Ligfiets& 2009 deel 1

Gepubliceerd op

Het blad Ligfiets& is weer bomvol met allerlei informatie over de wetenschap, sport en plezier in de hobby ligfietsen. Voor het volgende nummer liggen de plannen alweer klaar, in nummer twee verschijnt een artikel met deze fotos over de tocht die Biking the ocean gaat ondernemen.
Wilt u ook dit blad ontvangen? Wordt lid van de vereniging en u steunt diverse initiatieven en krijgt ook dit tijdschrift!

Inhoud

Polderkolder

Gaat over de onvermijdelijke winterdip. Korte dagen donkere ochtenden, onaantrekkelijk koud, kortom veel redenen om thuis te blijven. Toch zijn er ook evenveel redenen om toch erop uit te gaan. Avontuur is achteraf een goed verhaal maar op het moment zelf eigenlijk nooit leuk.

In Memoriam

We lezen een stuk dat de vele verdiensten van Dineke Tempelman probeert op te sommen.

Appelflappentocht

Deze wintertocht is als tegenhanger voor ongestroomlijnde fietsen georganiseerd. Trefwoorden: koud, appelflappen, GPS spoorzoeken door Houten, goede lunch op het Plein, tot slot weer naar het Domplein in Utrecht.

Algemene ledenvergadering

Een stuk met uitnodiging voor de ledenvergadering. Het goede nieuws is dat het hele bestuur beschikbaar is voor herverkiezing.

Column Tussen de wielen

De politieke omslag in Amerika lijkt wel zijn effect te hebben op de electrische fiets maar weinig op de veel milieuvriendelijkere ligfiets. Lichtpuntje is dat electrisch ondersteund fietsen natuurlijk beter is dan helemaal niet fietsen.

25 jaar NVHPV

Er komen een aantal jubilea aan. Er wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht en een nieuw ligfietsshirt gepresenteerd.Daarnaast bestaan Paas- en Herfsttreffen 10 jaar.

Oliebollentocht

Leuk om te lezen, een verslag van een vrij nieuwe bezoekster aan dit evenement. Speciaal voor deze tocht heeft Willemijn een quest kunnen lenen. Vanuit Winterswijk door het donker achter Guus aanracen en daarna een aantal mooie ervaringen tijdens de rit.

Column Richard

Richard beschrijft een bekend dilemma tijdens het fietsen. Bellen bij het inhalen of niet. Wat is veilig, beleefd en sociaal?

Kort door de bocht

In deze rubriek komen een aantal interessante dingen naar voren. De Pedros fietsstaander lijkt erg handig voor het schoonmaken van je fiets. Verder een leuk nieuw bedrijf. Treekertreks.nl organiseert vele activiteiten en ook ligfietstochten over de utrechtse heuvelrug.

Paastreffen

Het paastreffen wordt aangekondigd. Op 10 tot 13 april 2009 kun je fietsen, wandelen, geocachen, genieten, eten, kletsen, dierentuin of musea bezoeken enzovoort.
Naast het vooruitkijken kijken twee mensen terug op de afgelopen 9 paastreffens. Paulus en Sander zijn er als organisator of bezoeker ieder treffen bij geweest en ze hebben een vrij uitgebreid verhaal over hun ervaringen.

Nog soepeler fietsen met Sram Dual Drive

is een technisch artikel over de verbetering van versnellingsverhoudingen.

Toerclub de Hoekse Liggers

Dit is het eerste deel van een nieuw initiatief voor het blad waarin toerclubs de gelegenheid krijgen om zich voor te stellen. De Hoekse liggers uit de Hoekse Waard bijten de spits af!

Berkelbike

Deze fiets met elektrostimulatie van de benen heeft een hele achtergrond. Het artikel is van de hand van Kees de Rooy, maar er zijn vele illustraties van 5 andere personen waarin het concept duidelijk wordt uitgelegd.

Hartslag en zuurstofopname

het verhaal van de Berkelbike krijgt een medische achtergrond door een artikel van de uitvinder van Berkelbike zelf. Een interessant artikel over de werking van ons lichaam.

Liqfits

bouwer Frans legt uit hoe hij zijn fiets bouwde. De fiets is zeer elegant vormgegeven en is bijna als kunstobject te zien.

Het meten van fietsverlichting

veelfietser en ligfietskampioen Hans Wessels meet met hulp van Rob een heel aantal lampen op diverse spanningsbronnen.

Klimmen met de ligfiets

In deze serie verschijnt in dit blad een heel aantal artikelen van diverse auteurs.

Kleed je niet te warm

Roel probeert in dit artikel een vergelijking te trekken met het klimmen met de racefiets en met de ligfiets. Hij vermoedt een beter functioneren van het lichaam in liggende houding, maar komt eigenlijk tot de conclusie dat het afvoeren van warmte een probleem vormt.

Pedaaldruk maal Cadans

Harry geeft aan dat hij in het artikel van Ymte over bergop rijden verkeerd wordt geciteerd. Harry betuigt nu echter dat hij een hoger vermogen (5 procent) bij eenzelfde hartslag haalde op de ligfiets. Concluderende, een zittend of staand lichaam heeft gewoon meer energie nodig dan een liggend.

ZZ Horizont Fast

Gustov-Adolf schrijft over de keuze van een uitzonderlijke ligfiets juist vanwege het klimmen. Zijn conclusie is dat je bij stijgingen tot 6 procent voordeel hebt. Vanaf 10 procent zou een racefiets sneller kunnen zijn.

Weinig spiermassa actief dus lagere hartslag

Ligfietskenner Mark heeft 14 jaar ervaring met ligfietsen. Het klimmen levert voor beginners soms problemen op. Met training op klimmen zou een ligfietser ook snel moeten kunnen.

Zorg voor voldoende verzet

Hans Wessels schrijft hier over metingen en ervaringen met wedstrijden.

Hartslag is nog geen vermogen

Rogier Verberne schrijft over het slagvolume van het hart in verschillende houdingen. Liggend neemt het bloedvolume van het hart toe.Tot slot hebben we de column Lezen, deze gaat in op het succes van electrisch ondersteund fietsen. Helaas is er geen echt goede integrale test uitgevoerd in de vogelvrije fietser van de inbouwpakketten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.