Verslag bezoek Spezi

Gepubliceerd op

De redactie was er dit jaar zelf niet bij, maar gastschrijver Wim Schermer is bereid geweest een bewerking van zijn persoonlijke samenvatting op zijn blog te maken en aan ons ter beschikking te stellen.

Zaterdag ochtend 28 april leg ik per auto de 540 km af naar Germersheim waar de jaarlijkse Spezial Rad Messe wordt gehouden. Het is 6 gr. C. en de regen komt met bakken uit de lucht. Ik rij vandaag heen, blijf een nacht over en rij morgen weer naar huis.
Naarmate ik verder Duitsland in rij verschijnt de zon en loopt de temperatuur op tot 28 gr. C. In het stadje Germersheim loopt de temperatuur verder op tot 32 gr. C. Germersheim heeft vrijwel altijd mooi weer tijdens de Spezi.

Het is de tweede keer dat ik naar Spezi ga. Nu is er meer tijd om wat uitgebreider te praten met deze en gene.
De velomobiel fabrikanten staan her en der over de beurs verspreid, een gemiste kans. Beter zou het zijn om deze groep speciale fietsen op één plaats te concentreren. Met de meeste velomobielen kan niet worden proef gereden. Dit kan wel met de wel heel speciale Velayo. Deze velomobiel lijkt net een autootje en heeft achterwiel besturing.
Buiten rijden overal fietsers rond op proeffietsen. De standhouders hebben veel vertrouwen in deze proefrijders, want ze rijden letterlijk van het tentoonstellingsterrein af. Buiten ook is de plek waar de 'Willy Wortels' staan. Eén van die, in dit geval Nederlandse, mannen heeft de 2motion ontworpen, een gewone fiets gecombineerd met handaandrijving. Hij heeft er een maximum snelheid op de vlakke weg van 42 km/u mee gehaald.
Een betere lichaamstraining is niet denkbaar. Later zal een roeifietser op mijn blog verongelijkt melden dat een roeifiets nog beter is voor je totale lichaamstraining. Dat zou zo maar kunnen.

Flevobike heeft een royale stand op het buitenterrein en laat de nieuwe Orca zien. Deze kan worden uitgerust met een elektromotor en spreekt daardoor een nieuwe doelgroep aan. Uiteraard hebben zij ook de nieuwe Greenspeed mee. De versie met elektrische ondersteuning ziet er heel fraai uit.
Traditie getrouw staat Alligt er met een stand. Ze verkopen veel losse onderdelen voor ligfietsen. Bij Alligt, zij zijn de buren van Velomobiel.nl in Dronten, is een scala aan velomobielen te koop.
Challenge staat in één van de hallen en toont zijn nieuwste tweewielers en trikes.
Sinner bikes toont zijn Mango en bekende tweewielers.
Ik bekijk de vele bijzondere fietsen. Van veel ontwerpen vraag ik me af wat je er in godsnaam mee aan moet. Dat is voor de ontwerpers geen vraag, zijn leggen er vaak jaren ziel en zaligheid in.
Grote vrachtfietsen en ook een slaapaanhanger, inclusief matras, zijn te koop.
Er lopen en rijden veel gehandicapten rond. Voor hen is deze Messe een eldorado. Het woord Spezial Rad slaat letterlijk op de vele stands met fietsen voor gehandicapte fietsers.

Op het buitenterrein wordt enthousiast met trikes geracet op een hindernis parcours. Onder de grote parasols van het restaurant zijn de wedstrijden goed te volgen. Helaas trapt Daniel Fenn zijn ketting kapot en schakelt zich zo uit voor de prijzen. De heren krijgen mooie prijzen waaronder een fraaie Birdy vouwfiets. De dames komen er heel bekaaid vanaf. Zij krijgen een T-shirt als prijs.

Op het buitenterrein staat ook Velomobiel.nl met de Quest en de Quest XS. Uiteraard ben ik nieuwsgierig hoe Ymte de nieuwe Risse Astro 5 schokdemper is bevallen. Hij heeft deze nu ruim 500 km in zijn carbon Quest waarmee hij samen met Lee Wakefield naar de Spezi is gefietst. Ymte is enthousiast en vertelt dat de demper vooral op het slechte fietspad langs de Rijn echt verschil maakt. Als het aan hem ligt komen de Risse dempers standaard in de Quest en Strada modellen.

De Spezi is een prachtige, zeer goed georganiseerde beurs, waar letterlijk alles op fietsgebied is te zien. Ondanks dat het geheel ruim is opgezet is de sfeer heel gemoedelijk. Zelfs op zondagmiddag staan er nog rijen voor de vier kassa's. Het verblijf in Germersheim is bepaald geen straf. De bediening in de horeca is vriendelijk en de prijzen voor overnachting in de plaatselijke hotels zijn laag.

Reacties

jack op zo 13 mei 2012 om 10:01

Ook Velovision doet het met verslagen uit tweede hand, zij publiceerden dit verslag met video en fotobeelden

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.