Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fietsvliegtuig, twitter, wegligging, fiets boven fiets, video's en een nagekomen bericht

Fietsvliegtuig

Enkele jaren geleden werd hier al melding gemaakt van Jesse van Kuijk met zijn zelfgebouwde fietsvliegtuig de 'Abhilasha'. Vorig jaar vloog hij er 75 tot 80 meter mee! Vanwege zijn studie, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek (uiteraard!) aan de TU in Delft, is het eerste HPA (Human Powered Aircraft) vliegtuig van Nederland te bewonderen in het Aviodrome in Lelystad.
Jesse hoopt in 2012 wel weer een nieuwe te bouwen: het ontwerp is vrijwel klaar.

Twitter

Wie twittert het meest over ligfietsen? Nou zegt kwantiteit niets over kwaliteit, maar er is wel de twittertop 100! Alleen houdt deze lijst op bij plaats 84 met één bericht (vrijdagmorgen 18 november!). Dus er zijn stijgingsmogelijkheden genoeg! Dat kan beter!

Fiets boven fiets

De velg van Marten zijn ligfiets is onderweg 'geklapt'. Tja, hij was al eens gewaarschuwd, en een gewa…
Hoe zorg je dan dat de fiets weer thuis komt? Achter in de auto, op de auto, in een karretje? Maar zo kan het ook (even elke IMG ####.JPG aanklikken)!

Wegligging

Alles wat goed is, kan beter. Zo ook de wegligging van de velomobiel.
Van de zomer hebben een paar velonauten onzacht kennis gemaakt met de zogenaamde rumble strips in Amerika (vanaf 1:28). De achterkant breekt plotseling uit als er te lang (!) over de rumble strip gereden wordt. Dit ligt aan resonantie: als het ritme (frequentie) van de hobbels overeenkomt met de 'eigen resonantie' (ook frequentie) van de velomobiel (op het achterwiel), dan versterkt het effect zich. De achterkant van de velomobiel gaat dan een eigen leven leiden, en begint onvoorspelbaar te springen. De huidige vering van het achterwiel is daar dus niet geheel op berekend.
Ook Wim Schermer heeft, zij het in mindere mate, met dit onplezierige effect te maken gehad: dribbelen en dweilen. De oplossing zou een ander type veerelement zijn. Is dit nieuw? Nee. Volgens de reacties rijden er al meerdere velomobielen mee rond! De Mango van Twilwel in ROAM, de Verhees Alleweder, de Quest van Theo v. A.
Er hangt wel een ander, duurder, prijskaartje aan.
De volgende stap: de voorwielen met deze duurdere vering? Mmm, die dragen per wiel meer gewicht dan het achterwiel. De vooruitgang zal daar beperkt(-er) zijn.
Een andere oplossing voor dit resonantie fenomeen is het gebruik van een bredere achterband met een matige druk (met dank aan Twilwel).

Video's

    [*] Sorry, het is geen ligfiets. Maar zeker geen auto die getest wordt. Voor wie dit ontgaat: James May is tester bij Top Gear
    [*] Trisled heeft een vierzitter gemaakt voor een klant. Als de klant tevreden is, wordt er een stroomlijn op aangebracht.

Nagekomen bericht

Er zijn een paar wijzigingen aangebracht op de NVHPV pagina.
Om een zoekactie te voorkomen, dit zijn de algemene wijzigingen:
    [*] Via de toerligfietsvereniging heb je zelfs de NTFU fietsverzekering inbegrepen. Voor de toerligfietsverzekering meld je je apart aan, nadat je gewoon lid van de NVHPV bent geworden.
    [*]Lidschap beëindigen: Mocht je, ondanks de vele voordelen van het lid zijn, niet langer lid willen zijn, dan is een eenvoudig mailtje aan penningmeester @ ligfiets.net voldoende om aan het eind van het lopende jaar het lidmaatschap te beëindigen.
    [*] Aspirant bestuurslid Maarten Heckman

Reacties

jack op za 19 nov 2011 om 20:03

De redactie ontving de volgende reactie op de kolom "wegligging" van ontwikkelaar Bram Smit: "Geachte redactie
Met verbazing las ik het redactionele stukje over de pneumatisch, hydraulisch gedempte veerelementen voor velomobielen.
Het veerproject is nog in de testfase en het is voorbarig, te stellen dat het niets wordt. Ik mag melden dat de wegligging van mijn Mango er positief is door beinvloed. Ik nodig de redactieleden dan ook van harte uit een proefrit te komen maken.
vr.gr. Bram Smit
FastFWD ligfietsen
Naarden
"

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.