Battle Mountain 2016: Een spannende avond

Gepubliceerd op

Na een dag vol regen is het in Battle Mountain weer zoals het hoort. Prima temperaturen, niet teveel wind en fietsen en fietsers die heel hard willen gaan. Het belooft dan ook een snelle avond te worden en de verwachting komt uit. Bijna iedereen die in de avond gaat rijden zet goede tijden neer, er sneuvelen zelfs twee wereldrecords.

Voor Jan-Marcel van Dijken van Cygnus verloopt de avond helaas wat minder goed. Bij het starten valt hij en na een geslaagde herstart loopt al snel zijn ketting eraf. Het lukt hem niet om zoals vorig jaar de ketting er al fietsend weer op te leggen. Van Dijken kan niet meer fietsen en rolt de volledig afstand rustig af. Eigenlijk wil hij wel gevangen worden, maar de volgauto weet dat niet. In de Cygnus zit nog geen communicatie-apparatuur. Gelukkig weet Van Dijken de fiets goed stabiel te houden en komt hij heelhuids aan bij de finish. Hij is uiteraard wel ingehaald door de volgende in de startrij, Calvin Moes. Moes rijdt in de Eta Prime een goede run, maar komt bij het vangteam te val omdat ze het remmen verkeerd inschatten.

Op de voet wordt Moes gevolgd door Ellen van Vugt. Zij rijdt een aardige run, maar de snelheid van 107,75 km/u blijft nog wel achter bij de verwachtingen. Van Vugt blijft zoals altijd rustig, de kansen komen wel. De wind is in de tweede heat waarin Van Vugt en Van Dijken rijden het meest ongunstig. Er staat weliswaar niet veel wind, maar het is net teveel.

In de eerste heat is de wind gunstiger. Alleen Jan Bos heeft een run met meer dan de toegestane windsnelheid. Een minimaal verschil, slechts 0,05 m/s teveel wind. Het is voor het Human Power Team Delft en Amsterdam wel de eerste keer dat ze de lange afstand kunnen fietsen én een hoge snelheid kunnen halen. Het team kan niet wachten om de VeloX 6 te zien rijden en veel teamleden zijn behoorlijk zenuwachtig. De start van Bos gaat heel goed, maar al snel hoort Bos een ratelend geluid. Als de kap van de fiets gaat bij het vangteam stinkt het behoorlijk. Het blijkt dat een remleiding tussen de voorvork en de band en wiel is gekomen en daardoor aanloopt. Bovendien zit het voorwiel los, waarschijnlijk heeft het een met het ander te maken. Desondanks weet Bos 122,51 km/u te halen. Dat is voor een eerste run met wat problemen aan de fiets een prima prestatie. Er zit nog meer in de VeloX 6, dat is duidelijk. Wel moet het team nu hard aan het werk om het probleem op te lossen. De run in de ochtend, waar ze op de reservelijst staan, laten ze schieten. Door de behaalde snelheid is Bos een aantal plaatsen gestegen in de ranking, zodat een avondrun verzekerd is. De Fransman Aurelien Bonneteau die net voor Bos is gestart heeft meer geluk. Zijn snelheid ligt met 122,97 km/h net iets hoger en de wind zit 0,17 m/s onder de toegestane snelheid.

De snelste heat is de laatste. Als Todd Reichert door de tijdmeting gaat is het nagenoeg windstil. Slechts 0,71 m/s waar 1,67 m/s is toegestaan. Maar zelfs met wat meer wind had Reichert met de Eta het wereldrecord makkelijk verbroken. Net als vorig jaar heeft hij alles onder controle, fascinerend om te zien. Maar Reichert is niet de enige die een wereldrecord verbreekt. De 17-jarige Florian Kowalik rijdt 100,88 km/u en dat is een junioren wereldrecord. Kowalik is net wat trager dan in de ochtend, waarschijnlijk niet op tijd hersteld. Maar dat geeft niet, wat vanmorgen niet lukte, lukt nu wel. Terechte blijdschap bij de wereldrecordhouders en ook bij de andere teams.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.