Vrijdag bericht: ligfietsontwerp

Gepubliceerd op

In het uitgebreide bericht weer de gebruikelijke linkjes. Vaak niet belangrijk genoeg voor een bericht in de week maar allemaal bij elkaar wel weer leuk lezenswaardig.

Deze week zagen we ook drie enthousiaste reacties op de ligfiets, een nieuwe mango, het is niet moeilijk en spice up your life. Diverse beroemheden ontdekken de gewone rechtopfiets in amerika. ER is in de Spiegel een foto verschenen van een voorlichtingscampagne voor fietsers, bron liegeradforum.Na de alcoholcontroles voor fietsers lijkt nu ook een snelheidsbeperking te gaan gelden. Bron: ligfietsmailinglijst.Trisled is al eens een paar keer in het nieuws geweest. Leuk, ze hebben een team met alleen vrouwen tijdens een race gehad. De ligfiets was waarschijnlijk goed verstelbaar, want het lengteverschil tussen de dames onderling was behoorlijk.
We kregen deze link van een overkapte link van een overkapte ligfiets ontwikkeld in Japan en blijkbaar bedoeld voor Amerika. Je hoeft inderdaad dan niet met een paraplu te fietsen!In Delft is onderzoek gedaan naar de krachten die ervoor zorgen dat je kunt fietsen.

Binnen de redactie ontlokte deze link de volgende reactie: "Prof. Patterson heeft jaaaaren geleden al een uitgebreid model
beschreven dat stabiliteit en nervositeit van tweewielers (met name
fietsen) voorspelt. Dit is terug te vinden in The Lord of the Chain
Ring. In Pattersons model worden niet alleen wielbasis (afstand
tussen assen), naloop en balhoofdhoek, maar ook (positie van)
zwaartepunt, wieldiameter, breedte van het stuur, gewicht velg&band,
totaalgewicht en snelheid meegenomen.
Dus zo nieuw en spannend is het niet.
Jaren geleden heb ik het grootste gedeelte van Pattersons formules al
in een computerprogramma verwerkt waardoor je makkelijk door te spelen
met de parameters je ideale balans tussen nervositeit (is ook:
wendbaarheid) en rechtuitstabiliteit vindt, als functie van de
snelheid.
Zelf heb ik het gebruikt om de Wielewaal te ontwerpen. Pattersons model verklaart ook duidelijk waarom het zo moeilijk is om heel langzaam te fietsen."
Ook leuk om te lezen deze week was deze blog over het maken van aangepaste fietsen in Afrika voor minder validen. Het is toch prachtig als de fiets iets kan betekenen om mensen weer meer mobiliteit te geven!
De electrisch ondersteunde fietsen komen ook af en toe langs maar toch wel weer het noemen waard.

Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.