Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fietsen over voormalige spoorbanen, hoe maak je een carbon spaakwiel, waterfiets regatta, Ezyfix plug tegen gaatjes, i-Road, levensgevaarlijke fietspaden, interessante discussie, in de media, taxiclette

Fietsen over voormalige spoorbanen

Heel wat voormalige spoorbanen zijn geschikt voor fietsers, want de locomotieven konden niet al teveel gewicht omhoog sleuren. De banen zijn daardoor relatief vlak (in heuvelachtig, laat staan bergachtig, gebied). Geweldig voor fietsers.
De laatste tijd komen in Europa steeds meer van die voormalige spoorbanen beschikbaar als fietspad. Kees Volkers selecteerde de, in zijn ogen, beste of mooist gelegen fietsspoorlijnen.
Ook Nederland heeft een aantal van dat soort fietsspoorlijnen, zoals ook een stukje vanuit Assen naar de sportvelden. Ook zijn er onofficiële fietsspoorlijnen, zoals Driehuis - IJmuiden, net naast de overwoekerende spoorbaan.

Hoe maak je een carbon spaakwiel?

In dit filmpje wordt getoond hoe koolstofvezel spaakwielen worden gemaakt. Iets voor een handige doe-het-zelver?

Waterfiets regatta

Op 4 tot en met 8 juni vond in Istanboel de 35ste International Waterbike Regatta plaats, met o.a. Delft Waterbike Technology. De uitslag, en veel foto's.
De Technischen Universität Hamburg (TUHH) heeft dit evenement gewonnen met 'Paul 2'.

Ezyfix plug tegen gaatjes

EzyFix herstelt de gaatjes in de (binnen-)band door het gat te vergroten, en er een plug in te schroeven. Daarmee zou de band op deze plek niet meer kapot gaan, ook al wordt de druk zodanig verhoogd dat de band wel moet exploderen.
Een heel andere oplossing voor het probleem dan PatchNRide, waar bandenlichters niet nodig waren.

i-Road

Toyota, ja de autofabrikant, brengt in Europa de i-Road, een elektrisch aangedreven overdekte driewieler met een breedte van 87 cm, uit. De maximum snelheid is 45 km/uur (er is ook al sprake van een 60 km/uur versie).
Waar lijkt deze driewieler op? Een Drymer, een Carver?
Zie ook The Motor Report.

Levensgevaarlijke fietspaden

Meestal wordt het op een fietspad gevaarlijk bij oversteekplaatsen.
Of bij paaltjes op (!) het fietspad, die daar staan om automobilisten af te schrikken (met als gevolg veel fietsongevallen: eenzijdige ongevallen wordt deze eufemistisch genoemd. Tenzij het 's nachts gebeurt, dan zijn de fietsers vrijwel allemaal teut, omdat de paaltjes op de onmogelijkste plekken staan voor de fietser, niet voor de automobilist).
Ook dubbele (co-)sinusvormige (achtbaan!), omgekeerde drempels, snelheidsbegrenzers om fietspadgebruikers af te remmen bij kruisingen of uitritten (!), zijn een doorn in het oog.
Maar sommige wegenbouwplanners weten er ook wel raad mee: vijftien levensgevaarlijke fietspaden. Met ook twee vermeldenswaardige Nederlandse kandidaten.

Interessante discussie

Deze vrij jonge (niet de leeftijd) ligfietser, ondergetekende, werd de ogen, weer, eens geopend: als ligfietser kan je je knieën aan gort rijden, omdat je, in tegenstelling tot een 'normale fietser', alle kracht naar je benen, knieën, kan leiden, vanwege het zitje. Bij de 'normale fietser' ga je bij overmatige kracht gewoon uit het zadel, en komt die kracht niet boven het eigen gewicht uit.
Vandaar dat de ligfietser liever een hoger toerental, rond de 90 toeren/min, hoort te trappen.
Zie LML.

In de media

Taxiclette

Jonathan rijdt sinds dit voorjaar met de vierwiel-ligfiets van zijn fietstaxibedrijf Taxiclette door Antwerpen.

In het weekend

  • Op zaterdag wordt de Toertocht Mooi Bennekom verreden vanaf station Veenendaal-de Klomp. De start is om 10 uur.
  • Op zaterdag wordt het Zuiderzee Klassieker verreden vanaf Yakultfabriek te Almere. De start is om 8 uur voor de 180 km tocht. En om 10 uur voor de 120 km versie, om 12 uur de 65 km en om 13 uur voor de 35 km tocht.
  • Zondag start de HSL Toertocht om 10 uur op het Raadhuisplein in Pijnacker.
  • Op zondag wordt het Rondje met de AlmereLiggers verreden. Het vertrek is om 10 uur vanaf het Libelleplantsoen 1 te Almere Buiten.
  • En als laatste op zondag: de Zomercompetitie Stadsbroek te Assen. De baan is open om 13 uur, en de start van de eerste race is om 13:30 uur.

Reacties

NoStress op vr 26 sep 2014 om 15:52

Het idee van spoorbanen omvormen naar fietspad is natuurlijk vrij oud. In het buitenland nog interessanter wegens de kans op hoogteverschil. Vaak lopen ze als bonus ook nog eens langs bergwanden ipv door een dal, met prachtige uitzichten.
In Nederland zijn ze vaak al opgenomen in het fietspadennetwerk. Ik weet b.v. de voormalige tramlijn van Amersfoort naar Zeist langs de Utrechtseweg is al lang een 'gewoon' fietspad.
Van Wapenveld naar Hattem loopt ook in een kaarsrechte lijn een verstopt trace van een spoorlijn.
Ook interessant om te fietsen zijn jaagpad langs water. Vanwege zijn ligging en doel uiteraard ook altijd vlak. Ik volg dagelijks het jaagpad langs het Valeikanaal van Leusden naar Scherpenzeel.

peewee32 op vr 26 sep 2014 om 17:45

Op Openstreetmap (OSM) staan ook een aantal voormalige spoorlijnen die nu fietspad zijn.
Indien je op de volgende overpass turbo link klikt dan kiest voor "uitvoeren" (en even geduld hebt) krijg je er een groot aantal te zien. Je kunt de kaart verplaatsen naar een ander gebied om daar te zoeken. Let wel: Hoe groter het gebied hoe langer je moet wachten op het resultaat.

Overpass turbo

Groet PeeWee32

NoStress op vr 26 sep 2014 om 18:06

Leuke tip PeeWee32. Dank!
Zie met (met gepaste trots) dat mijn 'ontdekkingen' er niet bij staan.
Mijn meest recente is: Trace Amersfoort-Kesteren is deels opgerooid tussen Leusden-Zuid en Overberg. Helaas nog slechts een wandelpad. Bleek niet rendabel na onderzoek in 2009.
Overigens zijn voormalige spoorlijnen als 'fietsbaarpad' in Zweden vaak nog slechts gravelbanen. Met al dan niet bewoonde (houten) stationnetjes en remises. Schattig is het wel.

peewee32 op vr 26 sep 2014 om 19:54

Jouw "ontdekking" staat er wel in maar is helaas geen fietspad. Heb het echter wel eens met de MTB gefietst en is een leuk traject.

Zie overpass link.

Als je niet alleen fietspaden maar allerlei "wegen"(in OSM termen "highway") over voormalige spoorlijnen wilt hebben dan moet je deze link eens proberen.

Groet
PeeWee32

blackarmor op za 27 sep 2014 om 08:38

in verband met die hindernissen kan men ook eens het anders gaan denken .
deftig aangeven wat er op mag en wat niet
regelmatige controle met zeer hoge pakkans .
en auto, moto , bromfiets onmiddelijk in beslag nemen verbeurt verklaren en openbaar verkopen als sponsering voor de kosten van de controle .
iemand die daar 1 keer voor is gepakt doet dat echt geen 2de keer

TeJayLigFts op za 27 sep 2014 om 12:57

Wat een geweldige leuke tip, PeeWee!
Dat stuk bij Gieten wilde ik er niet bij plaatsen, het loopt een groot stuk naast de voormalige spoorbaan.
Ach, en anders werd het bericht overvol.

caestert op wo 01 okt 2014 om 12:49

Beste liggers, voor de zuidelijke regio van de Benelux heb ik de volgende bronnen voor fietspaden:
http://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx

Wallonië heeft een eigen fietspadsysteem genaamd RAVEL. Je kunt dat interactief bekijken: http://cartocit2.wallonie.be/VoiesLentes/flex/index.jsp#=null&BBOX=13662,741704769112-306027,90976843855--17207,843281686582-201073,8432816866
Daarnaast kun je op deze site een kaart bestellen die je gratis wordt thuisgestuurd: http://ravel.wallonie.be/opencms/opencms/fr/plus/Tourisme/ProvLiege/

groet René vd Heuvel NAZCA GAUCHO

TeJayLigFts op do 02 okt 2014 om 07:32

Mooi, René!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.