Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Geschiedenis van Mochet, wintertijd, snelste fiets, Radical Design, verlichting via inductie, Bike Revolution Wild One Deep Forest, nooit meer lek, kalender

Geschiedenis van Mochet

Op Oppo site staat de geschiedenis van velocars van Mochet. Ook verbeterde Mochet de open ligfiets zodanig dat het zó pijn deed voor de coureurs met bukfietsen dat ze er van alles aan gedaan hebben om de records te verbieden maar ook deelname van ligfietsen aan wielerwedstrijden. Een stukje geschiedenis:
De velocar was snel, maar bochten lag hem niet. Bovendien waren ze vrij prijzig. Dus snoeide Mochet alle overbodige delen van de velocar, en hield een open ligfiets over. Zo bleef een fiets over die 'bliksemsnel' was.
Om dat aan te tonen liet Mochet, Francis Faure ermee racen. In 1933 verpletterde Faure een al 20-jaar staande uurrecord met 45,055 km/uur. De fabrikanten van de trage racefietsen waren geschokt en lobbyde om ligfietsen verboden te krijgen. Ze ontnamen zelfs Faure's record omdat hij een "categorie 2"-fietser was en gecertificeerd records konden alleen worden gereden door "categorie 1"-fietsers.
Omdat zij het instituut vertegenwoordigen, hadden zij de overhand en een nieuwe definitie van de racefiets werd geratificeerd, ten koste van ligfietsen en velocars. Charles Mochet protesteerde tegen de nieuwe regels tot de dag dat hij stierf. Twee maanden later…

Oudere bericht: van bottenschudder naar BMX (oeps, bijna hetzelfde verhaal).

Een foto van een Thompson Recumbent uit dezelfde tijd.

Wintertijd

De kou heeft nu wel toegeslagen. Dus is het weer tijd om de kou te weren.
De een doet het met schoenen van Northwave. Jammer dat je die nooit kan zien als ze in een velomobiel hun rondjes draaien.
Een ander plakt de voetengaten van zijn velomobiel dicht met lycra. Wim geeft tips om dit netjes aan te pakken.

Snelste fiets

Voorlopig raken we niet uitgepraat over de snelste fiets ter wereld de VeloX III, en laten we Sebastiaan Bowier, de coureur, zeker niet vergeten. Motherboard heeft er een artikel en film over gemaakt.
Ook de VeloTilt komt er in voor (beide fietsen hebben dezelfde ontwerper: David Wielemaker)!

Het Human Power Team zoekt nog steeds nieuwe rijders voor de VeloX V! De eisen zijn, naast buitengewoon goede conditie: ongeveer 1,80 meter lang met ambitie, en een schoenmaat niet groter dan maat 43.

Radical Design

Geïnteresseerd hoe de tassen (en aanhangers) voor ligfietsen worden gemaakt? Radical Design heeft een bedrijfsvideo gemaakt.
(Andere) Wim, bedankt voor de link.

Verlichting via inductie

Batterijen of accu's zijn altijd leeg als je ze nodig hebt. De dynamo slipt over de band: niet goed voor het licht, bovendien geeft het wrijving.
Er zijn twee fabrikanten die via elektromagnetische inductie, wrijvingsloos of contactloos, de verlichting laat branden: wat magneten op de spaken en een spoeltje. Elke keer dat een magneet passeert wordt er een spanning in het spoeltje opgewekt: het licht knippert eigenlijk constant.
De eerste fabrikant is Reelight.
De andere fabrikant is Magnic Light.

Bike Revolution Wild One Deep Forest

In de Wild One trike serie wordt de Deep Forest gepresenteerd. Het achterwiel is 29" en de voorwielen kunnen 20" of extremer, 'dragster'achtig, 18" zijn. De achterbrug heeft een veerweg van ongeveer 11 cm.

Nooit meer lek

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Tannus heeft een min of meer massieve band ontwikkeld. Niet echt massief, er zitten luchtbelletjes in. Bovendien is deze band in meest flitsende kleuren verkrijgbaar.
Of deze band goed rolt? Volgens Tannus valt dat enorm mee.

Kalender

360° bringa zijn de wereld rondgefietst, uiteraard met hun ligfietsen ('Nederlands'). Zij hebben een kalender ('Nederlands') en een e-book ('Nederlands') in de aanbieding.
Voor zover wij Hongaars, eigenlijk de 'vertaling', begrijpen bedraagt de prijs voor een kalender 2.000 db, wat ongeveer overeenkomt met € 6,50 (zonder verzendkosten).

In het weekend

Zondag rijdt LOL haar winterrit, deze keer richting Zelhem. Om 9.30 uur bij het Volkshuis in Zutphen, de start om 10 uur.

Reacties

MichielAdriaan op vr 05 dec 2014 om 19:40

"heeft een min of meer massieve band ontwikkelD" -Niet minder, niet meer, goed is goed, fout is fout.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.