Onderdelennieuws op Spezi

Gepubliceerd op

De nieuwe fietsen die op Spezi te zien zijn geweest hebben we meest wel gehad. Er zijn echter bij onderdelen ook een aantal ontwikkelingen. Een aantal van die ontwikkeling waren alleen "achterin" de stands te zien en waren dus niet in de presentatie op de stands opgenomen.
We zien een son dynamo op de Flevobike, een vering voor Ice en nog een aantal onderwerpen.

Flevobike

De son dynamo op de Flevobike ziet er prachtig uit. De fotos spreken voor zich. Met schijfremmen en toch passend in de naaf. Een aantal technische details staan op de pagina van Flevelo.de.

Hase

Bij Hase zagen we een tandwiel op de Pino. Het tandwiel kan "losgezet" worden. Het komt er dan op neer dat de voorste rijder op de tandem niet meer mee kan trappen. De buitenste rij tanden op het tandwiel draait vrij rond. Als er een schroef wordt aangedraaid dan wordt het tandwiel weer vastgezet en kan er weer getrapt worden.

Ice

Ice is bezig met een ontwikkeling om trikes op de voorwielen geveerd te maken met een elastomeer. De bedoeling is dat een hele reeks trikes die ongeveer de laatste 10 jaar zijn verkocht kunnen worden uitgerust met deze vering.

Nazca

Nazca had een nieuw bovenstuur ontwikkeld voor zijn fietsen. De kabels lopen keurig binnendoor bij de buis. Het voordeel van de sturen die Nazca gebruikt blijft bestaan, dus dat het bovenstuur in hoge stand vast staan waardoor de fiets makkelijk geduwd of gemanouvreerd kan worden. Dit stuur is zo opgebouwd dat het past op een klein balhoofd. Het nastellen van het balhoofd kan dan met gewone maten steeksleutels gebeuren. Dit is met name praktisch op vakantie of als een ligfietsbedrijf even wat verder weg zit.

Hp Velotechnik

Niet strikt nieuw, maar wel erg mooi om te zien. Bij HP zijn een heel aantal onderdelen specifiek gemaakt voor hun fietsen. Met name een heel aantal rubber afdichtingen voor bewegende delen. Hierdoor komt de afwerking op een heel hoog niveau te staan.

De voorvering is wel bijzonder. In de voorvering zit geen demping. Er zijn wel veel verschillende manieren om de vering aan te passen door inwendig combinaties te maken van harde en zachte materialen waardoor de werking van de veer wordt beinvloed.
De veer werkt samen met een stabilisatiestang. De stabilisatiestang zorgt ervoor dat de vering anders werkt bij het inveren van 1 wiel als bij twee wielen. Als er maar 1 wiel ingeveerd wordt werkt de stabilisatiestang als demping, zo dat het andere wiel ook iets moet inveren.


Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.