Design

Gepubliceerd op

Via de blog van Luis Franz kwamen we op de site van Speed studio design. Daarop staan veel mooie plaatjes van fietsen.

De blog laat al een mooi ontwerp zien van een zitfiets, een soort Mitka model waarvan er ter wereld al tientallen zijn. Deze is echter wel weer verfrissend om te zien.

De site speedstudiodesign.com laat heel veel mooie dingen zien.

Reacties

mars op wo 21 apr 2010 om 11:37

Toch wel jammer dat het vooral mooie plaatjes zijn en dat de ontwerper niet wat meer heeft gekeken naar de functionaliteit.

walter op wo 21 apr 2010 om 15:26

Hoewel het me tegenstaat om een 'zure' reactie te schrijven, moet het me toch van het hart dat ik me nogal erger aan deze site. Ik betwijfel sterk of deze ontwerper ooit echt fietsen bouwt. Het komt op mij over als de zoveelste designer die denkt wel even fietsen te gaan ontwerpen, maar geen benul heeft van de achterliggende techniek, de enorme belastingen en de hoge eisen die aan een fiets gesteld worden. Een fiets is geen koffiezetapparaat!

In de praktijk zie je dat alle mooie fietsen die het ook echt doen, ontworpen zijn door mensen met veel constructieve kennis (vlieg- en werktuigbouwers), en die al vele jaren met vallen en opstaan bezig zijn fietsen te bouwen. Bij een fiets volgt esthetiek uit functie en constructie, niet andersom!

MartinGrrr op zo 25 apr 2010 om 14:38

Het moet mij van het hart dat ik deze zure reacties maar slecht kan plaatsen. Zonder design hadden we nog steeds op een eikenhouten tweewieler met steunwielen voortgehobbeld... Bovendien, een lowrider ontbeert nogal wat functionaliteit, wat te denken van draaicircels van meer dan 8 meter?
Nee, dergelijke zure reacties geven eerder aan dat de schrijvers zelf niet zo creatief zijn, anders hadden ze zelf wel fraaie EN functionele transportmiddelen ontworpen...

mars op ma 26 apr 2010 om 11:20

@MartinGrrr Multi-disciplinair werken is wat industrieel ontwerpers op het hart gedrukt wordt. Functionaliteit uit het oog verliezen is een slechte eigenschap van een ontwerper. Het is net zo goed een slechte eigenschap om het uiterlijk uit het oog te verliezen als werktuigbouwer. Fietsen heb ik niet gebouwd, wel een website; namelijk degene waar je nu naar kijkt, daar hebben we bewust geprobeerd functionaliteit en uiterlijk te combineren. Of dat gelukt is laat ik aan de bezoekers.

walter op ma 26 apr 2010 om 20:32

@MartinGrrr Het zijn niet dit soort designers die ons het aluminium frame, het spaakwiel en klikpedalen van 110 gram gebracht hebben. Dat zijn de materiaalkundigen en constructeurs geweest. Degenen die ons mooie én bruikbare frames en wielen gebracht hebben, waren steevast degenen die zeer veel inzicht hadden in de techniek.

Er van uitgaande dat je op lowracers doelt ipv lowriders: die zijn zeer functioneel. Een korte draaicirkel hoort daar alleen niet bij. De enige functie van een lowracer is namelijk eerder over de streep komen dan je tegenstander. De rest doet niet ter zake. Je mag het toeval noemen, maar de lowracers die daar goed in zijn, zijn bijna altijd erg fraai om te zien.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.