Wijziging regels WHPSC (Battle Mountain)

Gepubliceerd op

Een verklaring van het IHPVA bestuur over wijziging van de regels met ingang van 28 maart 2017

Het bestuur heeft een lange discussie over de verschillende aspecten van de ‘vliegende startregels’ gehad. Als gevolg van deze lange discussie, heeft het bestuur onlangs twee moties aangenomen. Gedetailleerde formulering van de gewijzigde regels moeten nog worden uitgewerkt. Echter, de raad van bestuur wilde dat het resultaat van deze twee moties zo snel mogelijk openbaar zou moeten worden gemaakt.

De eerste motie betreft de startkarretjes, en het verbod op dergelijke apparaten werd unaniem aanvaard. Startkarren zijn strijdig bevonden met de regel op de integriteit van het voertuig. We zijn ons ervan bewust dat een dergelijk verbod de ontwikkeling van bepaalde HPV ontwerpen zou kunnen afremmen. Echter, als startkarren zou worden toegestaan, zou dit de ontwikkeling van voertuigen die er totaal afhankelijk van zijn om te starten, worden aangemoedigd, en we waren van mening dat dit niet in de oorspronkelijke geest van de HPV-regels zou zijn. Bovendien, met het definiëren van een uitzondering op de integriteitregel op het voertuig, zou het een doos van Pandora met hulpmiddelen en benaderingen openen, die deze regel zou omzeilen.

De tweede motie heeft betrekking op het gebruik van skates door de startassistenten.

Het gebruik van skates door de startassistenten wordt met ingang van 1 januari 2018 verboden. Dit onderwerp was meer controversieel, en de stemming ervoor was niet unaniem. Echter, de rationele motivering voor het skateverbod, was de gelijkwaardigheid tussen de duwer/skater-combinatie met de duwer/startkar-combinatie. De meerderheid van de raad vond dat, als startkarren niet worden toegestaan, ook skaters niet worden toegestaan. We zijn ons ervan bewust dat een aantal teams skaters voor het starten gebruiken bij de WHPSC (Battle Mountain). We vonden dat een vertraagde invoering van deze regel voldoende tijd zou geven aan de teams, om hun mensen om te scholen, en, indien nodig, hun voertuigontwerp aan te passen.

Zie ook: IHPVA

Foto: Bas de Meijer

Reacties

wakkermans op wo 29 mrt 2017 om 10:54

Voor de volledigheid nog even de regels voor de vliegende start uit het IHPVA reglement: je mag met maximaal 3 personen het voertuig over een afstand van 15 meter op gang helpen. Dit blijft zo met de beperking dat de drie helpers hierbij geen hulpmiddelen anders dan hardloopschoeisel mogen gebruiken.

Flying Start: A flying start is defined as a start where the vehicle may be assisted by accelerating before entering the timed portion of the course. Push assists are permitted, by no more than 3 persons per single rider vehicle with an additional 1 person per additional rider. (eg tandem). Pushers may not assist the vehicle for more than 15 meters.

lighans op wo 29 mrt 2017 om 11:25

Tja, regels. Kijken wat er bedacht wordt om ze te omzeilen. Ook een vorm van innovatie. ;)

Die karretjes snap ik niet helemaal. Je zou zelfs kunnen stellen dat het veel duidelijker is. Een niet aangedreven karretje met een lijn van precies 15 meter die aanspant en daarmee het karretje los trekt lijkt me een hele duidelijke en overzichtelijke manier van begeleiden zonder dat anderen het voertuig op gang brengen.

Maar verder. Zo lang het een wedstrijd blijft wie het snelste na een aanloop die 200 meter belachelijk snel kan afleggen, vind ik het best.

Eigenlijk vind ik het ecucatieve karakter nog wel het meest interessant. Hoe een team studenten een snelle fiets maakt. Jammer dat dat aspect minder wordt door de professionele doorgewinterde teams.

Flevo-Whike op zo 02 apr 2017 om 20:00

Revolving shoe
Shoe with pressurized air underneeth
Of voorstuk van de onderkant van de schoenzool veert in renrichting ten opzichte van de voet.
Tapdans hakken.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.