Materiaalnieuws deel 3

Gepubliceerd op

In deze uitgave van onderdelen nieuws een tweede deel van de ontwikkelingen van Challenge. Dat bedrijf bouwt in eigen ontwerp een dynamo. In eerste instantie vooral bedoeld voor hun eigen trike, dus voor 20 inch wielen en een asdiameter van 17 millimeter.

Waarom

De driewieler van Challenge heeft namelijk een dikke 17mm as die in de naaf moet passen. Voor deze asdikte is geen naafdynamo op de markt. De bekende producenten van dynamo's zijn niet bereid gevonden om hun dynamo aan te passen, dus ontwikkelen ze er nu zelf een.

De dynamo die Challenge nu ontwikkeld is bedoeld om ook makkelijk te gebruiken zijn op andere fietsen. Daarvoor zijn ook al aanvragen van diverse bedrijven binnen gekomen waaronder een aantal driewieler producenten. In een reactie op ons artikel over dit onderdeel geeft de fabrikant aan ook met een versie voor trommelremmen bezig te zijn.

Eigenschappen

De dynamo gebruikt als basis een aantal Sram onderdelen waaronder het D7 naafhuis. Voor het gebruik van deze onderdelen heeft de fabrikant toestemming gegeven. Verder geeft SRAM alle medewerking die nodig is. De D7 heeft een zeer hoog rendement en het naafhuis is geschikt om de benodigde aanpassingen door te voeren. Deze naaf door de duitse instantie StVZO goedgegekeurd voor 20" wielen.Bij het doen van aanpassingen wordt meteen rekening gehouden met de wielmaat. Een dynamo komt bij een 20 inch wielen al sneller op een hoog toerental waardoor een dynamo lichter met minder weerstand zou kunnen lopen. Dan moet hij daarop wel aangepast zijn natuurlijk! De karakteristiek van de vermogensafgifte zou dan anders worden. Challenge mikt op 5,9 volt opbrengst bij een 12 ohm weerstand (bij 15 km volgens StVZO normen).
Gemeten wordt met een true RMS meter, die is niet gebaseerd op gewone wisselstroom en meet de energie zuiverder.
Er wordt bij de opbouw van het wiel en de kenmerken waaraan de dynamo voldoet rekening gehouden met de duitse StVZO normen, een keuring zal echter voorlopig niet worden aangevraagd.

Voordelen

De betrouwbaarheid en gemak van de dynamo werd al eerder genoemd in de opmerkingen op een voorgaand bericht op ligfiets.net. Je hoeft natuurlijk nooit op te laden en de stroom wordt makkelijk opgewekt wanneer die nodig is. De electrische installatie kan uiteraard ook lichter blijven doordat er geen accu meer gebruikt hoeft te worden.

Het voordeel van een 17 millimeter as is zijn stijfheid. Daarom wordt deze as gebruikt in plaats van de gebruikelijke diameter van 12 millimeter.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.