Strada DF update

Gepubliceerd op

Even bijpraten over Strada DF, een mooie ontwikkeling in velomobielbouw

Daniel Fenn (DF), oftewel zijn alias Daniel Düsentrieb op het Duitse Velomobilforum, toont ons steeds meer stukjes van de puzzel die de Strada DF nog steeds voor ons is. Nog steeds worden stukjes van de puzzel vrijgegeven. We proberen of we, met wat we hebben, te komen tot iets wat aardig in de buurt komt van de uiteindelijke versie.


De Strada DF is misschien niet het racemonster geworden dat Daniel voor ogen had. Velomobiel.nl wil toch een meer praktischer velomobiel hebben, meer iets voor de openbare weg. Zo staat hij hoger, om meer bodemvrijheid te creëren. Wel is deze Strada veel stijver geworden dan de huidige velomobielen van Velomobiel.nl, met een carbon achterbrug en een, optioneel, carbon voorframe. Wat uitkomt in, een vermoedelijk, aanmerkelijk hogere prijs.

Ter verhoging van de aerodynamische eigenschappen is het frontaal oppervlak zo klein mogelijk gehouden, en zijn de wielkasten zo ondiep mogelijk (de draaicirkel is daarmee vergelijkbaar met de Quest) om de Strada zo smal mogelijk te houden (vermoedelijk 69 cm van wielbout tot wielbout - en dat is weer net te smal om legaal het verplichte fietspad te negeren! Er blijft binnenin 50 cm over voor de benen). Ook heeft deze Strada, standaard, geen voetengaten maar wiel uitstulpingen. Op verzoek kunnen voetengaten aangebracht worden. Het frame fungeert als ventilatiekanaal (aldus Velomobiel.nl: via de fraaie trechtervormige lamphouder). Om de knieën ruimte te geven is er een zogenaamde kijkgoot ontstaan, wat ook een beter zicht op de weg geeft.
Omdat de Strada DF relatief hoog op de wielen staat ten opzichte van weg, zal de bochtstabiliteit waarschijnlijk ongeveer overeenkomen met die van de Quest. Testen moeten dit uitwijzen.
Mensen van maximaal 1,85 meter passen in de Strada. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden is er ook een nieuw zitje ontwikkeld. Wat zou het gewicht zijn? Standaard ergens rond de 25 kg, een speciale uitvoering, inclusief verlichting, rond de 20 kg.

Ook wordt deze Strada weer uitgerust met een schuimdeksel. Of de verschillende bestaande race- of tourkappen op deze Strada passen, valt nog te bezien.
De Strada DF heeft luiken om, voor onderhoud, bij de vitale onderdelen te kunnen komen.

De Strada DF staat, als alles goed gaat, vanaf begin januari volgend jaar klaar voor testritten.

De illustratie met de gele Strada DF laat zien hoe deze er uit zou kunnen zien (bestickering, kleur en vorm ontspruit volledig aan de fantasie van ondergetekende). De originele foto, waarvan uitgegaan is, is hier te vinden. Deze foto staat tussen meerdere foto's die Marc, Velove, erover verzameld heeft en welke verspreidt te vinden is in het Duitse Velomobilforum.

Een eerder bericht over deze Strada, met foto's van de, positieve, oervorm. Daar zijn weer (negatieve) deelbare mallen mee gemaakt voor de uiteindelijke rompdelen.

Alle foto's zijn van Daniel, illustraties naar foto's van Daniel.

Reacties

RodePioneer op ma 16 dec 2013 om 19:55

Ik vraag me af of met het slim plaatsen van de spiegels de 75 cm wel gehaald kan worden. Dat zou mij wel wat waard zijn...

bastiaan op ma 16 dec 2013 om 19:59

Of verbreden van de wielassen oid

nvanderwal op ma 16 dec 2013 om 20:14

Een klein spoilertje aan de zijkanten?

mavawa op ma 16 dec 2013 om 21:05

Dat wordt vast een mooie accessoire :)

Ter info: ik breid het genoemde foto-album dagelijks uit met nieuwe foto's zodra ze verschijnen. Zo is vandaag de gemonteerde eenzijdige carbon achterbrug te zien. Sierlijk!

RodePioneer op di 17 dec 2013 om 00:33

Ik kan er prima mee leven dat je een accessoire nodig hebt om hem streetlegal te maken. Het moet er echter wel zijn.

Raketfiets op di 17 dec 2013 om 07:46

Lijkt wel een WAW.

G op di 17 dec 2013 om 09:19

wielbouten op 69cm, maar de banden (negatief camber)?

ymte op di 17 dec 2013 om 11:14

De wielbouten staan ongeveer op dezelfde breedte als de buitenkant van de band aan de grond, 69 cm. Dat is zo'n 6 breder dan bij de Quest, samen met het iets lagere zwaartepunt maakt dat een flink hogere bochtensnelheid mogelijk.

xanderniezing op di 17 dec 2013 om 21:25

Mooie fiets, helaas pas ik er niet in. Die 69 cm is lastig om nog legaal op de weg te rijden. Hetzelfde als de EVO-K. Misschien van die spiegels die auto's hebben die caravans trekken. Een korte broek en een zonnebril erbij aan/op en het plaatje is compleet.

AirJay op wo 18 dec 2013 om 15:03

De spiegels op stelen zoals de WAW maakt 'm waarschijnlijk net breed genoeg... Helaas geen opties om 'm groter te maken voor mensen van 1m93... Dat zou mij ook wat waard zijn...

Peter238 op wo 18 dec 2013 om 20:11

Het zou me ten zeerste verbazen dat er geen XL-versie zou komen van de Strada DF als deze een topper wordt, eventjes geduld Robert-Jan ! Tegen dan zullen allicht ook de zwakke punten (als die er zijn) tevoorschijn gekomen zijn en kan daar al meteen in het ontwerp van de Strada DF-XL rekening mee gehouden worden...

PeterColbers op zo 19 jan 2014 om 10:43

Ik heb hem gisteren proefgereden. Dit is een heel andere fiets dan mijn huidige Quest. De fiets reageert direct, door zijn lage gewicht (<24 kg) en hoge stijfheid, op iedere trap. Ik kon makkelijk 40 km/h halen. De bochtsnelheid is veel hoger dan bij een Quest ook doordat de fiets veel stugger is afgeveerd. De bodemvrijheid is kleiner, dat zou bij sommige drempels wel eens problemen kunnen geven.
Je moet echt niet groter dan 185 cm zijn, ik ben 182 cm en pas er precies in.
Volgens VM is hij inderdaad te smal voor de rijweg, wie weet wat de boete daarvoor is?

Peter

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.