(Als eerste) fietsen op de Zuidpool

Gepubliceerd op

Maria Leijerstam uit Wales doet een poging om, tenminste, als eerste vrouw op de Zuidpool met een dikkebanden-trike te fietsen

Maria Leijerstam (blog) heeft voor de bijna 650 km tocht op de Zuidpool een speciale trike, White ICE Cycle, door ICE laten bouwen, met maar liefst 11,5 cm (4,5 inches) brede winterbanden. Deze winterbanden zouden zorgen voor een 'onovertroffen grip en zweven over sneeuw en ijs'. 'De versnellingen zijn zeer effectief, tweemaal zo gemakkelijk als op een standaard mountainbike, waarmee Maria in staat is om over 33 % hellingen te komen.'

Wat komt ze tegen? Temperaturen tot -35°C, wind tot 80 km/uur. Bedenk daarbij dan zelf een gevoelstemperatuur! Sneeuwstormen, gletsjerspleten, schuivende ijsschotsen. En nee, geen ijsberen! Die heb je niet op de Zuidpool.

Als voorbereiding heeft ze urenlang getraind in een koelcel van -20 graden, op het ijzige Baikalmeer in Siberië, en op de gletsjers in IJsland en Noorwegen. Ook heeft ze veel gefietst in mul zand, daar dat hetzelfde gevoel geeft als rijden in sneeuw.

Zij vertrekt op 8 december, en hoopt op 7 januari op de Zuidpool aan te komen. Op 20 januari hoopt ze weer thuis te zijn.
Meer is te vinden op Whiteicycle, plus de voortgang op de Zuidpool. Foto's van Maria op Flickr.

Maria is niet zomaar iemand. In maart 2012 heeft ze als eerste vrouw meegedaan aan de Black Ice Race, een rit van 650 km langs het Baikalmeer in Siberië (Rusland). Van de dertig starters bleven er acht over op de finish, en zij werd tweede!
Een filmpje van de Black Ice Race 2012 op een relatief aangename dag.

Er wordt door ITV een documentaire gemaakt die in januari te zien zal zijn. Maar of dat ook in Nederland het geval is? Eurosport en/of BBC 2 misschien.

De anderen

Niet alleen Maria Leijerstam wil als eerste op de Zuidpool fietsen, ook de Spanjaard 'Fearless' Juan Menéndez Granados, en de Amerikaan (Utah) Dan Burton. Nog een bericht van Fearless Juan, en een van Dan Burton.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.