Vrijdagbericht 28 oktober 2011

Gepubliceerd op

Recordpogingen, stroomlijn verbeteren, ligfiets "Stamtafelgroep" Flevoland, een bijzondere fietser, de fietssuggestiestrook en twee fietsen

Recordpogingen

Aanstaande zondag is een recorddag voor ligfietsers in Apeldoorn. Een van de deelnemers is Sebastiaan Bowier, bekend van het bijna 130 km/uur rijden in Battle Mountain.
De universiteit van Toronto heeft een video gemaakt van het gebeuren in Battle Mountain.
En op het forum van Velorizontal verklaart Barbara Buatois wat er mis is gegaan bij haar recordpoging. Als eerste vermeldt zij de beperkte voorbereidingstijd die ze had om aan de splinternieuwe fiets, de Varna Battle Mountain, te wennen. Van de zeven keer dat ze meedeed, moest ze vijf keer freewheelend naar de finish (één keer vanwege een gebroken ketting). Dan is er ook de relatief lage temperaturen in de woestijn, maximaal 25 graden terwijl het normaal ruim 30 graden is, de wind en de luchtvochtigheid. En op vrijdag: regen. Deelnemers van de laatste twee jaar konden deze week hun prestaties niet verbeteren. Wat haar tot de opmerking brengt dat Sebastiaan en Sam (Whittingham) ook sneller hadden kunnen rijden!
Vervolgens haar fiets. Georgi Georgiev, de ontwerper en bouwer, was er niet tevreden over. De romp was in de mal gekrompen, en tijd om een nieuwe te maken was er niet. Het gevolg was dat de vorm moeilijk op de fiets te monteren was. Na een week testen wisten we dat deze fiets slechter was dan de Varna Tempest. De volgende keer komt er dan ook weer een splinternieuwe fiets!
Verder zaten er oneffenheden op in de vorm van golfballen, die ze hebben laten zitten omdat ze niets wisten of dit effect had op de stroomlijn. Halverwege de week zijn deze opgevuld.
Pas in de laatste poging, zaterdagavond, voelde Barbara zich weer een met de fiets.

De stroomlijn verder verbeteren

Voor een velomobiel zijn al veel wijzigingen aangebracht om tijdens een wedstrijd met zo weinig mogelijk energie zo snel, en ver, mogelijk te komen. Nu zijn de spiegels aan de beurt. Een minderheid aan fabrikanten hebben al zo'n spiegel maar deze zijn relatief prijzig. Sommige hebben zelf hun creatieve krachten gebruikt om er zelf een te maken. Nu blijkt volgens het blog van Velo-Quest dat Jan Reus, bekend van de racekappen voor velomobielonderdelen.nl, er een aan het ontwikkelen is.

Ligfiets "Stamtafelgroep" Flevoland

In Lelystad, bij de Batavia Werf, is het de bedoeling om één maal per maand een bijeenkomst voor ligfietsers wordt gehouden. Woensdag 2 november wordt de eerste bijeenkomst gehouden.
Oeps! Hiernaast (agenda) staat op dezelfde avond ook een bijeenkomst!

Video: een bijzondere fietser

Je kan je vast nog wel herinneren hoe je voor het eerst op de fiets probeert weg te rijden. Anders, recenter, wel wat voor acrobatische handelingen je moet verrichten met een ligfiets. Ok, sommige van jullie konden dat meteen. Maar de rest hebben er vast nog wel herinneringen aan of zien het weer terugkomen bij de video van een, kleine, fietsende robot.
Het moet enorm veel energie, tijd en vernuft hebben gekost om de robot de fiets de goede kant op te sturen zodat hij bij de start niet omvalt.

De fietssuggestiestrook

Bas Dekker mijmert wat de voordelen (voor de wegbeheerder of automobilisten) of nadelen (fietser) er zijn voor de fietssuggestiestrook. En ook hier blijkt dat een fiets hoort te zwalken om rechtdoor te kunnen rijden, wat weer mooi aansluit bij het vorige onderwerp.

Twee fietsen

Een ligfiets en een fiets op een oor, op een foto bij blog.sleibt.eu

Reacties

MichielAdriaan op ma 31 okt 2011 om 18:08

"Als eerste vermeld zij" moet zijn "Als eerste vermeldt zij".

TeJayLigFts op ma 31 okt 2011 om 20:56

En mij niet complimenteren met de mooie vertaling? ;-)

MichielAdriaan op di 01 nov 2011 om 05:34

Het geheel maakt idd wel een erudiete indruk verder Theo. Maar 1 vertaling zou in principe toch genoeg moeten zijn? :)

MichielAdriaan op di 01 nov 2011 om 05:42

En waarom " verklaard Barbara " nu ineens, ipv " verklaart Barbara" ?
Ik stel voor de zinnen vanaf nu te nummeren. Zodat de fouten sneller terug gevonden kunnen worden.
Mvg Mick

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.