Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

In oranje, tien pagina's WHPSC, geen helmplicht (D), motorcamping, compacte tandem, VeloX IV

In oranje

Enig chauvinisme is ons niet vreemd. Want, hebben de hockeydames niet de wereldbeker in handen, en de heren niet een geweldige zilveren plak (vanwaar dan die lange gezichten)?
Nu wordt er een ander (voetbal-)spelletje gespeeld. En terwijl er eerst vrijwel geen oranje zichtbaar was op straat, is dit na een fantastische (samen-)gespeelde wedstrijd (tegen Spanje, en vergeet de eerste helft, hoewel daar de mooiste goal van dit toernooi al viel, wel anders. Ook de matige wedstrijd, van de Nederlandse kant, tegen Australië, werd door individuen gewonnen.

Nu worden ook de ligfietsers besmet met het Oranjekoorts. De ene rijdt maar eens een extra kleurig rondje. De andere vlagt, en maalt niet om zijn stroomlijn. Wie heeft er nu nog wat te zeuren?

Krijgen wij volgende week een oranje Cycle Vision?!

Tien pagina's WHPSC!

In het Duitse magazine Fahrstil staan maar liefst tien pagina's over de WHPSC, met foto's van Bas!
En dat zonder morren over de kosten van plaatsing van de foto's (dit in tegenstelling tot de Nederlandstalige magazines: toegegeven, deze hebben wel een kleiner afzetgebied).

Geen helmplicht (D)!

Een fietser met een 'Hollandrad', in Duitsland, knalt op een net openslaande deur, en komt ongelukkig met het hoofd op het asfalt terecht. De schuldvraag is simpel te beantwoorden. Toch?
Maar dan hebben we buiten de winstmaximalisatie van de verzekeraar gerekend: de fietser was medeschuldig aan de gevolgen van het ongeluk, dus wilde de verzekeraar maar de helft van de kosten te betalen.
Een lagere rechtbank, Oberlandesgerichts, was het met de verzekeraar eens: 'een verstandige fietser draagt, om schade bij een ongeval te verkleinen, een helm'. Met deze uitspraak zou dan, in de praktijk, een helmplicht voor fietsers zijn ingevoerd.
Een hogere rechtbank, Bundesgerichtshof, heeft dit vonnis naar de prullenbak verwezen: 'De veroorzaker van het ongeluk blijft voor honderd procent verantwoordelijk'. En daarmee behoort de verzekeraar ook het volle bedrag uit te keren.
Met deze uitspraak wordt de fietser, in Duitsland, voorlopig niet verplicht om een helm te dragen.
In de Volkskrant, en Focus (met de uitspraak van de lagere rechtbank!).

Motorcamping

In de Vercors (Frankrijk), de Vercors, bekend om de vele smalle weggetjes hairpins en klimmetjes, is een camping 'Le Camping Moto', die zich ook op fietsers wil gaan richten.
Daar is deze wonderlijk Zwitserse (?) combinatie gespot.
Hoeveel zitjes bevat dit voertuig? Voorlopig houden we het op vier.
Voortbeweging gebeurt, zo te zien, door twee personen.
Of het een veilig vervoermiddel is, is een andere zaak.

Compacte tandem

Zeker geen ligfiets. Wel een zeer compacte tandem, de UnaTandem van Shawn Raymond. Degene die op plek waar normaal de stoker zit, heeft de controle over de fiets.
Alternatieve links: SlashDot, Kickstarter, Crowdfunding.

VeloX IV

De VeloX IV is in de windtunnel geweest. De uitkomst is een kleine teleurstelling.
De beduidend lichtere VeloX heeft een grotere luchtweerstand dan berekend en deze is ook groter dan de VeloX III. Vreemd, want de huidige versie is kleiner.
Het is nog niet bekend waar de fout is gemaakt: bij het ontwerp of in de windtunnel.

Het Human Power Team geeft op Cycle Vision een lezing!

In het weekend

  • Op zondag is de HSL toertocht. Een 50 km lange rit door het groene hart van Zuid-Holland. De start is om 10 uur, op het Raadhuisplein in Pijnacker.
  • Ook op zondag is de Haspengouw-Jekervallei rit door de Limburgse Liggers. De start is om 10 uur bij L'Oasis, Rue de la Paix-Dieu 26A te 4300 Waremme (Oleye). Een ritje van 50 km door een glooiend en zeer vruchtbaar landschap met enkele mooie boerderijen en kastelen.

Reacties

twilwel op vr 20 jun 2014 om 14:36

Als je wel om je stroomlijn maalt, zijn er oranje wieldoekjes. Met de Leeuw er op: http://vmquest78.blogspot.nl/2014/06/breaking-wieldoekjes-voor-weinag.html

MichielAdriaan op vr 20 jun 2014 om 17:53

De camping van CycleVision bestaat gelukkig wel degelijk maar het is geen motorcamping. De regels zijn:

-Tenten op het grote grasveld, campers en caravans op de betonbaan achter de kassa.
-Auto’s alleen toestaan op het gras om de tentspullen naar de staanplaats te brengen.
-Auto’s moeten geplaatst worden op het parkeerterrein. Vouwcaravans (Alpenkreutzers) wel op het gras maar zo dicht mogelijk bij de ingang.

Ik hoop op jullie medewerking!

m_anderseck op do 26 jun 2014 om 17:04

Het voertuig op de franse camping is een Trimobil. Het wordt gemaakt door de noordduitse ligfietsfabrikant Toxy en werd bijvoorbeeld al gebruikt voor een duitse TV programma als camera-voertuig.

TeJayLigFts op do 26 jun 2014 om 18:04

Dank Martin! Ik dacht dat het een eigenbouw was.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.