Bandennieuws

Gepubliceerd op

Banden en verlichting, twee onderwerpen die vaak op de ligfiets mailinglijst naar voren komen, vaak met heftige meningen. Onlangs heeft Wim Schermer zijn set rolweerstandmetingen uitgebreid met een nieuwe set banden om de meningen te voorzien van een fundament. Zijn blog wordt uitgebreid gevolgd, en bij de LEL wisselde een van de rijders vlak voor de race zijn smalle Perfect Moiree nog om voor de brede variant: bochten zitten er toch nauwelijks in het parcours. Naar aanleiding van de resultaten van Wim zijn wij op zoek gegaan naar meer bandennieuws.



Allereerst Schwalbe: De Big Apple is er nu ook als vouwband in een lichte uitvoering. Gevraagd naar de rolweerstand meldt Schwalbe: "De Big Apple LiteSkin heeft een lagere rolweerstand dan de normale Big Apple, het gewicht en het rubbercompound liggen hieraan ten grondslag". Dat belooft wat, maar voorlopig alleen nog in de grotere maten ERTRO 559 en 622 (26 inch en 28 inch), het zal dus nog even duren voordat Wim deze banden in zijn test kan opnemen. Overigens heeft Schwalbe geen verklaring voor de (oude) meetresultaten waar de Marathon Plus een lagere rolweerstand zou hebben dan een Big Apple, zoals hier gemeld wordt, de resultaten zouden andersom moeten zijn.




Voorts is de geheel kale Kojak bandenserie nu verder uitgebreid: van de populaire maten 406 en 559 (20 inch en 26 inch) zijn nu zowel draad- als vouw-versies beschikbaar, tot voor kort waren alleen vouw-versies van de kleine maat beschikbaar.




Heeft de Stelvio net de rolweerstand-test van Wim Schermer overleefd, wordt de serie door Schwalbe van de markt gehaald. De opvolger voor de ligfietsmaten 406, 451 en 559 heet Durano. Deze band is niet bedoeld als een supersnelle band, maar voor lange levensduur. Schwalbe claimt: "Onder normale omstandigheden zonder extreme gewichtbelastingen, weggesteldheid en remmanoeuvres kunt u een kilometrage van boven de 10.000 km verwachten". Het zal nog wel even duren voor we deze claim in de lijst accessoires bevestigd of ontkracht zullen zien. Gezien de breedte (28) en de toegelaten druk (6,0 - 8,0 bar) verwacht ik een rolweerstand die vergelijkbaar is met de Stelvio, maar tests zullen dat moeten uitwijzen. Guus van Schoot heeft in elk geval bij de LEL laten zien welke remmanoeuvres Schwalbe in gedachten heeft.




Gevraagd naar de aanrader voor de wintermaanden zegt Schwalbe: "Wij raden de Marathon plus aan, met een dikke anti-leklaag, maar ook de standaard Marathon is prima geschikt voor winterse omstandigheden".
Daarnaast is er ook nog de Marathon Winter, maar vanwege de spikes zijn deze voorzover ik weet niet toegestaan op de Nederlandse openbare weg, wetgeving doorspekt met verwijzingen naar nog minder leesbare Europese regels maakt het wat lastig om hier echt wijs uit te worden. De overige banden zijn meer geschikt voor zomerse omstandigheden vanwege het profiel, aldus Schwalbe. In hoeverre het profiel van een fietsband de grip bij nat asfalt werkelijk verbetert is al tijden onderwerp van discussie; deze redacteur rijdt zomer en winter op profielloze banden. De samenstelling van het rubber zal echter wel een belangrijke invloed hebben op de grip, en die is temperatuur afhankelijk.




Vredestein heeft een paar series banden die in de gangbare ligfietsmaten beschikbaar zijn: de Perfect Moiree, de V-track en als buitenbeentje de HPV band. Zij raden de V-track aan voor de wintermaanden, en de Perfect Moiree voor de zomermaanden. Uiteraard onder het voorbehoud dat je profiel in de winter echt noodzakelijk vindt. Voor het komend seizoen heeft Vredestein wel enkele nieuwe fietsbanden op stapel staan, maar niet in de maten die op ligfietsen gebruikt worden. De site van Vredestein staat niet toe om directe links te geven naar de specifieke banden.





En tenslotte heeft Continental een reactie op de enigszins teleurstellende resultaten van de Sport Contact in de tests van Wim Schermer:






" Ik [product manager van Continental] heb de test uitgebreid doorgelezen en ten eerste vind ik het zeer goed dat jullie dit soort testen doen, dit is zeer belangrijk voor de consument. Wat betreft de resultaten vind ik het natuurlijk jammer betreft de uitslag  maar zie ik de Grand Prix in 28 mm als een zeer goede vervanger voor de test.






Wij weten dat de Sportcontact gemaakt wordt om als een comfortable band door het leven te gaan omdat het eigenlijk de vervanger is voor degene die de atb band eraf gooit of meer comfort wilt op de race fiets/city bike. Het compound is daardoor zacht en verliest het daardoor in de rolweerstand, je zal bijvoorbeeld een zeer groot verschil zien tussen de Sportcontact en de Grandprix qua compound en opbouw van de band."






Daarnaast heeft Continental ook een nieuwe serie banden op stapel staan: Vanaf december komt de nieuwe Grand Prix in de kleine maten uit [406 en 559 (redactie)], deze nieuwe Grand prix komt in 28 mm. De technische kwaliteiten van de band zorgt volgens Continental voor een zeer betrouwbare en snelle band :

    [*] nieuw doorlopend profiel tot over de wang.

    [*] nieuw ontwikkelde polymeer breaker: Poly X Breaker, op bepaalde punten zelfs beter dan Vectran.

    [*] Black Chili compound is toegevoegd voor meer grip en lagere rolweerstand.

    [*] laag gewicht : vanaf 200 gram.


Zeker met de Black Chili zou dit wel eens een heet bandje kunnen zijn. M5 lowracers en roetsers moeten het nog steeds zonder hun 451 maat stellen.



Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.