Richtingaanwijzers op de fiets straks toegestaan

Gepubliceerd op

We zagen het goede bericht dat fietsers straks richting aan mogen gaan geven met een knipperlicht.

De site Verkeersnet.nl geeft aan dat er een nota is aangenomen waarin een wijziging in de wet is voorgesteld. Dit is goed nieuws voor mensen die met een beperking op de fiets deelnemen aan het verkeer, maar natuurlijk ook voor ligfietsers! Vooral bij velomobielen is het handig om met een knipperlicht richting aan te geven, maar zowiezo is het handiger in het verkeer om je handen aan het stuur te mogen houden.

Dit is natuurlijk al langer de praktijk en we kennen eigenlijk geen voorbeelden van mensen die bekeurd zijn voor het gebruik van knipperlichten, maar het is fijn dat het straks ook officieel is toegestaan. Deze wijziging is door de Fietsersbond op het juiste moment gesuggereerd, en zo in de nota terecht gekomen.

Reacties

ArnoldStokkelHoorn op wo 19 mei 2010 om 20:21

Een aanpassing op een wet waar al vele jaren heel spaarzaam gehoor aan gegeven wordt want, laten we eerlijk zijn, hoe vaak geeft iemand nog met de hand de richting aan.................en nu maar hopen dat velomobilisten en andere richtingaanwijzergebruikers de wet vaker indirect aan kunnen laten passen.

lighans op do 20 mei 2010 om 18:57

Het is vooral een modernisering van de wet.

Zouden ze ook moeten kijken naar breedte velomobielen/driewielers en snelheid in verkeer en waar deze dan mogen rijden. Maw: als ook een smalle en snelle velomobiel op de weg mag, zou dat een hoop vrijheid in ontwerp kunnen geven en de afhankelijkheid van fossiele vervoersmiddelen kleiner maken.

Ach ja, wensen. ;)

markjan op wo 26 mei 2010 om 21:00

Netjes, maar qua aandacht te kunnen concurreren met een uitgestoken arm, zouden die knipperlichten wel wat groter, helderder en duidelijker mogen zijn.

uipko op ma 31 mei 2010 om 17:41

Ik ben het met Mark-Jan eens, het valt echt een stuk minder op. Ik heb dit aan den lijve ondervonden tijdens tourtochten. De velomobiel voor me geeft netjes richting aan maar dit is niet zo opvallend dat je het ziet als je niet focust op de achterkant van de fiets. Het uitsteken van een arm valt veel meer op als dit ergens in je blikveld gebeurd.

Misschien is het juist goed als alle fietsers knipperlichten krijgen dan wordt het een gewoonte om daar naar te kijken ipv van een uitstekende arm.

Het is natuurlijk altijd beter dan helemaal geen richting aangeven, zoals het gros van de fietsers doet.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.