De slider, de nieuwste fiets van Uwe Carstens

Gepubliceerd op

De Slider is de nieuwste fiets van zelfbouwer Uwe. De fietsen van hem zijn al een tijdje geleden in het nieuws geweest met dit bericht op ligfiets.net

Op Spezi zagen we Uwe weer, nu met een nieuwe fiets. Hij schrijft:

"De (bijna) lineaire aandrijving werkt met snekken zoals bij de Thys roeifietsen. Hij maakt gebruik van de tandem-naaf met twee freewheels (hartelijk bedankt, Derk Thijs). De twee "cranks" zijn 550mm lang en in balhoofden opgehangen. De Dyneema-kabels drijven afwisselend de twee snekken aan, het achterste elastiek draait de snekken weer terug en loopt dus van de eene naar de andere kant heen en terug. Het elastiek aan de voorkant compenseerd het trekken van het achterste elastiek.

De versnelling:

De dyneema-kabels zijn met bewegende schakelruiters aan de cranks
vastgemaakt. De schakelruiters worden tijdens de achteruit-beweging met een (Rohloff)draaischakelaar met 4 kabels naar boven of naar beneden geschoven.
Tijdens de vooruit-beweging van de aandrijving grijpen de schakelaars in een tandriem.

Het fietsen:

Je kunt grote en kleine "stappen" maken of alleen met een been fietsen. Tijdens het uitrollen kan je de benen uitstrekken. Het maakt helemaal geen geluid, je hoort alleen de banden op de weg en de wind.

Varel, 28-04-2010, Uwe Carstens"

We hebben een Youtube filmpje waarin de fiets wordt gedemonstreerd.

Reacties

twilwel op do 29 apr 2010 om 22:19

Wat een leuke fiets. Stil en onderhoudsarm en je kunt zelf bepalen hoe zo'n grote beweging je maakt.

walter op vr 30 apr 2010 om 14:16

Dit is nou eens een ontwerper die niet alleen buiten de doos kan denken, maar ook nog eens in staat is om zijn ideeën heel netjes uit te voeren. Knap.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.