Battle Mountain 2016: nieuwe records

Gepubliceerd op

Na alle blijdschap gisteravond vanwege het wereldrecord van Todd Reichert is het vandaag gewoon weer een dag als alle andere bij de World Human Powered Speed Challenge. Er moet gereden worden en dat betekent voor een aantal teams vroeg opstaan. De weersomstandigheden zijn redelijk gunstig. Zeker bij de avondruns worden hoge snelheden verwacht, wie weet wel weer een wereldrecord.

De dag begint al goed. Tijdens de ochtendruns worden goede snelheden gereden. Andrea Gallo weet in de Pulsar een Italiaans snelheidsrecord neer te zetten. Hij verbetert zijn eigen record tot 119,44 km/u. Ook het Britse team kan feest vieren want Yasmin Tredell rijdt in de Arion 2 108,76 km/u, goed voor een Brits vrouwenrecord. Indruk maakt ook de Japanner Ryohei Komori in de Super Ketta. Voor het eerst rijdt hij de volledige vijf mijl en haalt 118,38 km/u. Nog ver van een record, het is wel duidelijk dat Komori kansen maakt op een hoge klassering. Komori is bij de start wel gevallen. Gelukkig is er tijd over, waardoor snel een vierde heat opgezet wordt.

Daar zit ook Aurelien Bonneteau in met de Altair 5. Hij mocht uiteindelijk in de derde heat niet starten omdat het te lang duurde voor de fiets klaar was voor vertrek. Het levert de nodige discussie op tijdens de meeting na de races. De Fransen worden verweten te weinig mensen bij de start te hebben, anderzijds wordt de organisatie verweten niet duidelijk genoeg te zijn. Beiden beloven beterschap.

Overdag is het de normale gang van zaken. Teams werken aan de fietsen. Jan-Marcel van Dijken werkt de schade bij van de val op woensdag. Het is gelukkig geen grote schade, alleen wat krassen wegwerken. De studenten van het Human Power Team Delft en Amsterdam lossen de problemen op die ervoor zorgden dat Jan Bos gisteren niet voluit kon gaan. Eigenlijk staat het team op de reservelijst voor de ochtend, de tijd gebruiken ze liever om de fiets rustig te verbeteren.

Tegen de avond is het team klaar voor de race, de verwachtingen zijn bij iedereen vrij hoog. Niet alleen bij het HPT. Het weer is goed, de hele dag is het behoorlijk warm en er staat weinig wind. Gehoopt wordt dat Jan Bos boven de 80 mijl per uur gaat rijden. Als Bos uiteindelijk bij de finish aankomt, heerst er teleurstelling. Bos is niet tevreden over de rit, hij heeft last van de tegenwind gehad hoewel hij wel een run heeft gereden met de toegestane wind. De snelheid van 124,01 km/u valt het team tegen. Temeer Aurelien Bonneteau met 124,87 km/h net wat sneller is. Even zakt het team in een dip. Ze zoeken naar redenen vanwege de tegenvallende snelheid. De data wordt gelijk geanalyseerd en oplossingen bedacht. Bos denkt zelf dat zijn trapfrequentie een reden kan zijn. De VeloX 6 lijkt in ieder geval wel in orde.

Een andere reden kan het weer zijn. Wellicht is de luchtdichtheid en/of luchtvochtigheid te groot, omdat het nog niet warm genoeg is geweest na een hele natte dinsdag. Het HPT is niet het enige team dat minder hard rijdt dan verwacht. Zelfs Todd Reichert haalt ‘slechts’ 141,01 km/u. Overdag denkt hij nog wel dat de 90 mijl per uur mogelijk is. Toch wordt er wel gewoon hard gereden. Calvin Moes haalt in de Eta Prime 119,42 km/u en Ryohei Komori rijdt 116,3 km/u. Iets langzamer dan de ochtend, vermoeidheid zal zeker een rol spelen.

Cygnus heeft eveneens een goede run. Aanvankelijk mocht Jan-Marcel van Dijken niet in de avondruns rijden omdat zijn snelheid te laag was. Maar omdat er een plaats vrij blijft, mag hij uiteindelijk toch van start. Eindelijk kan hij een goede run maken op de lange afstand en hij stijgt gelijk in de klassering. Met 118,83 km/u heeft hij een prima snelheid, het vertrouwen komt weer terug. Bij Ellen van Vugt blijven de snelheden nog wat achter, zij rijdt in de avond 108,55 km/u en moet de Britse Yasmin Terdell voor zich dulden in het vrouwenklassement. ’s Avonds verbetert Terdell haar vrouwenrecord met 112,73 km/u.

Ook Andrea Gallo weet zijn eigen record opnieuw aan te scherpen en haalt 122,51 km/u. De blijdschap bij het team is groot, ze zijn op de goede weg. Als laatste komt Florian Kowalik bij het vangteam. Net als Gallo en Terdell weet hij een nieuw record te rijden, het junioren record ligt nu op 102,77 km/u. Helaas grijpt Gareth Hanks net naast een nieuw multitrack record. De week is nog niet om, maar het gaat nu wel snel. Dat beseft iedereen, zeker de teamleden van het HPT. Zij gaan op vrijdagochtend dan ook van start, er moet gereden worden. Er zijn nog vier kansen en er zullen ongetwijfeld nog records gesneuveld worden. Zeer waarschijnlijk ook door Reichert.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.