Ligfietsers bij opening electric freeway?

Gepubliceerd op

Uitnodiging om ook bij de opening van de 'electric freeway' te komen

Marjolein vraagt het volgende:
Aanstaande donderdag wordt de 'electric freeway' Almere-Amsterdam geopend. Misschien had je er al over gelezen: een speciaal fietspad voor elektrische fietsen, zodat mensen tussen Almere en Amsterdam per fiets kunnen gaan forenzen.
De tocht begint om 8.00 uur in Almere bij het Flevoziekenhuis. De finish is bij het AMC in Amsterdam-ZO.
Het zou natuurlijk mooi zijn als we, tussen de elektrische fietsen, kunnen laten zien dat er ook fietsen zijn waar je dezelfde snelheid mee fietst (of sneller), even relaxt mee fietst (of relaxter), en even weinig CO2 en andere schadelijke stoffen mee uitstoot (eigenlijk minder, als je de lifecycle - levensduur / levenscyclus - bekijkt). Ik zie ligfietsen en velomobielen voor me. Met daarin mensen die er gelukkig fietsend uitzien. Het is niet verplicht om over je lol in het fietsen te vertellen, al weten we allemaal hoe vaak je daar een vraag over krijgt….
Frans ziet dat ook voor zich, en gaat meefietsen met zijn Quest. Hij neemt wat foldertjes mee voor het geval er geïnteresseerden zijn (journalisten?), en hij heeft zich voorbereid om eventueel wat te zeggen. Als er nog andere mensen zijn die ook mee willen fietsen op hun ligger of in hun velomobiel, zijn die van harte uitgenodigd om mee te fietsen.
Een mailtje naar Frans (zie z'n profiel op ligfiets.net) is handig, zeker als je wat wil regelen over snelheden of weinig wilt spreken met journalisten, maar het is niet verplicht.

Zeker nu de fietsen in Battle Mountain af en toe in de media zullen verschijnen, is dit een mooie situatie om ligfietsen positief te belichten.

Wie wil meefietsen?

Reacties

pe2er op di 10 sep 2013 om 08:07

Was het electric/ HPV Freeway tussen Almere en Amsterdam maar zo mooi opgeknapt als op de foto hierboven. Toegegeven, in Almere Poort ligt het er nu redelijk netjes bij, maar daar werd sowieso al geherverbouwd vanwege de ontwikkeling van dat gebied. Buiten een paar wegwijsbordjes en een oplaadpaal is er verder niets te merken op de route :(

dogwalker op di 10 sep 2013 om 09:32

Het is teleurstellend dat het gedeelte door Amsterdam Zuid-Oost 's winters niet word gestrooid. Ze gaan er dus vanuit dat de mensen 's winters niet met hun elektrische fietsen op pad gaan en in de auto gaan zitten??? Voordeel is wel dat het om de hoek bij het AMC is, dus je zit zo bij de EHBO als je hard onderuit glijd:-)

NoStress op di 10 sep 2013 om 10:42

De de Electric Freeway. Daar is al een hoop over te lezen geweest. Helaas niet zo positief steeds. De schrijvers hebben ongetwijfeld gelijk. Toch is dat naar mijn idee geen rede daar nu al zwaar op af te geven.
Het is een positief bedoeld inisiatief. Dat moet je met open armen ontvangen. Misschien met enige reserve voorlopig. We worden er per saldo met z'n allen zeker niet slechter van.

Soms worden dit soort projecten niet zo succesvol als bedoeld. Het idee erachter is zeker niet verkeerd. Misschien kan het nog komen in de toekomst, de infrastructuur en bestemming ligt alvast klaar. Soms kan een groot bedrijf of een nieuwe wijk ineens het pad laten doen waar het voor bedoeld is. Mensen uit de auto lokken en op de fiets te krijgen. Je weet maar nooit.
Dat is vaak de volgorde waarin het gebeurd in de praktijk bij fietssnelwegen. Eerst de gelegenheid bieden voordat er gebruik van gemaakt gaat worden. De behoefte is er misschien al wel maar men is er zich nog niet van bewust van de of het wel kan, totdat de fiets-infrastructuur wordt aangeboden en men de mogelijkheden en het gemak er van inziet.

Dan pas is het aan de kritische gebruiker de taak de beheerder je wensen kenbaar te maken of aanwijzen van eventuele verbeteringen.

Het is denk ik een goed plan als wij (ongevraagd?) ook acte de presence geven met onze liggers. Blijkbaar zijn er toch diverse liggers die op regelmatige basis gebruikmaken van deze Freeway. Dus hij ligt er niet ongebruikt.
Ik zal kijken of ik mij donderdag ook vrij kan maken voor een ritje naar Almere. Moet er nodig weer eens uit.....;-)
(Beloven kan ik het niet)

frans op di 10 sep 2013 om 11:13

Inderdaad zoals boven staande schrijvers vaststellen het gaat over bestaande wegen en fietspaden. Je kunt de discussie aangaan over de kwaliteit en de directheid etc. Maar Maar het idee achter dit initiatief om meer mensen uit de autofile te halen.
E-fietsen (trap ondersteunde fietsen / pedelecs) en E-bikes (E-brommer)zijn schoner in gebruik tov Auto's en OV. En weer lekker de wind in je gezicht te voelen.
En wij kunnen laten zien dat HPV met ligfietsen ook degelijk en snel zijn.
Als ik de route bekijk zitten er inderdaad veel bochten en andere Obstakels in ( dat is niet alleen het Spoorbaanpad in Almere, maar ook door Weesp een smalle fietspad op de Brug Amsterdam-Rijn Kanaal, door Amsterdam ZO, dat wordt voor mij veel remmen en optrekken met de Quest, Maar een stroomlijn tweewieler zou er ook erg rap kunnen zijn.
En natuurlijk moet men wel rekening houden met de andere verkeersdeelnemers, we zijn als liggers toch altijd zeer netjes in het verkeer.

MichielAdriaan op di 10 sep 2013 om 19:06

Jammer dat ik dit nu pas lees. ' Kan nu met goed fatsoen geen vrij meer nemen in Aalsmeer...

RobvandenAkker op di 10 sep 2013 om 19:28

Jammer dat het niet in het weekend is. Nu andere verplichtingen (kinderen/werk/the usual). Veel plezier donderdag, hopen op droog weer.

RobvandenAkker op wo 11 sep 2013 om 13:50

Ik lees net dat er ook een 'race' aan gekoppeld is (trein, auto, e-scooter, e-fiets). Dit klinkt toch wel uitdagend om al die mensen even flink eruit te fietsen met een velomobiel.

http://almereheadlines.nl/index.php?go=home&view=info&id=2165

pe2er op do 12 sep 2013 om 11:31

Het was een gezellige race :)

http://strada48.blogspot.nl/2013/09/wedstrijdje-naar-amsterdam-op-de.html

pe2er op di 08 okt 2013 om 11:07

LOL.

Mijn naam staat in Ligfiets& genoemd als de naam van de 'winnaar' van de race voor velomobielen, maar het was (natuurlijk) Jurren die als eerste de finishlijn overstak met zijn Strada :)

MaartenSneep op di 08 okt 2013 om 19:35

Er zitten wel meer slordigheden in, de naam Joachim klopt ook niet. Ik zal nog nadenken over een rectificatie, wil je een herinnering sturen aan de redactie van Ligfiets&?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.