Carl George Rasmussen en Leitra

Gepubliceerd op

Op Copenhagenize.com staat een verhaal over de Deense velomobiel pionier Carl George Rasmussen

Op Copenhagenize.com wordt aandacht besteed aan de Deense velomobiel pionier Carl George Rasmussen (76 jaar), de ontwikkelaar van de Leitra (Let individuel transport - Licht individueel transport).

Rasmussen ontwikkelde deze velomobiel (kabinecykler) tijdens de tweede oliecrisis (1978), eerst als trike en later met volledige stroomlijnkap. De Leitra werd getest tijdens toertochten zoals Trondheim-Oslo (1983) en Parijs-Brest-Parijs (1987).

In 1982 is de fiets toegestaan voor het verkeer (in Denemarken) en wordt al sinds 1983 (!) verkocht. Er zijn inmiddels enkele honderden van verkocht. De Leitra is geen standaard fiets, iedere fiets wordt volgens persoonlijke wensen gemaakt. Daar hoort ook de afmeting bij!

Een andere versie wordt in Oostenrijk gemaakt door Bike Revolution / Steintrike onder de naam Leitra Avancee. Deze heeft een langere wielbasis wat hem wat meer stabiliteit geeft bij hogere snelheden.
Hier wordt ook een andere velomobiel gemaakt: de Thunderstorm. De stroomlijnkap staat op een andere trike: lager op de wielen en breder.

Het is nog steeds een uitzonderlijk model, en in Nederland een zeldzame verschijning! De Leitra staat ook in Legoland (Billund).

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.