Vrijdagbericht 23 september 2011

Gepubliceerd op

Komend weekend in noord-Nederland, woon-werkverkeer en aandrijving voor de fiets.

Komend weekend in noord-Nederland

Het komende weekend is het druk in het noorden: zaterdag worden de ROAM velomobielen in Groningen uitgeladen, na hun reis uit Amerika (en Hamburg).
Zaterdag wordt in Hallum in Friesland een tijdrit gereden. Vorig jaar had een velomobiel meegedaan en nu hopen ze dit jaar op meerdere.
Zondag wordt in Groningen een criterium, een tijdrit en een estafette, met waarschijnlijk ook een aantal ROAM rijders, gereden.
En of het niet op kan: zondag ook een wilde rit in Noord-Holland.

Woon-werkverkeer

Velomobiel.nl heeft weer een film gemaakt, deze keer woon-werkverkeer met een velomobiel.

Fietsaandrijving
Fietsaandrijving gebeurt nog steeds met een ketting, tot nu toe de meest efficiënte aandrijving. Maar dat wil niet zeggen dat er ook over andere aandrijvingen wordt nagedacht. Zo is er de cardanaandrijving, en een jaar geleden kwam uit Hongarije deze oplossing, de stringbike.
De aandrijving wordt verzorgd door twee gevlochten stalen kabels m.b.v. katrollen. Schakelen is niet nodig, de katrollen worden simpelweg (?) hoger of lager geplaatst. Ook zijn de krachten op de pedalen individueel in te stellen, bijvoorbeeld bij een blessure.
Een ander voordeel is dat de stalen kabels zelf niet gesmeerd hoeven te worden, dus een kettingkast is in principe niet meer nodig.
Op Mancave staan wat filmpjes over de werking. En op de LML staan diverse reacties.

Reacties

Arjan_V op za 24 sep 2011 om 12:56

Voor zover ik op de Eurobike heb gezien heeft de Stringbike een Dyneema aandrijfkabel... zo staat het ook op hun site.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.