DHZ-verbetering van de rijeigenschappen Mango

Gepubliceerd op

Sinner Bikes laat in fotoalbums zien hoe de Mango de nieuwe stuurgeometrie en het vervangen van de elastomeer veerpoten uitgevoerd hoort te worden

Bij Sinner Bikes zijn de onderdelen voor de nieuwe stuurgeometrie en veerpoten los te bestellen. Neemt niet weg dat dit ook door Sinner uitgevoerd kan worden.
Voor de doe-het-zelvers is op Facebook een fotoalbum aangemaakt waarop te zien is hoe het een en ander voor de stuurgeometrie uitgevoerd hoort te worden.

Na de inbouw zal de Mango een betere rechtuitstabiliteit bezitten. Ook is de draaicirkel, zij het een beetje, kleiner geworden.

Op het Velomobil Forum (Duits) schrijft Stefan (Stony):
Na de ombouw voelt de Mango (uit 2006), voor mij, heel anders aan.Het corrigeren tijdens het sturen is (grotendeels) verdwenen. De Mango wil gewoonweg meer rechtuit rijden. Zelfs als ik een tijd opzij kijk (of een blik over mijn schouder), of tijdens het richting aangeven een hand van het stuur haal, loop ik niet meer het risico 'uit te breken'. Het sturen met één hand is nu zeker mogelijk.
Het zelfde dhz-verhaal gaat op voor de voorste (elastomeer) veerpoten.

Prijsindicatie: € 50 voor de stuurgeometrie, per veerpoot € 37,50 en een uurloon van € 45 (ongeveer 2,5 uur).
Daar de stuurgeometrie voor de Quest en Strada vrijwel hetzelfde lijkt, zou ook bij deze velomobielen (en andere met dezelfde geometrie) de verbeteringen uitgevoerd kunnen worden (voor de duidelijkheid: mogelijk niet bij Sinner Bikes).
Update! De tekst in cursief zijn voor de verantwoordelijkheid van de schrijver van dit artikel. Het is mij, de schrijver, duidelijk geworden dat dat niet zo werkt. De ontwerper van de Quest, Strada en Mango zegt dat Velomobiel.nl een 'zeer diepgaand onderzoek gedaan (heeft) om een juiste stuurgeometrie te verkrijgen'. Waarvan akte.

Reacties

twilwel op wo 03 dec 2014 om 19:59

De stuurgeometrie van Mango, Quest en Strada is zeker niet zomaar te vergelijken. Ga niet zomaar sleutelen aan je stuurgeometrie, want dat kan vervelend uitpakken!

TeJayLigFts op wo 03 dec 2014 om 20:32

@H@rry: Gelukkig heb ik de woorden 'lijkt' en 'zou' gebruikt.

twilwel op wo 03 dec 2014 om 22:19

In ieder geval kan je bij veel velomobielen inderdaad de elastomeer veren toepassen Theo :-)

mango34 op do 04 dec 2014 om 22:17

Het stuur van mijn Mango uit 2003 heb ik opgehangen aan een v-vormig touwtje. Daardoor kan ik sturen met 1 vinger.
Kan het nog beter dan?

quest200 op za 06 dec 2014 om 18:00

Die laatste opmerking over de Quest en de Strada is volledig uit de lucht gegrepen.
Bij die fietsen is de geometrie zeer nauwkeurig bepaald, en valt eigenlijk alleen te verslechteren.

Theo

twilwel op zo 07 dec 2014 om 11:35

De originele stuurgeometrie van de Mango stuurt zeker licht Kees. Eigenlijk te licht waardoor het gevoelig is voor verstoringen door zijwind, een slechte rijbaan en al dan niet ritmische lichaamsbewegingen. Met een touwtje aan het stuur kun je stuurreacties op lichaamsbewegingen wegnemen, maar niet de andere oorzaken. Bij deze gewijzigde stuurgeometrie is het stuur veel meer geneigd de middenstand op te zoeken, waardoor verstoringen door lichaamsbewegingen maar ook door een hobbelige rijbaan en zijwind sterk gereduceerd worden. Vooral bij hoge snelheden (afdalingen) is dit zeer gewenst. Ook het bochtengedrag is hierdoor veel stabieler geworden. De kortere draaicrkel komt door een een andere Ackermann compensatie, dat kon ik in een keer meenemen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.