Heuvelop met een ligfiets

Gepubliceerd op

Opnieuw onderzoeken naar het wel of niet net zo makkelijk kunnen klimmen met een ligfiets dan met een standaard fiets

Mike Burrows verklaart waarom je met ligfietsen sneller heuvelop kan rijden dan met 'normale fietsen'.

"Want, is het niet zo: met ligfietsen kunnen heuvels moeizamer beklommen worden." Nou, dat is een volkswijsheid, maar dit wordt aangevochten door Mike Burrows, de legendarische Britse fietsontwerper.
Burrows zegt dat ligfietsen, zoals de RatRacer SL, sneller kunnen klimmen dan standaard fietsen - onder de juiste omstandigheden. Een lange heuvel beklimmen is, tot een bepaald hoogte op gebied van hartslag, een ligfiets eigenlijk iets sneller dan een gewone fiets van hetzelfde gewicht.
Echter, waarschuwt Burrows, zal bij maximale inspanning de traditionele fiets onvermijdelijk de achterstand inhalen."
De video.

En niet alleen Mike Burrows deed een onderzoek. Ook het Italiaans BeSport.org doet dit: Aerodynamische eigenschappen van ligfietsen - vergelijkende test heuvelop ('Nederlands').
Conclusies van Stefano (vrij vertaald): … dat bij dezelfde snelheid en vermogen bij zowel de ligfiets als de racefiets, dat de ligfieter een duidelijk lagere hartslag (17,9 %) heeft. Dat duidt dan toch op een hogere efficiëntie van de ligfiets…

Zie ook oudere berichten over dit onderwerp.

Met dank aan Twilwel!
Oorspronkelijke foto van Walter.

Marc plaatst in een reactie bij een ander artikel ook een interessante link naar een video: racefiets tegen een ligfiets op de berg.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.