Nieuwe Sram schakeltechnieken

Gepubliceerd op

De nieuwste Sram schakeltechnieken kunnen nu gebruikt worden op stuurtjes van Challenge. Een gebruiker vertelt over zijn ervaringen in een blog en wij geven nog wat extra achtergrondinformatie.

Het verhaal van het gebruiken van de nieuwe Sram schakelaars staat op liglog. Hierin wordt een gebruikservaring over langere termijn beschreven.

Uiteraard hebben we het stuk gelezen en geinteresseerd is gebeld met ligfietsproducent Challenge. In dat verhaal komt naar voren dat Sram eigenlijk op eenzame hoogte staat. De techniek is vooruitstrevend en de kwaliteit en gebruiksgemak onovertroffen. De kabelloop vanuit de schakeling is erg praktisch en het systeem is te gebruiken op de 9 en 10 speed varianten van de Sram derailleurs.
Door de verschillende voordelen die de schakeling biedt wilde het bedrijf de schakelaars uiteraard graag op de eigen sturen toepassen. Dat is nu gelukt.

Het bedieningsgemak lijkt volkomen natuurlijk te zijn. Na enige gewenning werkt het erg goed. Walter schrijft: "ik echt vergroeid geraakt met dit systeem. Ik zou niet anders meer willen. Totdat er iets beters wordt uitgevonden. "
Wij vroegen Challenge naar de verdere plannen en het antwoord was: "Na de positieve ervaring van kritische Walter gaan we dit natuurlijk als optie aanbieden."

Een uitleg over de schakeltechniek staat op deze site en uiteraard op de site van Sram.

Reacties

wim3600 op za 22 jan 2011 om 10:40

Inderdaad een praktische oplossing.
Het snel schakelen van 10 tandwielen tegelijk gaat bij mij zonder problemen met een bare-end shifter die gebruikt wordt bij vb. tijdrijden. Verschillende merken hebben deze, mijn is van Shimano en in gemonteerd op een Orca (3x10v).
Voor mij is dit de meest duurzame shifter, altijd juist en snel.
Ik overweeg deze dan ook in mijn bestelde Quest te plaatsen maar dan van het merk Sram (900tt).
Waarom deze nooit op een lage ligger standard staan is mij een raadsel, past nochthans op een zeer smal stuurtje.

walter op za 22 jan 2011 om 12:27

@Wim Bar-endshifter op smal stuurtje kan nogal in de weg zitten bij mensen met relatief lange ledematen. De shifter komt dan tegen het bovenbeen, vooral als hij in de uiterste stand staat. Met dit systeem heb je dat probleem niet.

Math op ma 24 jan 2011 om 08:24

Bedankt voor de tip. Dit is inderdaad een goede oplossing. Zelf heb ik iets vergelijkbaars gedaan met een Shimano trigger shifter. Bij Shimano kun je echter maar 1 shifter kwijt op de stuurpen

walter op ma 24 jan 2011 om 17:53

@Marco: Even voor de duidelijkheid: de shifters passen niet zomaar op een stuurpen. Challenge heeft er een speciaal klemmetje voor gemaakt dat alleen op het nieuwe stuur past. Zonder dit klemmetje krijg je ze niet zo mooi gepositioneerd.

Math op di 25 jan 2011 om 10:54

@Walter: Klopt het dat deze aanpassing alleen nodig is als je twee shifters gebruikt?
Bij de Shimano shifter heb ik de beugel ook aan moeten passen omdat de shifter anders teveel nasst de stuurpen komt (te veel been contact)

walter op di 25 jan 2011 om 18:42

@Marco De aanpassing van Challenge is uiteraard bedoeld voor twee shifters. Het begeleidt trouwens ook je remkabels netjes langs je stuur, dat scheelt weer een tie-wrap.

Of je met het originele SRAM-beugeltje de shifter ook op de juiste positie krijgt, weet ik niet. Zo op de website te zien zou dat tegen kunnen vallen, maar wie weet. De shifter is wel wat kleiner en platter dan een shimanoshifter, dus het zal sowieso gemakkelijker zijn.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.