Interview met Leo Visscher en Dietrich Lohmeyer

Gepubliceerd op

BentBlog interviewt Leo Visscher van Alligt, en Dietrich Lohmeyer van Akkurad

BentBlog: Leo, je produceert met uw bedrijf Alligt allerlei onderdelen voor ligfietsen. Het bekendste product uit uw stal is ongetwijfeld de Alleweder. Hoe kwam het dat u de productie van deze velomobielen van Nico Pluimers (die het op zijn beurt samen met Lohmeyer van de Alleweder uitvinder Bart Verhees overnam) hebt overgenomen?
Leo: Ik heb destijds al tweewieler ligfietsen geproduceerd en vond het interessant, want het was een grote technische uitdaging. Na vele jaren van tweewielers, kon je hier nog nieuwe dingen voor ontwikkelen, nu voor driewielers. Vandaag de dag, is de ontwikkeling van een vierwieler voor mij interessant. Ik ben een techneut. Ik vind het leuk om iets met mijn handen te maken wat ik in mijn hoofd heb.
BentBlog: Betekent dit dat u een vierwieler ontwikkelt?
Leo: Ja, sinds twee jaar zit er een prototype in mijn hoofd, maar wegens tijdgebrek is deze verre van voltooid. Mijn eerste gedachten waren om de voorzijde van A6 als basis te nemen. De achterzijde moet breder worden, en twee achterbruggen van de A6 hebben. Ondertussen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik hiervoor waarschijnlijk liever de Sunrider als basis zal gebruiken. Maar eerst wordt de Sunrider doorontwikkeld. Als dit succesvol gebeurd is, heb ik weer tijd en financiële middelen voor het volgende model. Misschien dan een vierwieler. Het concept voorziet in een mooi afgewerkte binnen- en buitenzijde, zoals een met Sunrider vergelijkbare velomobiel, en die elektrische ondersteuning heeft. Voor een mooie vierwieler is er naar mijn mening een grote markt. Maar schrijf alsjeblieft op dat de lezer die in de komende 1 à 2 jaar niet moet verwachten!!
BentBlog: De Alleweder was de voorloper van een aantal van de huidige velomobielmodellen, zoals Quest, Mango, Strada, Leiba X-Stream en gelijksoortige wind door mijn haar (hoofd-buiten) velomobielen. Deze, maar ook de Alleweder opvolgers (A6, A7) zijn kunststof versies. Heeft de aluminium-VM A4 nog steeds een kans op de markt?
Leo: Ja, ik denk van wel! Tot nu toe is het mijn best verkopende VM. Er zijn verschillende belangrijke redenen voor: hij is goedkoop, het is leuk om zelf te bouwen en dan heb je niet alleen een fiets, maar ook nog iets geleerd tijdens de montage. Mensen die zo’n VM assembleren, bouwen zelf ook hun eigen nieuwe keuken of kano. Zij zijn op zoek naar uitdagingen. Zij vinden het leuk om de fiets te bouwen en de VM krijg je er als bonus bij. Afgezien daarvan hebben ze de zekerheid om hem zelf te kunnen onderhouden. In landen waar velomobielen minder bekend zijn, willen veel klanten wel een overzienbaar risico aangaan en zijn eerder bereid € 3.000 dan € 6.000 te besteden. Nederland is in dit opzicht geen goede markt voor de A4, eerder Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten. Omdat het met het bouwpakket zo goed gaat, komt er nu een aluminium A8-bouwpakket.
BentBlog: De Alleweder heeft een keer de titel 365-dagen-fiets gewonnen. Is de bescherming tegen weersomstandigheden nog altijd de belangrijkste eigenschap van een Alleweder?
Leo: Ja, maar ik denk dat je dat over alle VM’s zou kunnen zeggen.
BentBlog: Wat is er aan de huidige Alleweders beter dan aan de voormalige 365-dagen-fiets?Leo: Alles is veranderd. De mijne is goed te produceren en te verzenden. Het bouwpakket is verdeeld in drie pakketten die per post een stuk goedkoper kunnen worden verzonden dan een complete VM, die als groot pakket verzonden zou worden. Zo kan ik het bouwpakket, bijvoorbeeld, ook naar Australië sturen.
BentBlog: Dietrich, Akkurad.com is niet alleen een belangrijke distributiepartner voor Alligt, maar draagt ook haar kennis bij op het gebied van e-mobiliteit. Veel Alleweders worden verkocht met een elektrische aandrijving van Akkurad. Omdat je niet ver komt zonder een motor?
Dietrich: Nee, dat is zeker het verkeerde antwoord.
Sportieve en sterke rijders zijn in staat om met de Alleweder honderden kilometers per dag te rijden. Mijn zoon is, zonder training, met 42 km/uur in onze Alleweder 4 naar “Cycle Vision” gereden. De enige afwijking ten opzichte van het seriemodel waren de slick-banden met 8 bar. De elektrische aandrijving dient om de actieradius te vergroten: ook minder krachtige personen zijn nu in staat om elke dag lange afstanden te rijden en bergtrajecten het hoofd te bieden. Bij het woon-werkverkeer is het voor veel mensen belangrijk, niet bezweet bij de werkgever aan te komen, vooral als er geen douche aanwezig zijn. Dit argument geldt natuurlijk ook voor de topatleet.

Velomobielen zijn zonder motor alleen maar snel als de rijder in staat is om een minimum kracht op de pedalen te brengen. De menselijke prestatie is zeer uiteenlopend, volgens mij tussen de 60 en 800 watt.

Ik ben nu 62 jaar en “lever” over langere afstanden ongeveer 120 Watt. Met dit vermogen zal je ook op heuvels uiterst traag zijn. Op Kreuzotter.de worden snelheden van verschillende fietsen getoond bij verschillende vermogens.
Bij 100 Watt met een traditionele (rechtop-)fiets ligt dit op bijna 20 km/uur, met de Quest is dit 33 km/uur. Echter, deze waarden gelden alleen voor vlakke terreinen en bij een lange aanloop.
Als je een 5% helling invoert, rijdt de Quest met een 90 kg zware rijder, die 150 Watt op de pedalen brengt, nog maar met 8 km/uur, bij een 10% helling nog maar 4 km/uur. Als ik dan heuvel op door een rechtop-fietser ingehaald wordt, wordt mijn humeur er niet beter op.

Veel van onze klanten zijn oudere mensen die doorgaans geld hebben om een velomobiel te kopen. Wij willen onze CO2-arme voertuigen niet alleen aan een kleine groep van topatleten verkopen, maar aan alle lagen van de bevolking. We willen de mensen uit de auto halen, niet alleen van de fiets. We willen efficiënte vervoermiddelen verkopen en geen sportartikelen.

Het korte antwoord luidt, sinds ik met elektrische ondersteuning rij, rij ik “sneller, verder en vaker”. Dagelijks beduidend langere afstanden, bovendien vaker, omdat als je een wat mindere dag hebt dat minder een probleem is. In de afgelopen 20 jaar heb ik, ongeveer 100.000 kilometer met de elektrisch ondersteunde velomobiel gereden. Zonder elektrische ondersteuning zou dat aanzienlijk minder geweest zijn, want ik ben geen topsporter.
BentBlog: Er is een 250 W elektrische ondersteunde versie en een 45 km/uur-versie met een Duits typecertificaat. Voor welke toepassing is welk model geschikt, en waarmee onderscheiden de modellen zich, afgezien van de motorisering?
Dietrich: We hebben ondertussen negen types elektrische Alleweders:
  [*] Alleweder 4, kentekenvrije 250 Watt pedaalaangedreven.
  [*] Alleweder 4, kentekenvrije 250 Watt naafaangedreven.
  [*] Alleweder 4, kentekenplichtige met 500 Watt pedaalaangedreven tot 45 km/uur + menskracht

  [*] Alleweder 6, kentekenvrije 250 Watt pedaalaangedreven.
  [*] Alleweder 6, kentekenvrije 250 Watt naafaangedreven.
  [*] Alleweder 6, kentekenplichtige 500 Watt naafaangedreven tot 45 km/uur + menskracht
  [*] Alleweder 6, kentekenplichtige 600 Watt naafaangedreven tot 44 km/uur

  [*] Alleweder 7, kentekenvrije naafaangedreven.
  [*] Alleweder 7, kentekenvrije pedaalaangedreven.
  De Alleweder 7 is meer bedoeld voor sportieve mensen die zonder motor of met de kentekenvrije 250-watt ondersteuning rijden. Door het kleinere frontale oppervlak is de aerodynamica nog altijd iets beter dan die van de Alleweder 6.
  De Alleweder 6 heeft een grotere en diepere toegang, zodat in de zomer meer warme lucht kan ontsnappen en het in- en uitstappen makkelijker gaat. Vooral bij de snellere motorversie merk je de wat betere wegligging. De spoorbreedte is iets groter.
  De Alleweder 4 is ontworpen voor mensen met een liefde voor aluminium en bedoeld voor zelfbouwers. Hij is ongeveer € 1000 goedkoper dan de Alleweder 6 en A7, als bouwpakket koop je vanaf € 2845 de Alleweder 4.
  BentBlog: Jullie hebben gezamenlijk de kunststof modellen A6 en A7 verder ontwikkeld. Wat is het aandeel van de “oude” aluminium versies nog op de totale omzet?
  Dietrich: Als ik naar de verkochte voertuigen in de Duitstalige landen in de afgelopen drie jaar kijkt, verkopen we nog steeds 60% aluminium Alleweder 4. En nu we toch met de statistieken bezig zijn, kan ik u vertellen dat 52% van deze voertuigen inclusief hulpmotor verkocht wordt, 42% wordt verkocht als een bromfiets tot 45 km/uur. Bij deze cijfers moeten rekening worden gehouden dat veel van onze klanten eerst een pure velomobiel kopen om die later modificeren met een elektrische ondersteuning. Het aandeel van de elektrische ondersteunde velomobielen zal bij onze modellen op ongeveer 70% liggen.
  Leo: Op dit moment verkoop ik meer aluminium VM’s. Natuurlijk, verkoop ik ook vele onderdelen, maar als ik nu alleen naar de velomobielen kijk, verdeeld zich de verkoop naar 60 % voor de A4, 20 % voor de A6, 10 % voor de A7, en 10 % voor de WAW en Sunrider tezamen. Ik ben momenteel bezig met de ontwikkeling van de Sunrider, zodat deze gemakkelijker te produceren is. Ik verwacht dat de Sunrider binnen ongeveer 1 tot 2 jaar goed zal zijn voor 50% van mijn omzet.
  BentBlog: Trefwoord Sunrider: Samen distribueren jullie nu ook de Sunrider. Bij Velomobiel.eu kan men lezen dat Alligt bovendien ook de WAW vertegenwoordigd. Welke ontwikkelingen zien we de komende jaren bij de verschillende merken?
  Leo: Ik wil de WAW niet produceren of ontwikkelen, ik verkoop deze alleen maar. De A8 zal op de WAW lijken, het zal een snellere VM zijn dan de A4, maar het zal vooral een tweede zelfbouwvariant zijn. De nadruk ligt niet op het bouwen van een snelle velomobiel die met de Quest of WAW concurreert. Het doet mij een groot plezier om samen te werken met Akkurad en efficiënte snel rijdende velomobielen te bouwen, ongeacht of het met menselijke kracht of motorvermogen is. De Quest en WAW zijn altijd in de eerste plaats interessant voor mensen die alleen snel willen rijden met behulp van spierkracht.
  Dietrich: Ik denk dat er twee groepen van velomobielen zullen ontstaan: lichte, zeer aerodynamische velomobielen voor de sporter die er trots op is om, op eigen kracht, zeer snel te kunnen rijden en aan de andere kant, relatief goedkope alledaagse velomobielen met elektrische ondersteuning met een grotere bagageruimte, gemakkelijke instap, grotere spoorbreedte en meer ruimte voor de bestuurder.
  BentBlog: Je noemde het al, Leo, de nieuwe Alleweder A8 is al een tijdje aangekondigd, weer een bouwpakket van aluminium met klinknagels. Wat kun je ons daar over vertellen?
  Leo: Sinds 1,5 jaar ben ik WAW-dealer. Zelf pendel ik met een WAW tussen huis en bedrijf. De vorm van deze fiets heeft mij geïnspireerd, ik wil deze met mijn eigen techniek als een bouwpakket aanbieden. De A4 is, zoals gezegd, mijn best verkopende fiets. Nu komt er een tweede bouwpakket bij. Sommigen, die al een A4 of een FAW gebouwd hebben, willen eigenlijk wel aan een aluminium bouwpakket beginnen, maar je moet met een goed argument komen om de oude fiets weg te geven en een nieuwe te bouwen. Dus bied ik nu een snellere velomobiel (voor zover dat gaat in aluminium) als een plaatwerk bouwpakket.
  BentBlog: Hij zal iets kleiner worden dan de A4. Kunnen er nog steeds alledaagse dingen in opgeborgen worden?
  Leo: Het frontale oppervlak is zo klein mogelijk gehouden, maar ik moet er in passen (ik ben 1,86 lang en 90 kg zwaar), de lengte is in de eerste plaats geen probleem. Maar het bouwpakket moet wel in kleinere pakketten kunnen. De bagageruimte zal groter zijn dan die bij de WAW, omdat ik bezig ben met een 20“-achterwiel.
  BentBlog: Wanneer zal het eerste prototype te zien zijn?
  Leo: Zo snel mogelijk! Op het moment heb ik niet veel orders. Optimistisch, verwacht ik het aan het eind van januari. Hopelijk niet later dan eind februari. Ik heb alleen maar ongeveer 80 tot 100 uur nodig voor de afronding van de A8. De Sunrider en A8 zouden beiden op de Spezi 2012 aanwezig moeten zijn. Hoewel de Sunrider de hoogste prioriteit heeft, maar de kunststof onderdelen vereisen veel tijd, dus zal het helaas waarschijnlijk tot de zomer van 2012 duren.
  BentBlog: Ik stel deze volgende vragen haast in bijna al mijn interviews: Welke ontwikkelingen van de laatste tien jaar is het meest belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de ligfietsmarkt?
  Leo: Het hangt er van af wat je zoekt: alleen de VM: de Sunrider met elektrische ondersteuning. Het model is nog niet optimaal produceerbaar. Aan de verdere ontwikkeling van de Sunrider, waar ik op dit moment aan werk, zal het een stuk beter zijn. De ontwikkelingen van Akkurad waren van belang om menskracht aangedreven voertuigen te voorzien van schonere motorondersteuning.
  Dietrich: Mijn persoonlijke mening is, dat een elektrisch ondersteunde snelle velomobiel het hele jaar door meer biedt dan een open ligfiets. Ik doe 90 % van mijn tochten met de elektrische ondersteunde velomobiel en slechts 10 % met mijn hele mooie lange ligger.
  De open trikes waren echter commercieel veel succesvoller.
  BentBlog: Welke belangrijke ontwikkelingen zullen we in de komende jaren zien?
  Leo: Velomobielen zullen nog professioneler worden, producenten zullen de producten verbeteren, er zullen meer varianten en meer fabrikanten zijn.
  Dietrich: Op het gebied van elektrisch ondersteunde velomobielen zullen er krachtiger motoren komen, die in staat zijn om de toegelaten 45 km/uur mogelijk maken, zelfs op een 7 à 8 % helling. De maximum snelheid moet dan nog begrenst worden op ongeveer 50 km/uur, omdat het bij hogere snelheden, naar mijn inschatting, te gevaarlijk wordt bij dagelijks gebruik.
  BentBlog: Welke ligfiets/velomobiel, afgezien van jullie eigen, zou u willen bezitten en rijden?
  Leo: Degene die ik in mijn hoofd heb! Een vierwieler, waarmee ik voor bochten niet hoef af te remmen. Met een aansprekende bouwkwaliteit (zoals de Sunrider) en bagageruimte. Met elektrische ondersteuning of een verbrandingsmotor. Verbrandingsmotoren zijn op de een of andere manier geschiedenis. Elektrische aandrijvingen zijn uitermate geschikt voor woon-werkverkeer. Maar bij afstanden van 200 km is benzine(-motor) beter, denk ik. Het is gewoon praktisch om overal te kunnen tanken, vooral omdat je misschien maar een 0,5 liter per 100 km nodig zou hebben bij een goede benzinemotor. Ik ben nog op zoek naar een 25 cc bromfietsmotor, die schoner verbrandt dan de oude tweetaktmotoren en voor ongeveer € 500 te verkrijgen is. Ik heb dat persoonlijk nog liever dan om de accu om de paar dagen te laden. Ik wil niet denken, gewoon rijden.
  Dietrich: Een Milan met onze cranks.
  BentBlog: Dank u voor het gesprek.
  Leo: Ook jij bedankt.

  Vertaling: Theo Zweers

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.