Sinner Bikes - Drymer B.V. Mango (Velomobiel.nl)
De ervaringen bij dit model, betreffen de Mango zoals gemaakt bij Velomobiel.nl en bevatten niet de vele verbeteringen die door Sinner Bikes zijn doorgevoerd !
Prijsindicatie: vanaf 5990 euro
Prijsindicatie: vanaf 5990 euro
Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:
Ervaringen
Hoewel ik mij bijna dagelijks in een Quest vervoer, heb ik het genoegen gehad gedurende een reparatieperiode de witte testmango te gebruiken. Wat direct opvalt is dat het "vliegwieleffect" dat de quest heeft ( lekker lang uitlieren na het op gang komen ) niet echt aanwezig is. Het accelereren gaat een stuk vlotter, maar als je stopt met trappen is de snelheid er ook zo weer uit ( vergeleken met de quest ). Voor woon-werk verkeer is het snelheidsverschil niet eens zo groot, op mijn afstand van 54km enkele reis was ik met de Mango soms net zo snel als met de Quest, gemiddeld ongeveer 5 a 10 minuten langzamer op een fietstijd van 1,5 uur. Op sommige snelle stukken route moet de Mango het echter wel afleggen qua snelheid, maar verder is de fiets net zo praktisch.
Wel wat minder bagageruimte, maar als je veel kleine plastic tassen gebruikt kom je toch een heel eind.
De 8 versnellingen zijn ruim voldoende, in de praktijk gebruik ik in de Quest ook slechts 7 van de 18. ( geen triple voor )
Over het uiterlijk valt natuurlijk te twisten, maar ik denk dat functionaliteit veel belangrijker is. ( voor gek rij je toch al ).
De extra wendbaarheid vind ik niet het grootste voordeel van de Mango, wel de mindere lengte, past een stuk makkelijker in de auto.
Vrijdag 5 september jl. heb ik de Mango opgehaald bij Velomobiel, Dronten.
Na uitvoerige instructies en advies vertrok ik om ca. 16:00 richting Hoorn. De 70 km reed ik met een gemiddelde van exact 30 km per uur.
De fiets rijdt fantastisch; goede vering, soepel stuurgedrag. Het schakelen vraagt enige gewenning;
af en toe slaat de ketting over de pignon, misschien moet e.e.a. zich nog "zetten" ?
Afgelopen maandag begonnen met forensen, van Hoorn naar Amsterdam Centrum v.v.
Dat bevalt prima; alleen de pont achter het CS is een hinderlijke onderbreking, maar dat went ook wel.
Ook het rijden door de stad vraagt enige zelfdiscipline, m.a.w. defensief rijden !
De teller staat inmiddels al op 200 km.
Wordt vervolgd ...
In januari 2004 kreeg ik tijdens een test van de mango bij velomobiel de kans om een net binnengebrachte tweedehandsmango te kopen met slechts 200 km.op de teller! Er werd niet lang over gedacht, en even later was ik met de nieuwe aankoop onderweg naar België. Ik had tot dan al wel wat ervaring met ligfietsen, eerst zelfbouw, later Challenge Huri+Wizard, en Altena double dutch tandem, maar heel die tijd volgde ik het velomobielgebeuren op de voet.
Ondertussen heeft de mango 2000 km. (wegens langdurig ziek zo weinig!) op de teller staan, tot volle tevredenheid.
Hij is uitgerust met een 3*8 (tussen)naaf, waar ik zeer tevreden over ben, wegens het gemak van schakelen bij stilstand, mijn andere ligfietsen zijn hier trouwens ook mee uitgerust.
Ik heb er na enige tijd ook een tweede (rechter) spiegeltje bijgeplaatst, onmisbaar!
Het remvermogen komt van 2 trommelremmen aan de voorwielen, en dat vind ik maar gewoontjes, ik had graag iets krachtigere remmen gezien, maar moet wel zeggen dat ik tot nog toe geen problemen heb gehad, gewoon het gevoel!
De afvering is naar de zachte kant, zodat bij fel doorrijden/optrekken, de ganse velomobiel gaat schommelen op het trapritme, wat bij een lagere trapfrequentie, of minder stevig doorzetten, terug stopt. Door dezelfde reden (denk ik toch) gaat op slechte weg (belgische kasseien e.d.) en bij behoorlijke snelheid de achterkant van de mango een eigen leven leiden, wat tot gevaarlijke toestanden (onbestuurbaarheid) kan leiden heb ik reeds ondervonden... Trager rijden is een oplossing, met minder druk in de achterband gaat het ook beter, maar is de kans op lekrijden te groot. De laatste tijd lees je veel over de Schwalbe big apple, deze "dikke" achterband bied misschien soelaas! Volgende zomer heb ik enkele meerdaagse ritten gepland met de mango, en ik denk dat het meenemen van een (vakantie)bagage voor pakweg 1 week een probleem gaat geven, want de bagagecapaciteit lijkt me toch naar de kleine kant. Wil ik alles meekrijgen zal ik wel minstens moeten afstappen van de idee om enkele fietstassen (zoals op gewone fietsen, of banaantassen op ligfietsen) te vullen en klaar.
De bagage zal moeten verdeeld worden over een groter aantal kleinere zakken(jes), zodat alle hoekjes benut kunnen qworden. Op de plaats van bestemming is dit natuurlijk minder handig, je zeult dan met een groot aantal (plastic)zakken...
Vergeleken met bvb een alleweder is het instapgat naar de kleine kant, en bovendien moeten de voeten enkel steunen op de dwarsligger die nogal ver naar voren geplaatst is, wat in- en uitstappen niet gemakkelijker maakt voor sommige mensen. Als je dit leest denk je misschien dat de mango niet dé velomobiel is, maar dat is niet zo. Over het rijgedrag, de kwaliteit en de vormgeving ben ik zeer te spreken; als je prijs/kwaliteit gaat vergelijken is het misschien wel de beste. In het dagelijkse verkeer heb ik al meermaals meegemaakt dat ik in sommige situaties (méér dan haakse straten(tjes))nét ingedraaid geraak, daar waar de Quest zeker éénmaal zal moeten hernemen. Enkele malen ben ook ik reeds moeten uitstappen bij bvb de "poortjes" op jaagpaden e.d., waarom maken ze die dingen toch zo smal!
De snelheid ligt t.o.v. een Quest dan misschien wat lager (schatting 10%), maar dat heeft mij nog nooit gestoord. Ik ben meer dan tevreden met wat nu haalbaar is, een stuk sneller dan mijn "gewone" ligfietsen, ik ben trouwens niet het type dat wedstrijdambities heeft, of om die ene minuut langer gaat zeuren, snelheid is zo relatief... Genieten bestaat ook uit andere dingen. Moest ik morgen opnieuw een beslissing moeten nemen, werd het zeker terug een MANGO!
Hét minpunt is momenteel de lange wachttijd, voor de rest: knap werk van velomobiel.nl, proficiat.
Nadat ik met de Go one3 gecrashed was, ben ik meteen op zoek gegaan naar een vervangvelomobiel: de Mango. Van Ymte kreeg ik het aanbod om mango70 te kopen omdat de toekomstige eigenaar ervan af moest zien. Niet getwijfeld en meteen toegestemd. 2 weken en 3slapeloze nachten later kon ik hem ophalen! Vandaag(29 april) ben ik tussen de middag op school er tussen uit geglipt om een halfuur later mijn mango te kunnen gaan bewonderen bij Tim Biesemans. Een echt juweeltje! Na een babbeltje en het bewonderen van mango 70 in mijn nieuwe velomobiel gestapt want het school bleek al 10minuten terug bezig te zijn.
Op een rustig tempo naar school gepeddeld en de eerste ervaringen opgedaan... Hij trekt snel op, strakke vering, goed zicht, wendbaar, en ook zeer snel! Hij moet zeker niet onderdoen voor de Quest.
Ik mis enkel nog een rechterspiegeltje, want heb het gevoel dat ik met een dode hoek rij. Ook een toeter zou handig zijn. De richtingaanwijzers hebben al veel hun nut bewezen.
Ymte, Tim B. en co, dankjewel voor de snelle service en die pracht velomobiel!
Later meer ervaring...
Ward De Meyer
Na zo'n 2000 kilometer in een Flevo Alleweder en zo'n 5000 kilometer in Mango 61 van Tim Biesemans (www.tim.be) eindelijk mijn eigen mangoke (79).
Het grote verschil tussen mijn mango en mango 61 is de triple plaat voorin waardoor het schakelbereik veel groter wordt. Door vooral de tweede plaat te gebruiken wordt de fiets een stuk vinniger bij het optrekken en ga je automatisch je trapcadans verhogen, wat dan weer een stuk gezonder is voor je knieën.
Voor mij is de mango eigenlijk de ideale velomobiel. Niet alleen de beste prijs/kwaliteit verhouding van alle modelen die momenteel op de markt zijn maar ook de beste verhouding tussen snelheid, wendbaarheid, betrouwbaarheid, afwerking en stabiliteit.
Bovendien kan je in de Mango nog heel wat bagage kwijt en is hij, op een wekelijkse poetsbeurt van 15 minuten na, nagenoeg onderhoudsvrij.
Ik gebruik de mango vooral voor mijn dagelijkse woonwerk verplaatsing (zo'n 42 kilometer per dag) en voor het rijden van toertochten met de Gentse Liggers (www.gentseliggers.net). Misschien dat ik in 2006 links of rechts eens een wedstrijdje meepik.
Voor zover ik reeds over een diepgaande ervaring kan praten.
Mijn ervaringen met M45, geel, middelharde veren en dualdrive as.
M45 is als velomobilist voor mij opvolger van een Flevobike Alleweder, die mij 6000km goed gediend heeft. Nu moest je toch nog wel redelijk wat sleutelen aan dat bakje en na gevoeld te hebben dat met een velomobiel rijden wel mijn ding is ben ik beginnen uitkijken naar een up-date. Als eerste keuze had ik de WAW, maar mijn route heeft redelijk veel klinkers en dan mis je de achtervering enigsinds. Tweede optie was de Quest, maar omdat ik elke dag door Herentals centrum moet, viel die ook af. Derde keuze was de Mango en na op de oliebollen met 1 gereden te hebben was ik verkocht.
Wendbaarheid, comfort en een hoge bochten snelheid zijn over heel mijn parcour belangrijk, vooral in de bebouwde kom, maar al rest heeft op de 47km enkel ook want er zijn maar enkele stukken rechtdoor.
Dan voel je dat de Mango daarvoor gemaakt is, zelf na een drukke week, met veel stress en vermoeidheid staat de teller nogaltijd gemiddeld rond de 32. Wat een verschil met de Alleweder(27-28) en de WAW waar ik een tijdje mee gereden heb(29).
Comfort is goed, bagageruimte is er voor de dagelijkse bezigheden ruimschoots(vooral de ruimte boven de wielkast is uiterst handig) en zelfs als het warm is kan je redelijk goed doorhossen. De enkelzijdige vorken zijn erg praktisch gedacht, nu kun je makkelijk met wat sneller bandjes rijden en toch geen schrik hebben voor vuile handen of een half uur werk.
Nadelen? De ketting maakt meer lawaai dan dat bij mijn alleweder het geval was, mss is daar nog iets aan te doen. Als er spullen op de bodem liggen komen die al wel eens in de bult onder de fiets terecht. Dat is dan een heel gedoe om die eruit te krijgen als je aan het rijden bent.
Meer volgt als ik meer gereden heb.
Edit: het kettinggeluid was te danken aan een uitgesleten pad van de tussenas. Nu dat terug mooi gemaakt is door velomobiel is hij een stuk stiller dan de FAW. Nu nog de stuurstangen ombouwen naar de kunstoffen M6 kogelkopjes en we zijn weer een stuk verder. Ondertussen bijna 4000km in de mango(man wat gaat dat lekker..., zucht)
Stabiel, makkelijk, vriendelijk, snel, beschermend, mooi, onderhoudsarm, ruim. Voor dagelijks naar school, een wedstrijd of een toertocht.
Kamperen? Met een beetje nadenken kan alles mee. Dankzij een set koplampen 'rode pioneer style' ook in het donker een trouwe metgezel.
Specificaties: 3x9 versnellingen, luchthoorn, 220-600 lumen verlichting, led pinkers, 2 spiegels, voor de wedstrijden een racekap, dagelijks gewicht circa 35kg, rode wieldoeken rondom, philips luidsprekersetje.
Sinds 2007-11-24 13000km (tot nu toe) Kruissnelheid 28-38km/u. Max vlak 65km/u, max Ketelbrug 71km/u
Ook ik overwoog een velomobiel aan te schaffen; mijn eerste gedachte was een snelheidsmonster zoals een Quest of Milan, maar de grote afmeting en grote draaicirkel vielen die af. Dan gekeken naar de mango en was gelijk onder de indruk door de relatief korte lengte (245 cm) waardoor het makkelijk in de schuur past (mijne is 260 cm breed).
Zaterdag 28-08-2010 heb ik de metallic groene Mango58 overgenomen van de vorige eigenaar die al ruim 29.000 km mee heeft gereden. Wat mij het eerste opviel was het kettinggeratel bij de eerste testritten, de ketting maar ook de cassette op de tussenas bleek te zijn versleten, dit is nu verholpen door velomobiel.nl. Nu rijdt het vlot en comfortabel, snelheid 35+ bij tegenwind op de dijk enkhuizen-lelystad. Ook goed wendbaar (in Lelystad met al die bochtige en hobbelige fietspaden). In het begin is de cardan stuurknuppel wel wennen, met name als de snelheid boven de 35 km/h komt stuurt het wat zenuwachtig waardoor een kleine stuurbeweging tot onveilige situaties kan leiden (met name op drukke fietspaden). Ik ging in het begin eerst rustig aan rijden om te wennen aan de fiets. De vering is ideaal op hobbelige fietspaden waardoor je veel minder door elkaar wordt geschud. Ik hen een keer lek gereden, door de open wielkasten is het zeer makkelijk om een lekke band te verwisselen bij de voorwielen. Ook het achterwiel is eenzijdig opgehangen.
Dan bij Velomobiel.nl in Dronten gelijk ook een claxon aangebracht en een grote ding-dong bel erop gezet om andere weggebruikers te attenderen, de 80 mm ding-dong bel geeft al een harde ding-dong wat vriendelijker klinkt dan een claxon. De claxon gebruik ik alleen bij groot gevaar (auto's ui zij uitritten, jongeren die met zijn 3en naast elkaar rijden, enz). Ook de richtingaanwijzers bevallen mij prima, ik heb dan fiat punto kapjes waarin de 4 watt gloeilampjes zitten die goed te zien zijn. Als ik richting aangeef (met name linksaf) zie ik gelijk dat automobilisten afremmen en mij voor laten.
Verder is mijn mango uitgerust met een 3 X 8 derailleur versnelling, 7Ah loodaccu, rainbow zitje, bakje naast mijn stoel voor eten/drinken en mobiel, camelbak 2L, bandenplaksetje met reserve banden, B&M ixon IQ LED koplamp, mirageX 10W halogeenlamp en een zelfgemaakt dashboardje met oregon 400t GPS en sigma fietscomputer.
Mango 58
Januari 2012 een demonstratie Mango met trapondersteuning gekocht bij Sinner in Groningen. In de eerste weken wel enige problemen gehad, maar deze zijn door de mensen van Sinner prima opgelost. Hiervoor hebben ze me zelfs een keer met de bedrijfsbus opgehaald, toen ik halverwege m'n rit naar mijn werk in Groningen gestrand was. De Mango bevalt uitstekend. Het is geweldig om met een temperatuur van min twaalf lekker warm naar je werk te fietsen, waarbij je ook nog eens niet bang hoeft te zijn voor gladde wegen.
De trapondersteuning is vooral erg prettig bij het optrekken. Dit gaat bijzonder snel en kost weinig kracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit een zeer positieve invloed heeft op mijn gemiddelde snelheid. Bovendien ontzie ik hiermee mijn knieën.
Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.
hmoraal op zo 29 sep 2002 om 00:00