Naan dagwinnaar, John wint wintercompetitie

Gepubliceerd opAfgelopen zondag werd de wintercompetitie 2004/2005 afgesloten in het Velodrome in Sloten. Het dagklassement ging bij de mannen naar Naan Eldering en de tweede plek naar Allert en John op de tandem. Deze tweede plek was voor John voldoende om met 6 punten voorsprong op Allert de wintercompetitie te winnen. Bij de vrouwen was Ellen van Vugt de sterkste, wat haar ook de eindzege in de competitie opleverde.


Na de ALV van de NVHPV was het Velodrome de arena voor ligfietswedstrijden met maar liefst 34 rijders (op 32 fietsen) aan de start. Voor een aantal renners was het de eerste keer op een houten wielerbaan, zodat het uurtje inrijden geen overbodige luxe was. In de bochten is bij hoge snelheden duidelijk te voelen dat je zwaarder wordt. Het deelnemersveld was zeer gevarieerd, zowel in leeftijd als fietstype. Het aantal vrouwen was helaas beperkt met slecht drie deelnemers.
Als eerste stond een snelste ronde op het programma, waarbij elke renner de baan voor zichzelf hed en in vijf ronden een zo snel mogelijke tijd op een ronde moest neerzetten. De snelheden liepen hierbij op tot bijna 60 km/h. Naan (Baron) liet weer een keer zien dat zijn sprintvermogen zeer goed is door 0.17 s voor te blijven op de tandem van Allert en John die 2 honderdste voor bleven op Henk de Koning (Jester). Bij de vrouwen kwam de snelheid ook boven de 50 km/h waar Ellen (Groenenveld lowracer) de snelste tijd wist neer te zetten.
De uitslagen van de snelste ronde werden gebruikt voor de indeling van het criterium over 45 minuten. Als eerste ging het slakkencriterium van start. Hier leek de strijd beslist door de 2 ronden voorsprong die Camin Vermeer (zelfbouwfiets met tentstroomlijn) in de eerste 10 minuten al wist te behalen. Na 20 minuten hield hij het echter voor gezien, zodat een nieuwe strijd zich ontwikkelde tussen Guus van Schoot (verlaagde Hurricane) en Harry Lieben (Pacman). Zoals in de grafiek te zien is, wist Guus geruime tijd een hele ronde voorsprong op Harry te behouden. Echter na een half uur wedstrijd besloot Harry daar een eind aan te maken en wist de ronde achterstand in 8 minuten in te lopen en daarna zelfs om te zetten in een voorsprong, waarmee hij dus winnaar van het slakkencriterium werd.
In het hazencriterium werd al meteen een kopgroep van vier gevormd bestaande uit Ymte (fiets uit de kuifjeraket), Theo van Andel (zelfbouw lowracer), John en Allert (zelfbouw tandem) en Naan Eldering (Baron). In de grafiek is te zien dat Ton Valk de aansluiting in het begin net miste, maar verder wel met de groep meereed tot deze na 30 minuten gesplitst werd door een demarrage van Ymte en de tandem. Naan en Theo wisten toen nog bij elkaar te blijven, terwijl Ton meer terugviel. Vij minuten later was de kopgroep weer herenigd, maar toen hadden Ymte en de tandem een voorsprong van een ronde die ze niet meer af zouden geven. In de eindsprint bleek Ymte sterker dan de Allert en John en schreef daarmee het criterium op zijn naam. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Naan. Ook in de middenmoot vormde zich een aan elkaar gewaagde groepje zoals hier te zien is, bestaande uit Eelke Halbertsma (verlaagde Hurricane), Walter Hoogerbeets (Jester), Eric Kuijpers (M5 lowracer) en Marcel van Eijk (M5 lowracer). Door materiaalpech na een half uur verloor Eelke zijn ronde voorsprong, die hij helaas niet meer wist goed te maken. Walter kwam na ongeveer 28 minuten de man met de hamer tegen en moest de groep lossen. Eric Kuijpers dacht de strijd om de 6e plaats gewonnen te hebben door gedurende de hele race geen kopwerk te verrichten, maar was daarbij vergeten dat hij al in het begin op een ronde gezet was door een snelle start van Eelke, Marcel en Walter. De 6e plek was uiteindelijk voor Marcel, gevolgd door Eelke en Eric.
Als enigszins ludieke afsluiting van de wedstrijden werd er nog een ploegentijdrit over 15 ronden gereden, waarbij het er vooral om ging om het treintje rijden te trainen. Daaruit kan alleen geconcludeerd worden dat enige training daar misschien wel kan helpen, maar dat het bijzonder leuk was om te doen.

Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.