Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Ontwerpers, wielerterroristen 2, fijnstof, vergelijkingen, gezocht: ligfietser, vakantie(-voorbereidingen), verloren voorwerp

Ontwerpers

Fietspaaltjes

Wat zou nu een veilig fietspaaltje zijn? Een flexibele? Volgens het ministerie van Infrastructuur en het Milieu en CROW-Fietsberaad is dit zeker een kanshebber.
In Hardenberg is de eerste proeflocatie met deze fietspaaltjes in gebruik genomen. Natuurlijk is deze veiliger, maar het is nog steeds een 'sta in de weg' voor iedere fietser. Als je ervan schrikt, je moet nog steeds uitwijken of goed tussen de palen mikken, is de kans op vallen nog steeds groot. En ja, het is niet zo massief.
Maar is er geen slimmere oplossing, want het weren van auto's is toch het doel van die paaltjes? Is er nou niets iets te verzinnen die als onderbreking voor het motorcircuit dient, zodat de motor stilvalt (liefst voor een half uur). Of levert dat weer een probleem op voor de hulpdiensten als de 'wielerterroristen' weer eens een slachtoffer hebben gemaakt?

Handtrapfiets

Toegegeven, het is een fraai ontwerp. Maar of dit nou echt goed voor je rug is (meneer de chirurg)?
En terwijl op onze site toch zoveel betere ontwerpen staan die beter zijn voor de rug, of voor (of is het tegen?) zadelpijn.

Wielerterroristen 2

Of het komkommertijd is (waar is de jeugd met scooters of ouderen op pedelecs?), of het is echt nieuws: de ANWB heeft liever dat de wielrenners gaan fietsen als het slecht weer is of op rustige tijdstippen. Maar wel op de fietspaden blijven, hoor!
Toch is het goed dat de ANWB ook nadenkt over fietsers. Daar staat die W toch voor! Eh, wel voor wielrijders, en niet wielrenners. Een groot onderscheid!
In de Volkskrant staat een doordachter artikel, ook met eventuele oplossingen.

Fijnstof

Op Omroep Gelderland is een item geweest over fijnstof. Nou, ja. En?
Toxicoloog Paul Scheepers rijdt met zijn Flevo racer door het beeld. Maar vertelt ook een waar verhaal.
Hij rijdt liever kilometers om, om niet langs de snelweg fijnstof in te ademen.
Een wat dieper op het (fijn-)stof ingaand verhaal, ook op Omroep Gelderland.
Met dank aan Marten voor de tip!

Vergelijkingen

Quezzzt vergelijkt de Quest met de Strada. Als huidige Quest-eigenaar vindt hij dat de Strada toch heel wat voordelen heeft. Alleen iets langzamer.

Welke fiets neem je nu als het, zoals nu, mooi weer is? Wilco verkiest de Seiran boven de Strada. En vindt de verschillen in reistijden op zijn route maar minimaal. Tenminste, minder extreem dan hij had verwacht.

Mark vergelijkt de (Optima) Dingo met de Mango. De Mango is sneller, maar ook hier is het verschil minimaal!

Gezocht: ligfietser

Het slachtoffer haalde boodschappen uit haar auto, vermoedelijk op het fietspad net na een onoverzichtelijke bocht (in de grachtengordel), en werd bijna aangereden door een zilveren banaan*
Het slachtoffer Sara kijkt normaal al ietwat verbaasd, of is het verdwaasd, om zich heen. En geeft daarom (?) gepeperde meningen ten beste.

Wie van de ligfietsers, een man en vijftigplusser, voelt zich aangesproken? De dader heeft een eigenwijs hoofd en is, volgens het slachtoffer, ook nog vermoedelijk leraar.
Voor alle zekerheid: het slachtoffer Sara heeft ervaring met het ligfietsen en kan daarom als ervaringsdeskundige worden geboekstaafd: 'het fietsgemak is van zo'n ding valt vies tegen, je komt er amper op vooruit, laat staan dat je kunt sturen'. Een bakfiets kan er net mee door, aldus Sara, maar of zij een fiets bezit, én daar ook mee rijdt, wordt niet duidelijk.

Gaarne een berichtje achter laten op twitter (zie de illustratie).

Straf voor de dader? Vermoedelijke een nieuwe column met een weer andere kijk op het fenomeen ligfiets/ligfietser. Laat ook, als dader, vooral zien waar de bel/claxon zit. En dat er in sommige situaties niets anders opzit om gewoonweg uit te wijken om erger te voorkomen, i.p.v. te bellen. Van schreeuwen, laat staan schelden, schrikt ze vermoedelijk ook heftig.

PS: of uw rapporteur aan deze uiterlijke kenmerken voldoet? Vrijwel helemaal (ai!), alleen met een baardje (nog veel erger!) en de velomobiel is wit (pfff!).

* Column van vorige week in de Viva met als titel: 'De ligfiets'

Met dank aan Richard voor deze tip

Vakantie(-voorbereidingen)

Twilwel

Twilwel gaat richting Oostenrijk fietsen en dubt of/hoe hij zijn toerkap moet vervoeren. Zo'n toerkap is fantastisch bij snelle ritten, bij regen, maar ook bij felle zonneschijn.
Maar bergop? Liever kwijt dan rijk. Dus?
Twilwels blog.

En meten is weten: dus heeft hij bij 35 km/uur wat vermogenstesten uitgevoerd, met o.a. de toerkap.

Nazca Quetzal en zonne-energie

Angélique en Guillaume komen uit Zuid-Frankrijk en hebben een passie voor reizen, fietsen en eco-mobiliteit. Een paar gemaakt voor de Sun Trip!
Een 7.500 km rit naar Astana in Kazachstan, waar behalve spierkracht alleen gebruik gemaakt van zonne-energie.
Hun blog in het Frans en in het 'Nederlands'. Uiteraard ook te vinden op de site van Nazca.

Eurotour 2013

De Eurotour 2013 start dit weekend in Leer. Wilfred doet onder anderen, deels, mee.
Zie ook Velomobile Seminar.

Verloren voorwerp

Haal je je fiets op na een reparatie en word je, als je net thuis bent, gebeld of je nog een moersleutel gevonden had. Nee…!?

Reacties

MaartenSneep op vr 19 jul 2013 om 21:12

Ik ben toevallig langs de paaltjes in Hardenberg gekomen. Ze staan vrij kort na een slinger in het fietspad. Die slinger alleen al maakt het erg lastig om met een auto over dat pad te rijden. Naar mijn mening zouden de paaltjes echter wat verder uit de bocht mogen staan. De inleidende ribbelstrook vind ik erg kort, als je daardoor op de paaltjes geattendeerd wordt, dan knal je waarschijnlijk ook tegen de paaltjes aan. Ik heb geprobeerd om moedwillig over de ribbels te rijden, maar heb ze niet geraakt, omdat ik de paaltjes zelf beslist niet uit wil proberen.

Aan het asfalt was echter ook goed te zien waar de vorige paaltjes stonden. Dan is dit een enorme verbetering.

Elektronische ‘paaltjes’ zullen nooit werken, omdat er geen elektronische blokkade in auto’s zit. Zou wel leuk zijn voor kattenkwaad. Een brug met bord ‘de schade wordt ook op nabestaanden verhaald’ lijkt me dan effectiever.

ErikOnnes op za 20 jul 2013 om 07:24

Als je als automobilist weet dat de plaatjes mee bewegen kun je er dan niet gewoon overheen gaan rijden? Ze buigen toch om en geven geen echte schade aan de auto. Hooguit een kras of streep op de bumper en onderkant van de auto.

MaartenSneep op za 20 jul 2013 om 09:08

De paaltjes zijn wel dermate stug, dat schade vrij zeker is, behalve voor vrachtwagens (brandweer). Maar een aso in een SUV zal het vast proberen.

TeJayLigFts op ma 22 jul 2013 om 07:42

Even verder fantaseren op het weglaten van de fietspaaltjes: een zeer plaatselijke emp-puls die de (auto-)ontsteking volledig van slag brengt.

MaartenSneep op ma 22 jul 2013 om 22:19

@theo: dat lijkt leuk, totdat er iemand met een pacemaker langskomt. Een camera met beeldherkenning, en een bon (voor een millieu-delict, dat gaat harder). Voor de doorzetters kan je natuurlijk ook een sloopkogel over de weg laten slingeren.

TeJayLigFts op di 23 jul 2013 om 07:49

Oké, dus kan mijn opmerking verder onder het kopje: Theo draaft door.
Trouwens, Maarten kan er ook wat van (zzzoefff).

robinpols op do 25 jul 2013 om 13:08

De ongelukken met de paaltjes ontstaan omdat ze niet gezien worden. Vooral in groepsverband gaan paaltjes op in de menigte. In de meeste gevallen brengt het paaltje de fietser uit balans met alle gevolgen van dien. Ik betwijfel of dit flexible paaltje de fietser niet uit balans brengt bij een aanrijding. Het voorkomen van een aanrijding lijkt mij een betere benadering voor een goede oplossing van het probleem. Dus als je een paal bedenkt als opstakel, zorg dan dat hij hoger is dan een fietser (en eventueel geluid maakt), zodat de paal ook voor achterop komende fietsers attentie waarden krijgt. We moeten trouwens ook stoppen om het fietspaaltjes te noemen, want ze staan er niet voor de fietser. Het zijn altijd die paar automobilisten die eigenlijk geen rijbewijs zouden mogen hebben, waarvoor die paaltjes nodig zijn.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.