Vrijdag bericht: Statistieken

Gepubliceerd op

Statistieken liegen niet. Maar mensen misbruiken graag statistieken om onzin te verkopen. Wie deel uitmaakt van een minderheid krijgt daar gemakkelijk mee te maken. Ligfietsers zijn geen uitzondering.

Ebike invloed op verkeersresultaten, afstanden, snelheid en fietsgebruik

Statistieken vertellen ons dat fietsers 15 km/h rijden over een afstand van 5 kilometer. Gemiddeld. Dat is ook niet zo raar, het probleem namelijk is dat we in een veranderende wereld leven.
Wij ligfietsers rijden natuurlijk veel sneller, en ook over heel wat grotere afstanden. En niet alleen voor de lol, maar ook voor 'serieuze' redenen zoals woon-werkverkeer en familiebezoek. De opkomst
van de electrische fiets maakt dat we daarin zeker niet de enigen zijn. Maar ook voordat deze moderne technologieën opkwamen waren er fietsers die graag een kilometertje meer maakten.

Deze groeiende minderheid ondervindt regelmatig de nadelen van een land dat is ingericht op die gemiddelde fietser. Voor de snellere minderheid is te weinig ruimte.

Alle oude onderzoeken over korte fietsverplaatsingen, maximum snelheden van 15 kilometer per uur en verzin nog maar meer van die "wetmatigheden" die uit onderzoeken komen kunnen op de helling. Eigenlijk heel nuttig voor de ligfietsers want ook die gingen al makkelijk sneller over langere afstanden, de groep die dat nu meetbaar doet is dus aanmerkelijk groter en groeit alleen maar. Ondanks dat zal het percentage van veelfietsers op dit moment mogelijk nog laag zijn of misschien zelfs niet meegenomen omdat men zich baseert op oud onderzoeksmateriaal.

Echter, we hebben er allemaal belang bij dat die veelfietsende minderheid groeit. Denk aan de voordelen op het gebied van milieu en gezondheid. We willen de statistiekenliefhebbers vragen goed en kritisch te kijken naar waarden en achterliggende ontwikkelingen en niet zomaar zonder meer investeringen in voorzieningen die nu mogelijk voor een kleiner deel van de fietsers nuttig zijn achterwege te laten omdat er "een groter belang is".

Reacties

ganseij op vr 18 feb 2011 om 13:39

David Hembrow verwisjt naar een leuk filmpje over fietscijfers http://hembrow.blogspot.com/2011/02/million-journeys-per-hour-by-bike.html

jack op vr 18 feb 2011 om 14:34

Ik hoop dat er wat liggers richting het symposium in Den Haag gaan dat in de agenda staat met de titel Snelle fietsroutes als Vitale mobiliteitsschakel. Dat symposium sluit perfect aan om de belangen aan te kaarten die hierboven in het artikel worden genoemd. Sluit je aan en ga erheen! Het belang van doorfietsers wordt erdoor mogelijk een stap in de goede richting geholpen.

frans op vr 18 feb 2011 om 17:43

Ja er gaan diverse liggers naar den Haag, maar vergeet niet de elektrische trap ondersteunde fiets heeft een groot marktaandeel in de NL terwijl de liggers een kleine markt blijven.
Ligfietsers zijn wel veel kilometer fietsers en passen geheel in dit plaatje wat hierboven geschetst wordt, Maar we maken niet de grote getallen in de statistiek.

twilwel op vr 18 feb 2011 om 19:38

Over welke statistieken hebben we het?

jaapandre op za 19 feb 2011 om 17:23

Nu zijn gemiddeldes erg leuke cijfers, maar ik ben wel benieuwd naar wat meer cijfers, hoeveel mensen rijden meer dan zeg 10 km wat is hun gemiddelde snelheid en hoe is dat verdeeld?

Jaap-Andre, in water van gemiddeld 1 meter diep, kan je best verdrinken.

twilwel op za 19 feb 2011 om 18:05

Uiteindelijk geven statistieken alleen de huidige situatie weer. Met name velomobilisten bewijzen dat meer km's forenzen heel goed te doen is. Enkele tientallen jaren geleden leek het alsof de auto ook in Nederland de voornaamste manier van transport zou worden, totdat er flink aan de fietsinfrastructuur gesleuteld werd en fietsen aantrekkelijker werd. Datzelfde moeten we eigenlijk ook zien te bereiken voor ligfiets/velomobiel: nu investeren in fietssnelwegen, zodat er over een aantal jaren vanzelf ook grotere afstanden gefietst worden.
Net als een nieuwe weg auto's aantrekt, trekt een fietssnelweg veelfietsers aan.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.