Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Schijfremmen voorlopig taboe voor UCI, trike voor drie, fietsvriendelijk bedrijf, fietsen die de auto vervangen, bakfietstreffen, fiets met dubbele pignon, zelfbouw fietscaravan, trapas verplaatsen zonder kettinglengte aanpassen, fietsjacks, nog meer kantelend perspectief, wonderlijk ontworpen fietsen, hoe verbeeld je een fiets, bijzonder obstakel op fietspad

Schijfremmen voorlopig taboe voor UCI

De UCI (Union Cycliste Internationale) gaat het gebruik van de huidige vorm van schijfremmen per direct opschorten. Dit naar aanleiding van het zware letsel van Fran Ventoso in Parijs-Roubaix.
En beschermkappen, aerodynamisch gevormd? Oh, dat aerodynamisch mag zeker niet…

Trike voor drie

Deze quadtrike (what's in a name?) heeft plaats voor twee volwassenen en een kind. De rit is vanwege de verjaardag van Alexey.
Eigenlijk hoort er nog een aanhanger bij, maar die was niet op tijd gereed.

Fietsvriendelijk bedrijf

Het motto voor Fietsvriendelijk bedrijf is: 'Een fietsvriendelijk bedrijf faciliteert zijn personeel om op de fiets naar het werk te komen.'
Alleen dat logo…
Op het eerste gezicht lijkt het logo op een sacherijnig gezicht, de mondhoeken naar beneden. Even door de bril van een ligfietser kijken, en… het wordt, met wat kleine aanpassingen, een ligfiets. Uiteraard één met drie sterren!
Een ander ziet er misschien een kickbike in. Wel allemaal fietsen.

Fietsen die de auto vervangen

Op Smart Driving wordt als mogelijke vervanging van auto's een aantal fietsen vermeld. Veel met trapondersteuning.
En… de velomobiel: 'Bij tegenwind en regen is de velomobiel een prima alternatief voor de gewone fiets'. Wel met een nadeel: 'doordat de fietser overdekt zit en zelf behoorlijk veel vermogen levert, komt men vaak toch nog bezweet aan op de bestemming' (maar krijgt wel een goede conditie, red.). Dan komt ook hier de hulpaandrijving, voor velomobielen, in beeld: de Orca en de WAW. Dat brengt ze op een ander nadeel van deze aerodynamische raketten: ze zijn erg prijzig.
Even wordt het stil bij ons: je komt uit een auto van hoeveel geld? En dan mopperen over de prijs van een velomobiel?
Weten ze bij Smart Driving wel wat je niet allemaal bespaart aan geld met een fiets, t.o.v. een auto (vaste lasten)? Dan hebben we het nog niet eens over het klimaat.

Bakfietstreffen

Bij fietsen en je bent in Nijmegen komt al snel Jos Sluijsmans in beeld. Jos (o.a.) organiseert ook het Bakfietstreffen dat dit weekend wordt gehouden, samen met de (ligfiets-)opstapdag.

Fiets met dubbele pignon

Op de avondschool zag Martin een fiets uitgevoerd met een dubbele pignon (uw redacteur had hierover nog nooit eerder iets over gehoord: zie ook de reactie van Egbert). Bij normaal trappen fiets je snel, op achteruit trappen ga je nog steeds vooruit, maar langzamer. Geschikt om heuvels mee te halen.
Zo fietst zoiets.

Zelfbouw fietscaravan

Paul Elkins heeft voor $ 150 een fietscaravan gemaakt, en daarmee fiets hij dwars door Amerika.

Trapas verplaatsen zonder kettinglengte aanpassen

Wouter heeft een constructie op zijn fiets gemaakt dat het eenvoudig maakt om de trapas verder of dichterbij te zetten, zonder dat de kettinglengte aangepast moet worden.

Fietsjacks

Op zoek naar een waterdichte fietsjack? De Site for Everything test er een tiental.

Nog meer kantelend perspectief

Natuurlijk zijn er meer foto's die bedrieggelijk (trompe l'oeil) zijn, net zoals de foto van vorige week.

Wonderlijk ontworpen fietsen

Laat mensen uit hun hoofd een fiets tekenen, en probeer die dan in het echt te bouwen (al is het computer gegenereerd).
Fietsen hierop wordt een wonderlijke ervaring, mocht dat lukken.

Hoe verbeeld je een fiets?

In Mexico-City doen ze dat met 3.000 personen.

Bijzonder obstakel op fietspad

Naast overstekende bomen (voor dronken fietser of automobilisten), is er ook een overstekend duin (in Nationaal Park Zuid-Kennemerland) aangetroffen.

Reacties

j.postema op vr 15 apr 2016 om 14:03

De volledige video van de zelfbouw fietscaravan (in het Engels) vind je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=ZiejAhol4Ps

Egbert.Vonkeman op vr 15 apr 2016 om 20:20

Met een dubbele pion kun je de kunst van het slalommen oefenen. Waarschijnlijk wordt pignon bedoeld?

TeJayLigFts op za 16 apr 2016 om 12:41

Aha Egbert (een homofoonpaar), ik heb het aangepast.

RGerritsen op za 16 apr 2016 om 15:47

Ik zou het wel jammer vinden als schijfremmen niet meer terugkeren in het wielerpeloton. Dan gaan we ze ook niet meer zien op de racefietsen voor gewone stervelingen. Een paar racewielen gaan bij mij maar ca 20000 km mee, dan zijn de velgen weggeremd. Mijn volgende racefiets had ik best met schijfremmen willen hebben.

MichielAdriaan op zo 17 apr 2016 om 10:43

Ik ben juist bezig een trommelremnaaf in te spaken. Misschien wordt nu hierdoor het aanbod hiervan wel weer wat groter dan de hegemonie van Sturmey Archer (Sunrace) op dit gebied!

erde op zo 01 mei 2016 om 10:50

Moest deze renner per ongeluk met zijn been tegen het kamwiel ( die nog meer onbeschermd zit) gekomen zijn dan zou dat eveneens ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Misschien moeten de kamwielen ook verboden worden !!!!!!!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.