Oliebollentocht berichten en verslagen

Gepubliceerd op

Het ging te ver om tijdens de Oliebollentocht heel veel korte berichten te publiceren. Toch probeerde de redactie via korte berichten op Facebook en Twitter posts en tweets te plaatsen en kon je live een sfeerimpressie van de tocht krijgen!

Reacties

NoStress op wo 28 dec 2016 om 18:42

Met 209 getelde velomobielen is er een officieus record geschreven voor grootste bijeenkomst van velomobielen. Hoewel…..in Australië vinden wedstrijden plaats met dergelijk hoeveelheden deelnemers in velomobielen.
Bruggetje: Australie->Harriet (afkomst) en Frank(echtegenoot/monteur), bekende gezichten bij Intercitybike waren drijvende krachten achter dit evenement. Onvermoeibaar kookte, sleepte en bediende ze enorme hoeveelheden voedsel en materialen rond om ons velomobilisten naar het zin te maken. Onvoorstelbaar efficiënt en geroutineerd. Duidelijk pro’s met hun reisorganisatie achtergrond voor grote groepen. Heel veel dank daarvoor. Spotless Organisation!

De ruimte(s) waren zeer geschikt voor zo’n grote groep deelnemers en smaakt naar meer.
Grote gemeenschappelijk ruimte om te kletsen, zitten en eten. De toekomstige showroom (ook maar net afgebouwd door bovenstaand stel) diende als ‘slaapkamer’. Mij te warm en benauwd. Ik heb mijn toevlucht gezocht in de tijdelijke ‘velomobielgarage’ achter tegen de hal van Intercitybike.
De auto's vond een plekje op eigen afgesloten terrein naast de hal. Opmerkelijk veel buitenlands deelnemers. Zover ik kon nagaan waren alle merken velomobielen aanwezig.

Daniel zorgde dat we ’s avonds wakker bleven met af en toe harde klappen op een daarvoor gereedstaande body van een DF te geven met een bezemsteel. Dat de steel eerder de geest gaf dan de body mag tekenend genoemd worden. Overigens mocht menigeen het gewicht ervan proberen met 1 vinger. Je moet de neiging onderdrukken hem direct tegen het plafond te werpen door te veel kracht te zetten. Ik schat iets van 5-6 kg.

De 4-wiel DF(XL) was zoals beloofd rijdend te bewonderen. Een verbluffend simpele oplossing van de achtervork moet alle problemen die bij een 4-wieler te verwachten zijn oplossen. Ik kan het technisch niet verklaren, maar het werkt in de praktijk zoals velen het konden uitproberen.
De ‘concurrentie’ liet ook van zich horen. De QuadroVelo van VM.nl was massaal aanwezig. Wat een oogstrelend aanzicht. De dieprode kleur van de fiets van Theo van Andel liet mij kwijlen. Zo had ik mijn fiets graag gehad.
Ook Leo showde zijn 4-wiel Sunrider prominent bij de voordeur. Zelfs de Armadillo van Flevobike heb ik gespot.

Voor het eerst in mijn OBT historie heb ik vele bekende simpelweg niet opgemerkt en begroet vanwege de massa van de groep deelnemers.
Gelukkig was door de uitgifte van GPS-tracks en de daardoor veelheid van spontane ‘voorrijders’ een mooie verdeling over de route. De polder leent zich daar ook uitstekend voor. Zonder oponthoud of hinder aan medeweggebruikers.
De lange route was verbazend mooi en afwisselend. Ondanks de steeds dikker wordende mist. Door de tracks kon ieder zijn eigen tempo fietsen. Ik koos voor wat vlotter wegens de koude mist en zonder kap fietsen. Dat ging uitstekend.

De opvang bij Flevonice was ook bijzonder goed. Vlotte opvang, warm, ruim en met opmerkelijk lekkere cake. De drukke ijsbaan op de achtergrond was ook wel sfeerverhogend. Buiten een overzichtelijk fraaie opstelling van velomobielen.

Eenmaal terug op de Koperweg was het even wachten op de Oliebollen, maar die waren dan ook heerlijk. En dat zeg ik niet snel. Het zouden er 700 stuks zijn geweest. Poeh!
De soep was een ander verhaal. De catering die Ymte tijdens de Afsluitdijkrace had opgedaan bleek een bedrijfsongeval te hebben gehad. De koeling was uitgevallen en de beoogde (worstloze) Erwtensoep was bedorven. Per direct werd een alternatief bereid die er wezen mocht. Iets met kikkererwten. Heerlijk!
Dat het wachten daardoor nog iets langer duurde was voor ons geen bezwaar, maar voor thuis reizigers per fiets misschien iets minder handig, maar toch bleven de meeste daarvoor wel wachten. Terecht.

Genoeg mensen om te spreken in de tussentijd. Fietsen kijken. Warmen bij het vuur buiten. Geen probleem.
Rest nog Ymte en familie te bedanken voor deze kosteloze zeer geslaagde en Oliebollentocht 2016.
Mede door de enorme opkomst wederom een indrukwekkende. Zoals altijd op zijn eigen manier. Ook een Traditie.

Waar is de volgende?

AuntieHelen op vr 30 dec 2016 om 20:57

An English write-up by me: http://www.auntiehelen.co.uk/oliebollentocht-2016/

Auntie Helen

LUKI op vr 30 dec 2016 om 22:08

Zo is het allemaal begonnen
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de_nederlandse_traditie_van_de_oliebol/

NoStress op za 31 dec 2016 om 14:28

Nog meer historie:
De eerste Allewedertocht was in 1996. In de zomer. 20 Alleweders reden een rondje van 180 km door de Flevopolder. Laren was het nog maar 80 km en op 8 maart met soep en broodjes. Daarna was de eerste tocht op 28 december bij van Kempen in Den Haag.
Dit zou dus de eerste Oliebollentocht genoemd kunnen worden. Hoewel.....
Woubrugge zou de (vegetarische) snert geïntroduceerd zijn en pas in Lelystad de Oliebol.

1997 Dronten (F)
1998 Laren (NH) en Den Haag (ZH)
1999 Woubrugge (ZH)
2000 Lelystad (F)
2001 Dronten (F)
2002 Hillegom (ZH)
2003 Zwolle (O)
2004 Almere (F)
2005 Wageningen (Ge)
2006 Didam (Ge)
2007 Putten (Ge)
2008 Almere (F)
2009 Utrecht (U)
2010 Tilburg (NB)
2011 Schermerhorn (NH)
2012 Zwolle (O)
2013 Tilburg (NB)
2014 Nijmegen (Ge)
2015 Lattrop (O)
2016 Dronten (F)

richard.serpenti op za 31 dec 2016 om 15:46

Is al bekend waar OBT 2017 plaatsvindt?

hbrolde op zo 01 jan 2017 om 16:18

Het valt me op dat in de lijst van Oliebollentochten het noorden volledig ontbreekt. Is daar een reden voor? Afstand bijvoorbeeld? Of is het simpel dat zich nog nooit iemand opgeworpen heeft om hem hier te organiseren?

liegender_robert op di 03 jan 2017 om 08:24

Meine Bilder findet Ihr unter:
https://goo.gl/photos/1RjSjGvnTk3hCNk8A

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.