Fietsketting gemaakt van kunststof?

Gepubliceerd op

Regelmatig worden er nieuwe fietsmodellen op de markt gegooid met een belofte dat aan deze nieuwe modellen wordt verbonden: ze zijn lichter, beter opvouwbaar, comfortabeler, of wat dan ook.
Vandaag zag ik een bericht op het blog van het Human Power Team Delft die streven om een ligfiets te bouwen om het wereldrecord snelheid mee te gaan rijden.

Ze vonden een sponsor die hen voorziet van speciale kunststofonderdelen voor de ketting. Van deze kunststof, die zal worden gebruikt als kettingroller, is de verwachting dat deze de wrijving tussen de ketting en de tandwielen zal reduceren.
Ik ben zeer benieuwd en wil hier meer over leren. Als blijkt dat deze kunststofonderdelen voldoende duurzaam zijn voor dagelijks gebruik, kan dit leiden tot een (r)evolutie in de fietskettingtechnologie, daar deze kunststof ook nog maar eens een zevende weegt van de stalen versie. Stel je voor dat de hele keten van kunststof is opgebouwd en houd in gedachten: minder wrijving zou ook minder slijtage en dus minder onderhoud betekenen.

(Vertaling: Theo Zweers)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.