Pendulum rolweerstandmeter

Gepubliceerd op

Velomobiel.nl heeft een rolweerstandmeter gebouwd die het testen van banden wat eenvoudiger moet maken.

Het lijkt een geweldig apparaat, de pendulum op het blog moet een lange vloer overbodig maken. Uiteraard kun je de testen in een gecontroleerde omgeving gaan doen. Allemaal geweldig dus, we zijn benieuwd naar de resultaten!
Ook verschillende oppervlakken zijn vermoedelijk goed te testen onder de juiste omstandigheden. Sommige banden hebben in het verleden een zeer goede uitslag op een heel vlakke vloer laten zien terwijl in de praktijk fietsers een heel andere ervaring hadden. Een oneffen wegdek leek toen namelijk ook invloed te hebben. Met de pendulum is daar gemakkelijk een wetenschappelijk bewijs voor te vinden door het maken van een meting!
Beste lezers, er kwam op de redactielijst een reactie binnen van een van de bouwers van de Pendulum over bovenstaand stuk die wij u niet willen onthouden: "
Bedankt voor de snelle berichtgeving, maar wat betreft de metingen op verschillend wegdek moeten we toch een slag om de arm houden.

We moeten de pendelaar noch uitgebreid testen maar denken niet dat hij erg betrouwbare resultaten geeft op b.v. klinkers. Hij rolt op het einde van zijn beweging telkens heen en weer op enkele centimeters wegdek en als daar nu net een naad tussen de stenen zit, of juist net niet, geeft dat een vertekend beeld.

Met vriendelijke groet, Allert Jacobs"

Na het verschijnen van dit bericht is deze discussie op google group ligfiets ontstaan tussen een aantal natuurkundigen over problemen, vergelijkingen enzovoort.

Reacties

FMG op wo 14 sep 2011 om 13:26

Leuke meet apparaat. Het zal ook interressant zijn om te weten of de rol weerstand lineair met toenemende massa gaat.

Nyh op wo 14 sep 2011 om 14:50

Reuze interessant! Ik zou alleen de stok een stuk korter maken zodat je minder last van de luchtweerstand hebt. Tegelijkertijd kun je het gewicht verder van de vloer trekken, waardoor je een grotere en langere slingerbeweging krijgt hetgeen de meetnauwkeurigheid ten goede zal komen.

jack op wo 14 sep 2011 om 15:36

Beste lezers, er kwam op de redactielijst een reactie binnen van een van de bouwers van de Pendulum over bovenstaand stuk die wij u niet willen onthouden: "

Bedankt voor de snelle berichtgeving, maar wat betreft de metingen op verschillend wegdek moeten we toch een slag om de arm houden.

We moeten de pendelaar noch uitgebreid testen maar denken niet dat hij erg betrouwbare resultaten geeft op b.v. klinkers. Hij rolt op het einde van zijn beweging telkens heen en weer op enkele centimeters wegdek en als daar nu net een naad tussen de stenen zit, of juist net niet, geeft dat een vertekend beeld.Met vriendelijke groet, Allert Jacobs"

aerocam op do 15 sep 2011 om 10:16

Hi Hans,
De stok kan niet makkelijk korter, je moet wel 70 kg van de grond tillen. Met de huidige metalen platen zit het gewicht verder van de vloer. Het maakt niet veel uit hoeveel gewicht je aan de pendel hangt. Bij een gegeven band zijn de slingertijden vrijwel hetzelfde. Wel proberen we de belasting van de banden te laten overeen komen met die van een velomobiel met bestuurder.

robinpols op vr 16 sep 2011 om 18:06

Mijn wis- en natuurkunde kennis is basis en wat roestig. Echter mijn gevoel zegt me, dat je met deze pendulem nooit de rolweerstand van een band kunt berekenen, voor één enkele richting, door simpelweg te tellen. Ik ga ervan uit dat we vooral de weerstand willen weten van de band als we vooruit rijden op onze fiets. Bij een telling met een pendulem zoals deze getoond wordt, zul je er altijd een x-hoeveelheid andere weerstand bij krijgen van die band, die bij het wiebelen ook tegen de rijrichting in beweegt. Omdat we niet weten wat die laatst genoemde weerstand is, zullen we ook nooit weten wat de weerstand is van de band in de vooruitgaande beweging. Dit omdat ze elkaar beïnvloeden. Het meten van de snelheid (versnelling) van een enkele slag van de bewegende arm (of de snelheid van rotatie) zou wel kunnen werken om te komen tot een Rc in vooruitgaande richting. Maar of de arm lang genoeg is om goed afleesbare resultaten te krijgen is daarbij dan weer de vraag. Wellicht kunnen er eerst nog proeven gedaan worden met het wel bekende wagentje om te zien of het überhaupt uitmaakt als je de banden tegen de rijrichting in zou monteren. Wellicht maakt het niks uit en is slaat mijn bovenstaande verhaal nergens op. Maak ik mij druk om niets en kan iemand eenvoudig uitleggen waarom het wel zou werken met eenvoudig telwerk (of Rc vooruit = Rc achteruit?). Sowieso lijkt me deze pendulem niet zwaar genoeg om een reeële vervorming te krijgen van de band op de ondergrond. Ik heb begrepen dat het contactvlak van de band, dat ontstaat door de vervorming, van groot belang is bij het bepalen van de Rc van fietsbanden. Of ben ik nu de boel te veel aan het afschieten. Ik vind het in ieder geval, zonder sarcastisch te zijn, een intrigerend apparaat.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.