Fietsersbond routeplanner app beschikbaar

Gepubliceerd op

Deze, al langer aangekondigde en gratis, app voor Android en iOS smartphones en tablets is verschenen

De eerste stabiele versie (3.2 van 15 april) van de routeplanner app van de Fietsersbond is sinds afgelopen donderdag beschikbaar voor Android en iOS (iPhone) smartphones en tablets. Er is nog geen sprake van een Windows-versie.

Vanaf nu kan je onderweg een route plannen of aanpassen. Vrijwel alle functies van de, al jaren bestaande, desktop versie zijn er in verwerkt (zie de opmerking voor ligfietsers). In de nabije toekomst wordt nog een functie toegevoegd: een signaal als de gebruiker van richting moet veranderen.

Android

Een waarschuwing vooraf, tenminste voor de Android versie. Deze werkt pas vanaf versie 2.4!
Hier, thuis, was de app voor de smartphone al gedownload. En behalve dat de app wel opstart, gebeurt er werkelijk niets. Na wat zoeken en vooral lezen (!), komt de minimale Android versie, 2.4, in beeld (hier versie 2.3.3). Dan maar op de ook aanwezige tablet (versie 4.2). Ja, daar werkt het, maar deze tablet heeft geen GPS aan boord. Je kan niet alles hebben!
Trouwens, deze tablet is veel te groot voor welke fiets dan ook. Dus, tijd voor een nieuwe smartphone?

iOS en Android
Een mederedacteur heeft de iOS-versie bekeken (met ook voor Android relevante gegevens).
Hij mist de viapunten om een route naar eigen wens, op de kaart (!), te veranderen. Wel is het mogelijk om dit via adressen te doen.
Ook ontbreekt de mogelijkheid om de, voor ons ligfietsers heel interessante, te vermijden hindernissen (breed/lang/alle) te selecteren.
Voor diegene die de kaart wil laten meedraaien tijdens het fietsen, moeten we teleurstellen: het noorden blijft bovenin het scherm.
Laten we zeggen dat de huidige versie, ondanks beperkingen, nog steeds een heel bruikbare testversie is.

Dan blijft nog het algemene bezwaar van de beperkte accuduur voor de smartphones en/of tablets. Misschien dat een geëigende GPS-navigatieapparatuur (de Garmin's en anderen) voorlopig nog een beter advies is (voor lange tochten).

Meldpunt

Ook de apps voor het vermelden van slechte fietspaden, wegdek, of gevaarlijke punten, zijn beschikbaar. De meldingen worden direct op Meldpunt gezet!

Lees ook Fietsers willen geen leuke apps, en Nooit meer verdwalen!

Reacties

liggerzutphen op do 01 mei 2014 om 22:12

is bekend of je voor deze app internet onderweg nodig hebt, of dat je met alleen gps al voldoende hebt?

MaartenSneep op zo 04 mei 2014 om 19:09

Uit de help: “De kaartweergave vraagt veel meer van je toestel dan de tekstuele routebeschrijving. Vooral bij lange fietstochten kunnen dataverkeer en batterijverbruik oplopen.” Dus voor de live kaart heb je onderweg internet nodig. Of je voor de tekstuele weergave ook onderweg internet nodig hebt weet ik niet, ik denk het haast niet. Als je een GPS hebt op je toestel, dan geeft de app wel aan bij welke stap je bent, maar dit kan volgens mij ook prima zonder data verbinding.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.