Zandvoort zwijgt en fietst voort

Gepubliceerd op

De testdag op Cycling Zandvoort was een groot succes: http://questeritus.blogspot.nl/2014_02_01_archive.html. Toch reageert de organisatie niet positief: "We verwachten nu geen problemen, maar over een paar jaar zou er een probleem kunnen ontstaan. Dus we laten ligfietsers niet toe. " En wat vinden de ligfietsers?

Ik heb op de eerste testdag alle 9 ligfietsers zien genieten, net als de andere fietsers, en van de tweede testdag hoorde ik alleen maar blije geluiden. De foto's die ik heb gezien, laten ervaren fietsers en plenty ruimte zien.
De organisatie, die ik heb gesproken, is niet duidelijk over het waarom. Ze hebben argumenten over de breedte gegeven (dat kan bij grote aantallen velo's krap worden in de bochten). En de snelheid baart ze ook zorgen, 40 km/h is toch wel snel.
Ik heb ze weerlegd (hoeveel velo's hebben we in NL, en hoeveel verwachten we op Zandvoort bij n 24 uurs race? En de pelotons semi-profs die worden uitgenodigd rijden zoveel langzamer dan een velo? Het veel grotere snelheidsverschil met de specifiek uitgenodigde ebikes lijkt me serieus lastiger voor de organisatie), en we kwamen tot een compromis: open liggers mochten misschien. Maar wederom komt er vanuit het westen geen nieuws (dus ik neem aan Nichts Neues).

Het was gaaf om te zien dat er liggers het eigen initiatief hebben genomen om de tweede testdag te rijden. Het was leuk voor hen, gezellig voor iedereen op de baan, en we lieten zien dat we serieus geinteresseerd zijn. Want dit waren andere rijders dan op de eerste testdag.
Die constructieve houding vind ik iets om erin te houden.

Wel zou ik de komende week (bijv. onderweg of bij een treffen?) willen horen van liggers of "wij" het erg vinden bij evenementen te worden uitgesloten. En hoe we de toekomst zien daarin.
Niet alle evenementen sluiten liggers uit, in Sneek zien ze liggers graag, en ook sponsortochten maken geen uitzonderingen in hun reglement of sturen een uitnodiging naar het bestuur (http://www.homeride.nl/ voor degenen die met een team volledig gepamperd 530 km willen rijden)

Het bestuur beraad zich op acties. Juridische acties zijn niet mogelijk (dat is al uitgezocht), maar daar moet je op de lange duur het ook niet van hebben. Voor goede actie-ideeen: promotie@ligfiets.net of bestuur@ligfiets.net. (En er zijn al mensen die willen helpen, alleen zoeken we nog een goed idee)

Reacties

AirJay op zo 13 apr 2014 om 21:01

Voor een evenement als Ride for the Roses waarbij de paden veelal smaller zijn en de populatie fietsers VELE malen groter, wordt geen probleem gemaakt van deelnemende ligfietsers. Enige kanttekening is dat ze achteraan moeten rijden.

http://questeritus.blogspot.nl/2014/02/trainen-op-circuit-zandvoort-voor-de-24.html is de juiste link voor het bovengenoemde artikel.

Overigens; 17 en 18 mei ga ik toch met de ligfiets naar het circuit. Niet meerijden maar wel promoten! Zijn er nog meer mensen (of misschien zelfs een heuse standhouder) die een tegengeluid willen laten horen?

Met vriendelijke groet,

Robert-Jan Bakker

Peter238 op ma 14 apr 2014 om 12:27

Alhoewel ik niet van plan was deel te nemen aan dit evenement vind ik het zeer erg dat ligfietsers en velonauten uitgesloten worden, vooral omdat men vanuit de organisatie niet met een argumentatie komt die steek houdt. Ik vind het gewoon intriest dat je uitgesloten wordt op basis van... ja, van wat eigenlijk ? ? ?

Ssas.Scherrenberg op ma 14 apr 2014 om 18:57

Een typisch gevalletje van ligfietsfobia!!!! Zelf ben ik, na 8x op een rij, door een reglementswijziging, van deelname uitgesloten aan de Vätternrundan 2014.
Het argument is dat ligfietsers slecht zichtbaar zijn. In 2013 startten er 2 ligfietsers op 20.000 bukfiesters. Het "argument" klopt dus wel degelijk, tussen al die bukfietsers val je als ligfietser niet op en dan word je uitgesloten van deelname.

janroelse op di 15 apr 2014 om 08:52

Ik begrijp de teleurstelling onder de enthousiastelingen. Ik vond het rijden op de baan bij de eerste proefmiddag ook een geweldige ervaring. Het is ongetwijfeld een vorm van koudwatervrees, te weinig ervaring met onze incourante ligfietsen om de gevolgen te overzien.

Het is het feestje van Cycling Zandvoort. We hebben ons maar te schikken naar hun besluit. Zij proberen de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Of alle maatregelen terecht zijn is de vraag. Het laatste wat wij kunnen doen is onze teleurstelling kenbaar maken.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.