Battle Mountain 2014: de kwalificaties

Gepubliceerd op

Bij een mooie opgaande zon staan de teams voor het eerst dit jaar weer langs de S305 tussen Battle Mountain en Austin, Nevada. Op maandagochtend worden de kwalificaties gehouden, waarmee onder andere de startvolgorde voor de runs worden bepaald. Veertien rijders doen mee met in totaal tien fietsen. Het is wel eens drukker geweest.

Voor veel teams is het voor het eerst dat met de fiets gereden wordt. Dat geldt ook een beetje voor de VeloX4 van het Human Power Team Delft en Amsterdam (VeloX4). Na Dekra is de aërodynamica van de fiets veranderd, het is nog onzeker of het echt effect heeft. Ondanks de spanning blijven de studenten rustig. Rik Houwers mag als allereerste starten en doet dat voorbeeldig. De hele run is goed, hij haalt uiteindelijk 105,8 km/h terwijl hij niet op vol vermogen heeft gefietst. Dat is veelbelovend voor de rest van de week en Houwers is nu de snelste man van de week.

Christien Veelenturf heeft minder geluk. Als zij in de vierde heat start gaat het mis, ze wordt iets te vroeg losgelaten en stuurt de berm in. Gelukkig valt de schade mee. Snel wordt besloten opnieuw te starten. Met aerotape worden de grootste beschadigingen afgedekt. De tweede start verloopt een stuk beter en ze weet een respectabele 96,4 km/h te halen. Daarmee moet ze alleen nog Barbara Buatois voor zich laten die met 98,2 km/h de snelste vrouw is. De verschillen zijn klein.

Veelenturf is niet de enige die bij de start valt. Ook Jan-Marcel van Dijken schaaft met de fiets over het asfalt en moet de poging staken. Morgenochtend gaan ze opnieuw proberen te kwalificeren als de schade is gerepareerd. Handbiker Alan Grace rijdt met zijn trike linea recta naar de berm. Zijn monitor van het camerasysteem is een tablet en het beeld draaide om, waardoor hij geen idee meer had hoe hij reed. Grace valt op de kop en het kost moeite om hem uit de fiets te halen. Ook hier valt de schade uiteindelijk mee. De grootste schade heeft Adam Ince in zijn zeer bijzondere Adam’s Folly. Hij valt twee keer achter elkaar.

De trikes doen het daarentegen goed. Greg Thomas haalt in de Completely Overzealous, de fiets waarmee Gareth Hanks twee jaar geleden het driewieler record heeft gereden, precies 100 km/h. Zijn teamgenoot Peter Borenstadt 81,7 km/h. Hanks zelf doet mee met de All Overzealous, een nog strakkere fiets, en rijdt 93,32 km/h. Voor Damjan Zubovnik is de World Human Powered Speed Challenge van dit jaar nu al succesvoller dan vorig jaar. Met zijn nieuwe Eivie rijdt hij harder dan hij vorig jaar heeft gereden: 100,36 km/h. Het team van Toronto presteert redelijk, maar zij zijn ook nog niet echt uit op een toptijd. Voor het eerst rijden ze de Eta met stroomlijnkap en Todd Reichert haalt 74,97 km/h. Dat is nog niet veel, maar de Canadezen kennende zal dat in de loop van de week snel beter worden. Ook Ellen van Vugt doet het rustig aan nog en kwalificeert zich met 88,76 km/h. Met deze tijden kan de startindeling voor de eerste avond worden gemaakt. Het record zal waarschijnlijk nog niet gebroken worden, maar je weet maar nooit.

Foto's van de kwalificatie van het HPT

Foto's van de Human Powered Speed Challenge

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.