Eerste recordpoging van de VeloX2 op de Dekrabaan

Gepubliceerd op

Vandaag werd de eerste aanval op het werelduurrecord gedaan door het Human Power Team Delft en Amsterdam in Duitsland. Alwin Visker is degene die de VeloX2 als eerste mag proberen meer dan 91,6 km te laten afleggen in een uur

Zo zonnig als de vrijdag, zo nat begint de tweede dag voor het HPT Delft en Amsterdam in Duitsland. Het team krijgt een deja-vu van vorig jaar, toen het record letterlijk in het water viel. De teamgeest lijdt er niet onder. Na het ontbijt breekt de zon door en gelijk wordt een werkplaats ingericht om de VeloX2 te prepareren. Een kookploeg begint met de maaltijden en ondertussen worden er boodschappen gedaan. Iedereen in het team weet precies waar hij of zij aan toe is. Alsof ze nooit anders hebben gedaan.

Rond het middaguur wordt het druk. Nog even en het team mag de baan weer op. Eigenlijk zou het team pas om 17:00 de Dekrabaan op kunnen, maar al vroeg kreeg projectleider Paul Denissen een telefoontje dat om 15:00 al proefrondjes gereden mogen worden. Alles wordt versneld, maar met een hoge concentratie uitgevoerd. Ruim voor 15:00 staat het team gereed op de baan. In no time zijn de tenten voor de VeloX2 en de renners opgezet en wordt alles in gereedheid gebracht.

Alwin Visker gaat vandaag een poging doen om het uurrecord te breken. Het is echter heet op de baan, heel erg heet. Alwin wordt in de schaduw gehouden, terwijl hij zich warm rijdt op de Raptobike. Een van de studenten van de VU blijft bij Alwin in de buurt, om hem te voorzien van vocht. Alwin mag even proefrijden op het circuit. Voor het eerst dat hij zonder leren pak in de VeloX2 rijdt. Een spannend moment. De start gaat soepel en het vertrouwen groeit. Uiteindelijk valt de snelheid tegen. Gelijk gaat het team aan de slag om te kijken wat er verbeterd kan worden. Knap dat in alle stress iedereen zo rustig blijft.Voor Alwin de baan op gaat voor zijn poging, doet eerst nog de Finse renner Oliver Lethonen een recordpoging. Hij haalt uiteindelijk ongeveer 80 km in het uur. Bij verre niet genoeg om het record te breken, maar desalniettemin een goede prestatie. Dan mag Alwin op de baan. Opnieuw een hele goede start. Alwin draait zijn rondes goed. Het team gaat eten naast de baan, daar was eerder op de dag geen tijd voor. Helaas wordt na een half uur door de portofoon gezegd dat Alwin wil stoppen. Hij komt gekookt uit de fiets. Niet gek met een buitentemperatuur van zo’n 30 graden. Alwin heeft een prestatie van formaat geleverd, in die hitte heeft hij een half uur ongeveer 80 km/h gereden. Gelijk na Alwin mag Sebastiaan Bowier in de fiets. Om een vermogenstest te doen, zodat het team kan achterhalen waar het misschien fout kan gaan.

Dan is de baan voor Fransesco Russo. Hij wil zijn record verbreken en gaat prachtig van start. Helaas haalt hij de eerste bocht niet, door een lekke band valt hij om. Opnieuw is de baan even voor HPT Delft en Amsterdam. Nu mag Wil Baselmans even oefenen met de VeloX2. Om 20:00 wordt de baan weer vrijgemaakt, nu voor Ellen van Vugt. Helaas, ook zij krijgt een lekke band en valt uit.

Het team is al met al toch tevreden. Dat bijkt uit de evaluatie ‘s avonds. Het team bespreekt heel goed wat er wel en niet goed gaat. Als er al een ergernis is, wordt het uitgepraat. Morgen weer een dag, met opnieuw een poging.

Foto's van de eerste dag

Reacties

rsavelkoul op zo 01 jul 2012 om 12:50

succes mannen en vrouwen! Hoop dat de weersomstandigheden in jullie voordeel veranderen. Zet `m op.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.