Vrijdagbericht 30 september 2011

Gepubliceerd op

Snelheidsrecord voor houten fiets, velomobielen en onderzoeken

Snelheidsrecord voor houten fiets


De Engelsman James Tully heeft vorige week donderdag het snelheidsrecord met… 18,11 km/uur binnen gehaald op het Quibell Velodrome Park te Scunthorpe. Maar dat wel met een volledig houten fiets. Er is geen metaal in of op te vinden, alleen hout en lijm. De 30 kg zware fiets is ontworpen door Michael Thompson en heet de Splinterbike (zo heet ie echt!).
Op de site staan diverse filmpjes van deze prestatie. Oké, het is geen ligfiets, dus:

Velomobielen

Sunrider

Sunrider-Cycles komt met nieuws na de overname door Alligt en Akkurad.
Akkurad gaat de distributie doen voor Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Alligt neemt de rest van de wereld voor haar rekening. De communicatie met de klant wordt gedaan door de Ligfietswinkel in Amsterdam in samenspraak met Alligt en Akkurad.
Akkurad levert vanaf nu de eventuele elektrische ondersteuning. Binnenkort is ook een iets aangepast winterdakje leverbaar, de 'racekap' voor de Sunrider.

Alleweder A8

Meer nieuws van Alligt. Er komt een nieuw bouwpakket voor een snellere velomobiel, de Alleweder A8 en is gebaseerd op de WAW. Ook weer van aluminium met een aramide neus. Er zijn al enkele foto's te zien.
Dus blijken de geruchten en spionagefoto toch enige waarheid te bevatten.

Onderzoeken

Fietsen minder gezond

Fietsen is niet zo gezond als er gedacht, volgens de Engelse hoogleraar Jonathan Grigg van 'Barts and the London School of Medicine' op het 'European Respiratory Society's Annual Congress' in Amsterdam op 25 september.
Schadelijke deeltjes zoals roet worden in de longen opgeslagen, vooral door stadsbewoners en mensen vlak langs een snelweg. Een fietser heeft gemiddeld 2,3 keer meer roetdeeltjes in de longen dan een voetganger, en ook meer dan automobilisten of buspassagiers. Het onderzoek is uitgevoerd met vijf gezonde fietsers en vijf gezonde voetgangers. De onderzoekers claimen dat de kans dat dit gebeurt door toeval minder is dan een procent.
Dit was in Nederland ook al eens onderzocht en geconstateerd door Moniek Zuurbier van de GGD Gelderland-Midden. De situatie in Nederland steden is minder somber, hier liggen de fietspaden wat verder weg van de hoofdweg, terwijl in Engeland de fietsers direct naast en achter de auto's rijden (nauwelijks fietspaden t.o.v. Nederland).
De oorzaak dat er meer roet in de longen van een fietser zitten is dat fietsers meer fysieke inspanning verrichten, ze ademen dieper en sneller. Maar! 'Bewegen is gezond en ik denk dat het positieve effect op de gezondheid opweegt tegen de schadelijke effecten van het roet.' Aldus Zuurbier.
Helaas is er geen onderzoek gedaan naar het verschil tussen de gewone fietser en de ligfietsers. De ligfietser fietst nog dichter, lager, bij de roetveroorzakers.
Bron: deels de Volkskrant 26 september 2011.

Wieldoekjes

Een ander 'onderzoek' vindt plaats op BentriderOnline: "Heeft er iemand enig bewijs dat wieldoekjes op de Quest (snelheids-)verbeteringen opleveren?"
Het resultaat is tot nu toe: vrijwel niets tot niets! Het staat vooral mooi.

Architectuur en fietsen

In Australië worden architecten blijkbaar karig betaald voor hun werk. Dus moeten ze naast hun 'creatieve oplossingen' ook oplossingen zien te verzinnen om snel door de stad te komen, en dat zonder parkeerproblemen. Hiervoor is de fiets is dé oplossing.
Van de vijf fietsen waarvan de architecten zich bewust van zouden moeten zijn, is één de Sunrider. Esthetisch en praktisch. Behoorlijk aan het gewicht als je heuvel op gaat, maar daar denk je niet meer aan 'als met 120 km/uur naar beneden dendert'.
Er zijn praktischer velomobielen, ook in Australië, maar architecten zijn architecten en kiezen voor de vorm. Echter ook Sunrider moet uitkijken, want er zijn…

Reacties

wfvn op zo 02 okt 2011 om 07:12

Héééééé, hebben wij niet al eens eerder een bericht gehad over een A8? Toen stond er zo'n foto bij van een WAW die met paintshop een aluminium uiterlijk gekregen had:

http://img860.imageshack.us/img860/8329/dscf0014.jpg

Dat bericht kwam op 25 maart, je weet wel, vlak voor een specifieke datum in het jaar waarop mensen elkaar bij de poot nemen:

http://www.ligfiets.net/news/3731/alleweder-a8.html

Dat was duidelijk nep maar misschien toch al een aanzet richting een werkelijke aluminium WAW?
Dit ziet er heel wat echter uit. Neusje lijkt wat korter te worden dan de neus van de WAW. Ben benieuwd of Leo er ook zo'n 'racekap' op gaat maken.

wfvn op zo 02 okt 2011 om 07:28

En ik heb weer eens geweldig'goed' gelezen te hebben. De link naar het oudere artikel staat al in het bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.