Spezi2011: Wie toont wat? Deel 1

Gepubliceerd op

De Speciale Fietsen Show, of Spezi (afkorting voor het Duitse woord Spezialradmesse), is de grootste en belangrijkste beurs voor de Europese ligfietsgemeenschap. Wat 15 jaar geleden begon als een idee van een fietswinkeleigenaar in Germersheim, trekt nu bezoekers en exposanten uit de hele wereld. De exposant die dit jaar het verst moet reizen is ongetwijfeld Tri-Sled uit Australië. Net zoals in 2010, stuurde ik een mail naar de exposanten van de 2011 Speci, om hen naar nieuwe producten en artikelen te vragen die zij zullen tonen op de show, die opent op 30 april. Dit is de eerste van een aantal artikelen op basis van dit gebeuren.

Ik ontving al een aantal antwoorden. Laten we beginnen met twee ondernemingen die nogal exotische fietsen produceren (zelfs in de gemeenschap van ligfietsproducenten): Thijs Industrial Designs, ook bekend als
rowingbike.com, en de D.E.T.T. GmbH welke, gokkend vanwege hun web-domein (ruder-rad.de) , ook roeifietsen maakt. Derk Thijs vertelde me per mail dat de Thys 209 carbon, en misschien ook de Thys 222 Revolver (vernoemt naar de roterende versnellingsring), roeifietsen getoond zal worden op de stand. Hij schreef dat alle materialen voor de stand zullen worden gebracht door twee roeifietsers, genaamd Hanneke en Maarten, en dat de zij na de show deze naar Wenen zullen rijden. De 209 Carbon is een verdere ontwikkeling van de Thys 222 en waarvan het gewicht van de fiets is verminderd van 15,5-16 kg tot 11-11,5 kg. Terwijl Derk's roeifietsen bekend staan voor hun rij-systeem met een lineaire voet- en hand-bewegingen, terwijl de Ruder-Rad fietsen, die onlangs op de markt zijn verschenen verschillend zijn geconstrueerd. Op het eerste gezicht zien deze fietsen eruit als een 26/26 versie van de fiets met trapondersteuning: Giant Revive. Maar dan realiseer je je dat het stuur geen opklapbare helmstok is maar een roeiapparaat. Dus normaal fiets je als elke andere enkelspoor fiets, maar als je extra vermogen nodig hebt of wilt, kan je overschakelen naar de naverbrander, uh, de toegevoegde roeifiets. Ik ben benieuwd hoe makkelijk de coördinatie tussen het rondtrappen en de lineaire roeibewegingen is.

Zigo zal een systeem tonen, bestaande uit een compacte 20" bukfiets en een speciale fietsaanhangwagen voor het vervoer van kinderen, welke (zoals bekend van andere kinderfietskarren) kan worden gebruikt als fietskar en bij het wandelen of joggen. Bovendien kunt u de compacte fiets en de fietskar koppelen aan een trike en zo de kinderen vóór u vervoeren.

Andreas Seilinger, de bekende ligfietsdealer (traumvelo.de), zal voor het eerst aanwezig met zijn zeer zichtbare fietsvlaggen (bikeflags.de), die hij importeert van het Amerikaanse bedrijf purpleskyflags.com.

Bekend in de wereld van de velomobielen zijn Alligt.nl en Akkurad.com die een gecombineerde stand zal hebben, waaruit hun Alleweders getoond wordt (Alleweder 6 met een 45 km/u Crystalyte-motor, Alleweder 4 met 45 km/u Akkurad-crank-motor en de door de mens aangedreven Alleweder 7). Akkurad heeft hun kettingaandrijving verbeterd en toont ook de nieuwe e-naaf-motoren die zeer krachtig lijken. Ze worden geleverd voor de wielmaten 16“, 20“, 26“ en 28“. Dietrich Lohmeyer schrijft dat zelfs de 16"-versie 25km/u haalt.

De ligfiets tassenspecialist Radicaldesign.nl toont hun volledige ligfietstassengamma. Bovendien de Cyclone fietskar en de Wheelie wandelkar. Nieuwe producten zijn de Kettwiesel tas voor de Hase Kettwiesel. Een oplossing voor bagage achterop welke een geheel vormt met de stoel, slank genoeg om de parkeerstand te gebruiken zonder de tas los te nemen. Ook wordt de Solo Racer getoond voor gaaszitjes. Er wordt gezegd dat deze bijzonder nuttig zijn voor Catrike trikes, omdat daar zo weinig andere tassen op passen. Bovendien past het op de meeste schuine gaaszitjes, zoals voor de ICE, Hase, HP ErgoMesh en vele andere Amerikaanse merken. Ten slotte is er de trike transporthoes. Dit product neemt weinig bagageruimte in tijdens het fietsen, maar een vouwtrike past er helemaal in.

Reacties

reinout op wo 23 feb 2011 om 13:42

Leuk idee, die kinderaanhanger die je als voorstuk kan gebruiken.

Maar toch krijg ik van de foto het idee dat het allemaal erg onveilig is. Vrolijk glimlachende moeder met helm en zelfs het kind in de kar met een helm...

Inderdaad een uitstekend visueel middel om mensen de fiets uit te jagen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.