Oliebollentocht 2014 ondergesneeuwd

Gepubliceerd op

Veel afzeggingen voor de veertiende oliebollentocht vanwege sneeuwval een dag eerder, en verijsde plekken

Als de oliebollentocht (OBT) wat noordelijker (Drenthe, Friesland of Groningen) of zuidelijker (Zuid-Limburg) gepland was, kon er op de route ontspannen rondgereden worden. Maar de route er heen was voor velen al een onbegaanbare weg vanwege sneeuw en vastgevroren smurrie.
De dag voor de Oliebollentocht was er in het het zuidelijke deel van Nederland een behoorlijke hoeveelheid sneeuw gevallen. De fietsroutes waren niet allemaal begaanbaar, geveegd, ondanks de strooiroutes. Daarvoor viel er teveel, en het zout moet er wel ingereden worden.

Blogs

Voorbereidingen, afgebroken ritten en de heenreis

De Vlaamse delegatie, Jan, Birger, Gert Jan en Lucien, is teruggekeerd. Eerst door hoog water heen ploeteren, de sneeuw deed hen de das om

Ook Stradaatje probeerde het. Het fietspad was niet te berijden, op de weg eigenlijk ook niet. En dat was alleen al de rit naar zijn werk

Wilco bereidt zich gedegen voor. Naar verluidt heeft hij aan de OBT meegedaan

Matthijs, van de Noord-Hollandse delegatie, maakt zich zorgen om de wind, en gaat er van uit dat hij gaat.
Cees heeft het al door dat er minder wind zal zijn, maar wel van water in alle vormen. De route is al klaar

Paul zegt het al, ook oliebollentocht rijders zijn watjes. Zodra het kouder wordt, blijven ze thuis. Of Paul de tocht uitgereden heeft? Alleen als hij hieronder vermeldt word

De heenreis van Wilco

De OBT

Ook onze voorzitter, Kees, geeft het na 10 km op. Vanaf de autosnelwegen beziet hij dat dat een goede beslissing was. De autowegen zijn goeddeels schoon, de fietspaden zijn vrijwel onbegaanbaar. Krijgt hij ook nog een Quest te leen! En dan rondrijden in een korte broek…

Casper vertelt van de wederwaardigheden onderweg naar Nijmegen en de tocht zelf

Ook Edwin voltooit de tocht

De eerste keer van Wim

Matthijs verhaalt over de tocht van extremen

Kort verslag (veel foto's) van Stradaatje

Spectaculaire oliebollentocht door Cees

Natuurlijk heeft Paul de tocht volbracht: It giet oan!

VeloTejo, het is even zoeken, heeft ook iets vermeld over de Oliebollentocht

Robert mit 'zur traditionellen Oliebollentocht'

Peter 'Ovaal'

Willem Jan

De terugblik van Rob

Richard kijkt toe

Foto's

De start van de tweede, snelle, groep door Jos. Nog meer velomobielen
Bas, plus nog een foto van Bas
Robert (tip!)
Foto's van Joppe
Paul (tip!)
Lucien, de Vlaamse delegatie

Video's

We willen Elan (Ellen, Hans, Rob, Jos en alle anderen) bedanken voor het organiseren!
Kopfoto van Edwin

Reacties

Joppe01 op di 30 dec 2014 om 12:41

Nog wat sfeerfoto's vind je op
http://www.mijnalbum.be/Album=6VBMPTMI

met sportieve groet, Joppe

rowingvictor op di 30 dec 2014 om 17:58

Wat nou ondergesneeuwd??

Het was een prachtige tocht die héél goed en ontspannen (geheel in het zonnetje) gefietst kon worden. Een hoop bikkels hebben de dag ervoor de storm en sneeuwhopen getrotseerd om aanwezig te kunnen zijn. Het was zéker de moeite waard !!!
Dank aan Hans, Ellen en de anderen voor de geweldige organisatie!

Polletje op wo 31 dec 2014 om 16:59

Ik heb ook nog wat foto's gemaakt:
https://picasaweb.google.com/108586765384283095870/OliebollentochtNijmegen2014?authuser=0&feat=directlink
En wat betreft de organisatie sluit ik me graag bij Victor aan, het was echt top!

huisman op wo 31 dec 2014 om 21:42

Ik denk zeker dat het afzien was voor jullie vooral de rit er naar toe en somige stuken van de oliebollen rit ook maar het levert wel heeeeeeeeeeeeeele mooie foto`s op

jack op do 01 jan 2015 om 10:23

Avontuur is op het moment zelf dat je het beleeft eigenlijk nooit leuk. Als je kijkt naar de elfstedentocht gaan juist de zwaarste jaren de geschiedenis in. Wellicht kunnen de deelnemers nog vele jaren zeggen : "ik was erbij in 2014...".
Het feit dat in dit nieuwtje de zware omstandigheden worden genoemd dragen uiteraard bij in de berichtgeving en lijkt mij juist goed. Al met al weer een prima en zeer bijzondere tocht (en naar mening een prima nieuwsbericht!)

NoStress op do 01 jan 2015 om 11:15

Hoe je een tocht ervaart is heel persoonlijk. In dit geval was de geografie ook van belang. Soms ook gemaakte keuzes en voorbereiding.
Vanuit mijn optiek was er geen vuiltje aan de lucht. Al kijken andere daar anders tegen aan. De goede mentaliteit (ontbering leuk vinden, nee zelfs als voorwaarde stellen) goede voorbereiding. Goede spullen, kennis en ervaring doet een hoop. Ik had vaker met dat bijltje gehakt, maar sta ook open voor advies en ervaring van anderen door de jaren heen. Simpel!
Ik probeer die ervaring ook weer te delen.

Het belangrijkste is geen beren op de weg zien. Geen (onnodige) angst laten inboezemen door mogelijk bizarre weersomstandigheden. Dat werkt demotiverend. Ook het uiten van die angst in diverse sociale media werkt negatief op andere. Je krijgt vaak een collectieve bevestiging van die angst. Dat is makkelijk. Daarmee bombardeer je automatisch de doorzetters tot uitzondering en freaks. Dat moet herkenbaar klinken in ligfietsland...toch?

Desalniettemin val ik thuisblijvers zeker niet af.
In tegendeel, ik denk dat zij er goed aan deden thuis te blijven. Waar angst regeert moet je geen risico's nemen. Een foute en gevaarlijke beslissing de tocht door te zetten. Bovendien zal je toch geen lol aan de onderneming beleven. Dus wat blijft er dan over je motivatie om te gaan?
Degene die onderweg gestrand zijn hoeven zich ook beslist niet schuldig te voelen naar mijn idee. Het is niet aan mij te beoordelen of de omstandigheden te bar waren om tot omdraaien te beslissen. Voor hen die door Brabant moesten was het zeker erger dan wat wij aantroffen op de weg. Het was vooral op de terugweg frisjes maar verder nergens extreem gevaarlijk, laat staan onneembare hindernissen. Maar er waren wel degelijk hindernissen. Het is alleen aan jezelf hoe je die ervaart en of je ze neemt. Wij hadden er absoluut geen moeite mee. We genoten er zelfs van. Dat zegt meer over onszelf dan over degene die er niet bij waren of de fietsomstandigheden. Wat hun rede ook was.

Ruitenbeek2 op ma 05 jan 2015 om 13:11

Ik ben achteraf blij dat ik erbij was, wat een schitterende omgeving om doorheen te mogen fietsen. Vooral met het sneeuwdek dat er lag. Omdat de heenweg door de slechte omstandigheden op de weg zeer moeilijk verliep heb ik wel afgezien van de oliebollen. Ik wilde de terugweg namelijk met zoveel mogelijk daglicht rijden.

LUKI op di 13 jan 2015 om 21:20

Enkele fotos van de Vlaamse delegatie op http://www.mijnalbum.nl/Album=8MVJF8E6.
In het noorden van Antwerpen lag er 16 cm (zestien !!) sneeuw. Fietspaden of jaagpaden langs de vaart waren niet opgeruimd. En dan begonnen er bomen te knakken door de lading sneeuw, die pardoes op het fietspad vielen. Het zal voor een volgende keer zijn.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.