Interessante nieuwe opties op Mango

Gepubliceerd op

Op de Mango zijn per september een aantal interessante nieuwe opties mogelijk. Schijfremmen en een andere vorm van electro ondersteuning voor de ebike versie van deze velomobiel.

De schijfremmen en ondersteuning staan op op de nieuwspagina van Sinner. Van beide ontwikkelingen zijn ook pdf bestanden beschikbaar.
Laten we beginnen met de electro ondersteuning, met name bij bergachtig gebied wordt het Bosch systeem geroemd. Maar wellicht is zelf proefrijden wel erg slim omdat het systeem duidelijk anders lijkt te werken. Door de andere opzet is er waarschijnlijk een andere rij-ervaring bij de twee systemen te bespeuren.

Verder, de schijfremmen. Door een slimme oplossing is het mogelijk om volgens deze pdf eventueel zelf je trommels te vervangen door schijven. Wij zijn erg benieuwd naar de ervaringen. Er zijn zo al meerdere mogelijkheden van het vergroten van de remcapaciteit van velomobielen, want eerder verschenen grotere trommelremmen. Uiteraard verscheen van dat belangrijke artikel een tekst in zowel Ligfiets& en ook op ligfiets.net.

Over de nieuwe schijfremmen op de Mango is in het Velomobilforum al geschreven. Mensen die wat moeite hebben met het volgen van de technische discussie in duits hebben wellicht baat bij hulp van Google Translate voor een vertaling naar Engels.

De schijfremmen zijn getest in de recente ROAM tocht, volgens ons is er maar 1 probleem mee geconstateerd na een flinke klap door een gat in de weg was de rem verbogen. De melding staat op de blog van Twilwel, en is verder wel positief als ervaring met het remmen. Uiteraard was het mooi weer tijdens ROAM, in de winter krijgen ook de schijfremmen het natuurlijk flink voor de kiezen.

Reacties

quesjer op wo 14 sep 2011 om 21:25

Naar ik altijd heb begrepen is het probleem van schijfremmen in een velomobiel hierin gelegen dat er constant zand en modder wordt rondgesproeid in de wielkast, en dat dit omlaag drupt, op de schijf. De vrije tolerantie is minimaal, zodat een zandkorrel al aanloopt in de vrije stand. Hierdoor krijg je versnelde slijtage van de remblokken. Maar misschien is de kwaliteit van de huidige generatie wel beter?

Groet van Quesjer

theovdbroek op wo 14 sep 2011 om 21:54

De Sunrider heeft ook schijfremmen, hydrolisch. Het remt fantastisch (met éen hand!)Het uitlijnen van de remmen zodat de schijf precies tussen de blokjes draait is lastig. Verder blijft de schijfrem altijd iets slepen wat een "gruisgeluidje" geeft.

twilwel op wo 14 sep 2011 om 22:15

De tolerantie bij mechanische schijfremmen is groter dan bij de hydraulische. We hebben weliswaar niet veel regendagen gehad tijdens ROAM, maar toch een paar. De schijven gingen niet "zingen". Ik heb de schijven een keer nagesteld na 3500km, maar vervanging van de remblokken was (ook na 5000km zeer intensief gebruik) nog niet aan de orde.
Dat schijfremmen vaker aandacht nodig hebben als trommelremmen staat als een paal boven water. Daar staat tegenover dat het heel fijn is om in te snelle afdalingen snel af te kunnen remmen tot een veilige snelheid. De nauwkeurige doseerbaarheid en de lichte bediening is ook op het vlakke een dikke plus waard. Anticiperen op een mogelijke (nood-)stop is daardoor meer ontspannen. Punt van aandacht is dat je een velomobiel met trommelremmen niet al te dicht achter je kunt hebben, want die kunnen niet zo snel vertragen.
Voor ROAM had ik nog nooit met schijfremmen gereden. De verbogen schijf heeft me geleerd niet het minste beetje aanlopen te tolereren. Ik ben daar vermoeider van geworden dan van de laatste zware dagen in de Appalachen.

MeH op do 15 sep 2011 om 10:54

Naast fietsen in mijn Quest fiets ik wedstrijden op de MTB met hydraulische schijfremmen. Na het nodige gehannes wil ik op de MTB echt niks anders dan schijfremmen, de slijtage is tegenwoordig goed onder controle en de kracht en comfort zijn ononvertroffen. Aanlopen is 100% over en anders in een wip hersteld (2 bevestigingsboutjes van de klauw los, remhandels vastknijpen op de schijf en de boutjes tegelijkertijd weer vastdraaien). Ik zou graag eens een herfst schijfremmen testen in de Quest. Ik moet wel zeggen dat het waarschijnlijke logischer zou zijn om de grotere 'downhill' schijven te monteren (ik weet niet of dat met dit systeem past?)

Groet, Henk-Jan

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.