Vele treffens, wedstrijden en bijeenkomsten

Gepubliceerd op

Het is een hectische periode in de agenda. Bekende evenementen zoals Roeifietskampioenschappen en Battle mountain spelen zich deze maand af. In het uitgebreide bericht doen we een beschouwing van vele treffens, wedstrijden en recordpogingen.

Uitnodiging Ligfietsers bij opening Fietssnelweg op 19 september

In de agenda staat een bericht:"Als onderdeel van de Week van de Vooruitgang wordt op zaterdag 19 september het fietspad Kanaaldijk-Noord officieel geopend. Het fietspad ligt in het verlengde van de fietssnelweg Utrecht-Amsterdam langs het Amsterdam-Rijnkanaal en biedt een goede ontsluiting van de Fietsstad Houten en het Eiland van Schalkwijk, met z'n vele verborgen forten. Het fietspad wordt geopend met een fietsronde om de kern Houten. Iedereen is welkom, ligfietsers en racefietsers worden nadrukkelijk uitgenodigd."

Nagekomen filmpjes WK / Cycle Vision 2009 in Tilburg

We zagen twee filmpjes die een beeld geven van het WK, een van Lango en een van Jan (meer beelden staan in dit bericht).

Nagekomen blog over de beklimming van de Mont Ventoux

De andere ligfietser Thijs, die ook recentelijk de Mont Ventous beklom heeft een stukje op zijn blog geplaatst met een verslag.

Fotos van wedstrijden in Zwolle

Op de blog van Wilfred staat een verslag. Op de weblog van Zwolle is een artikel en ook zijn er vele links en berichten op het ligfiets forum.

Velomobielentestdag in Belgie

Op 20 september is er in Gent een probeerdag voor velomobielen tijdens een autovrije dag.
De inmiddels bekende jaarlijkse show in Hasselt gaat in 2009 helaas niet door.

Battle Mountain

Op dit blog van een bijzondere deelnemer met een driewieler staan verslagen, beelden en resultaten. (bron: recumbentblog).
Op het forum van Recumbents.com is een praatgroepje van deelnemers en geinteresseerden. Op de officiele site staat ook veel informatie. Het lijkt vooral een amerikaans onderonsje te worden, het aantal deelnemers uit de rest van de wereld is dit jaar klein. De verwachtingen van de resultaten zijn hooggespannen omdat er een nieuwe asfaltlaag op de baan ligt die gebruikt wordt.
Uiteraard heeft de francaise Barbara Buatois een stukje op het franse Velorizontal forum staan.

Ook Sam Whittingham heeft waarschijnlijk wel wat leuke berichten online in zijn blog.

Roeifietskampioenschappen

~persbericht~


11e Europese Kampioenschappen Roeifietsen

Neeltje Jans, Zeeland
19 en 20 september 2009

Middelburg, 15 september 2009


De roeifietssport is een ontmoetingspunt voor (top)sporters van diverse afkomst. Roeifietsen is FUN en kan zwaar, loodzwaar zijn. Hier vinden "die-hards" een nieuwe kick: je volkomen leeg en gek trappen en trekken aan een fitnessapparaat dat laag over de weg vliegt. Maar relaxed liggend in matig tempo roeien en genieten van de omgeving kan natuurlijk ook; zowel de racende "die-hards" als de toerende recreanten zullen het aanstaande EK aan hun trekken komen.

De roeifiets is een ligfiets waarbij de berijder zijn/haar fiets voortbeweegt door het maken van een roeibeweging. Hierbij worden dus de benen, de armen, de rug, de buik en de schouders gebruikt! Uniek van de roeifiets is het volledig traploze aandrijf- en schakelmechanisme door middel van een dyneema kabel op een Snek in plaats van een ketting op kettingwielen. De roeifiets is een allround fitness-apparaat waarmee je je plezierig en in een ijl-tempo voortbeweegt.

Op 19 & 20 september 2009 vinden de elfde Europese Kampioenschappen Roeifietsen plaats op en om het kunstmatige eiland Neeltje Jans in Zeeland. Voor deze Open Europese Kampioenschappen zijn 73 deelnemers ingeschreven uit 4 verschillende landen. Mede dankzij sponsor en gastheer de Roompot waren de eerdere kampioenschappen een groot succes en zal ongetwijfeld ook dit kampioenschap een succes worden.

Er is een wedstrijdklasse en een tourklasse. Op het programma van de wedstrijd staan 4 onderdelen: Criterium (14 km), Sprints (200 m), Uurrace en een Duurrace van 80 km. Door deze unieke combinatie van afstanden wordt zowel het sprint als lange afstandvermogen van de roeiers beproefd.
De tourklasse roetst (een compact woord voor roeifietsen is 'roetsen') 2 prestatietochten: een van 60 km en een van 70 km.

Op dit EK staan weer diverse toproeiers aan de start. Matthijs Vellenga ( o.a. zilver op OS en WK roeien), Erik landman (o.a. Nederlands Kampioen 1999), Thijs Bosgoed ( o.a.Nederlands Kampioen 8+ 2009) en Sander Gerdes starten op dit roeifiets EK. Ook aan jong roeitalent ontbreekt niet, de 19 jarige Menno van Blitterswijk zal het de meer ervaren roetsers zeker moeijlijk maken. Naast andere Europese Kampioenen Roeifietsen van de afgelopen jaren, zoals Martijn Mateman, Theo Homan, Derk Thijs en Beb Thijs, verschijnen ook bekende sporters zoals rugbyinternational Arno Seijbel weer in topvorm aan de start. Spectaculair en snel zijn de 2 rug-aan-rug roeifietstandems die dit jaar weer meedoen.


Enkele jaren geleden roetste Wout Conijn helemaal naar Tibet. Richard Bruyn roetste in 2001 en in 2005 naar de poolcirkel en vice-versa. Theo Homan schitterde in 2003 op de legendarische fietstocht Parijs-Brest-Parijs. Hij reed deze meer dan 1200 hele zware kilometers in minder dan 63 uur op zijn THYS 240 roeifiets, daarmee alle deelnemende ligfietsers ver achter zich latend (zie uitgebreide verslag). Derk Thijs volbracht als eerste "ligfietser" in 2001 de volledige Tour de France op de roeifiets. Hij roetste de Tour twee dagen sneller dan de profrijders en kwam drie dagen voor de start van de officiële Tour op de Champs Elysees aan. Zie ook het uitgebreide verslag van deze monstertocht.
Theo Homan verbaasde vriend en vijand zomer 2009 door een zevende plaats te pakken op de 1400 km lange wedstrijd Londen -Edinburgh -Londen, hij reed deze afstand in 3 dagen en 6 uur!! Lees het verslag.

Kijk voor uitgebreide technische- en wedstrijdinformatie op www.rowingbike.com.
Uw contactpersoon tijdens het raceweekend is Wim Thijs: 06 - 53573077

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.