Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Cixi Pers, ROAM 2011, op de ligfiets door Duitsland, nieuwe organisatoren WHPSC gezocht, gehersenspoeld, A Race in the Park, Hanzesteden Nederland, Velodreamer

Cixi Pers

De CIXI VIGOZ is min of meer een kruising tussen een velomobiel en een motor met drie wielen. Of misschien kunnen we het beter een tadpole versie van een Carver noemen? Je zou er snelheden tot 120 km/h mee kunnen halen, maar wat dat dan nog met ligfietsen te maken heeft? Niet veel dus! Maar ons interesse richt zich dan ook hoofdzakelijk op de PERS-aandrijving.

Het ontbreken van ketting of riem zou natuurlijk zeer interessant kunnen zijn, net zoals de mogelijkheden voor ondersteuning. Maar er zitten uiteraard nog de nodige haken en ogen aan, zeker ook wat wetgeving betreft. Zou het überhaupt mogelijk zijn om deze aandrijving zonder accu, en dus zonder ondersteuning te gebruiken, zodat je ook 'gewoon' ermee kunt fietsen? En dan met name ook harder dan 25 km/h? En is dat dan ook nog eens efficiënter dan een ketting? Zoveel vragen...
Zeer leuk lijkt ons in ieder geval de optie om met een trike/velomobiel achteruit te kunnen rijden, zonder te hoeven 'flintstonen'. Misschien dat de één of andere knutselaar onder ons interesse heeft in de beschikbare developer-kit ...?

ROAM 2011

Josef, Jupp, Janning brengt ons op Facebook ROAM (Roll Over America) in herinnering die alweer dertien jaar geleden plaatsvond. De pagina verwijst naar video's van Twilwel over ROAM.
De rest van de dagen moeten jullie, beste lezers, maar zoeken op de Facebook pagina van Jupp.

Op de ligfiets door Duitsland deel 2

Eric Bosma fiets met een Flevotrike door Duitsland. Deel 1 staat hier en deel 2 hier.

Nieuwe organisatoren WHPSC gezocht

Dit is het laatste jaar dat Alice en Allen de WHPSC (Battle Mountain) organiseren. Ze hebben genoten van de tijd als vrijwilligers, het was een eer, maar nu is het tijd om de fakkel door te geven en een nieuwe generatie de zoektocht naar snelheidsrecords op menselijke kracht te laten voortzetten.

Gehersenspoeld

Onze wereld is opgebouwd uit wegen en auto's om ons naar onze bestemming te brengen! Maar hoe zit het met fietsen en zelfs lopen? Zijn we al 100 jaar gehersenspoeld om te denken dat de auto altijd koning is?
Een vraagje op straat in Groot Brittannië (GB): Wie vormt volgens u een groter risico voor uw veiligheid als voetganger? Auto's of fietsen? En nee, het is niet de auto! Als de reporter zegt dat de auto jaarlijks voor 500 doden zorgt en de fietser voor 2 doden, dan hebben de fietsers er juist voor gezorgd dat de auto's (automobilisten) zoveel doden op hun geweten hebben door het foute verkeersgedrag van juist de fietsers.
Hierna mag o.a. de psycholoog verklaren waarom we zo denken (want dit is niet alleen in GB). We zijn allemaal door de auto-industrie gehersenspoeld.
Kijk zelf maar eens rond. Waarom moet je als fietser krappe haakse bochten maken om van een fietspad naar de weg te komen (en omgekeerd). Waarom zijn de stoepranden langs fietspaden zo hoog? Allemaal om ons te beschermen tegen hard rijdende automobilisten! De fietser moet afremmen, niet de automobilist want die heeft vrijwel altijd voorrang op de fietser.
De maximum snelheid voor auto's wordt in bewoond gebied langzamerhand teruggebracht naar 30 km/u. Maar heb je al eens gekeken bij bijvoorbeeld Autoweek als er weer een snelheidsverlaging wordt aangekondigd (en dan hebben we het nog niet over het mogelijk ophogen van de maximum snelheid van 100 naar 130 km/u door de huidige regering).
En we hebben het nog niet over de voetganger gehad.

A Race in the Park

Morgen, zaterdag, is in Ter Apel A Race in the Park.
Dit zijn de deelnemers. Ook voor de jeugd zijn er goodie bags.
Mocht u in de buurt zijn, kom dan langs! En Ter Apel klinkt een stuk dichterbij dan Rütenbrock. 

Hanzesteden Nederland

Naast de 6-9-6 * Hanzesteden heeft Roef ook de Hanzesteden van Zuid-Nederland en de Noord-Nederland bezocht!

* 6-9-6 staat voor 600 - 900 - 600 kilometer (met dank aan Roef). 

Velodreamer

Oleksii heeft een video-clip gemaakt, waarin hij de wonderbare velomobielwereld  vanuit zijn standpunt bezingt. Op dat ritme is misschien een wedstrijd te winnen (A Race in the Park bijvoorbeeld).
Let in het begin eens op de weg met 'many potholes (Ierland, of is het Oekraïne?)' en dan denk ik, uw redacteur, mopper niet zo op die klinkerwegen in Nederland, onderga het…

Reacties

lighans op vr 02 aug 2024 om 13:49

https://www.fietsersafstappen.nl/ niet vergeten. Een blog die leest als een roman.

PietV op wo 07 aug 2024 om 15:32

Gehersenspoeld. Ik zou niet weten wie. De cijfers die in dit artikel zijn vermeld kloppen niet. Alles is wat gechargeerd. Krijg sterk de indruk dat het filmpje gemaakt is door een autohater. Die wat krappe bochten zijn gemaakt om de fietsers te beschermen tegen te hoge naderingssnelheid, voordat zij een rijbaan kunnen overgestoken. Dat de stoepranden langs fietspaden zo hoog zijn is om voetganger de plaats op de weg aan te geven. Het trottoir. De snelheid zal verder uit het verkeer gehaald moeten worden om het aantal verkeersdoden terug te brengen. De 30 km zones nemen toe en van verhoging van de maximumsnelheid is voorlopig alleen sprake in een verkiezingsbelofte. We gaan langzaam de goede weg op zonder hersenspoeling.

Tegelfanaat op wo 07 aug 2024 om 21:47

En voor wie in september nog een stukje (naar keuze 1200 of 2100km in resp. 90 of 210 uur) wil fietsen, er zijn nog een beperkt aantal startplaatsen beschikbaar voor de Hanze 6-9-6 

marcel82 op di 13 aug 2024 om 20:26

13 jaar geleden alweer het hele roam gebeuren! ik denk er nog veel aan. wat was dat een avontuur zeg!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.