Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Ligfietsvereniging 40 jaar, brevet, band, velodinges, lekrijden, for America, slagboom, boodschappenkar, archeologie, wedstrijd, dijkrijden, bingo, zoekplaatje, evenementen

Ligfietsvereniging 40 jaar!

Dit jaar vieren we de 40e verjaardag van de ligfietsvereniging NVHPV. Een klein comité heeft zich beschikbaar gesteld om hier op passende wijze aandacht aan te besteden.

Interactieve rubriek: samen met jullie
40 Jaar is een half mensenleven (in Nederland). Daarin gebeurt heel wat. In archieven, individuele en die van o.a. de vereniging, worden de highlights opgeslagen. Maar het meeste, in ieder geval de details, zit in de geheugens van mensen die de ontwikkeling van de ligfiets en de daaruit uiteindelijk ontstane vereniging hebben meegemaakt. We willen in dit bijzondere jaar beide bij elkaar brengen.
Daarom starten we vanaf volgende week met een rubriek ‘oud nieuws 40 jaar ligfietsvereniging' op deze website. We beginnen met de ontwikkeling van de ligfiets en initiële initiatieven van vóór 1984. We bieden ruimte op de website waarin bijzondere foto’s, video’s en (persoonlijke) verhalen worden  geplaatst.
Daarna besteden we elke week aandacht aan een bepaald jaar tot eind 2024.
Wij vragen jullie om je beeldmateriaal en persoonlijke verhalen naar ons op te sturen. Wil je bij de verzending al in het onderwerp aangeven in welk jaar het zich afspeelt en wat het onderwerp is?
Onder elk artikel komt ruimte om te reageren en aanvullingen te doen. Zo staat wederom een gezamenlijke (her)beleving van de rijke geschiedenis van de ligfiets en de vereniging.
Je kunt je bijdrage sturen aan: 40jaarligfietsvereniging@protonmail.com.
Grote bestanden kunnen via Wetransfer o.i.d. worden gezonden.

Je bijdrage ontvangen we graag z.s.m., zeker die van (voor) het eerste jaar 1984.

Als voorproefje alvast een video waarin ook de toen nog jonge Mike Burrows een fietsbandenspanningstestje uitvoert voor een wetenschappelijk Engels programma. 

Bedankt alvast voor je medewerking.

Brevet 200 - Ride for the Children

Audax Randonneurs Allemagne (ARA) - Niederrhein heeft een 200 km brevet Proloog to the Middelpunt georganiseerd. Het start- en eindpunt ligt bij Twisteden (D) en gaat grotendeels door Nederland en heeft het middelpunt van Nederland als doel. Onder de deelnemers zijn zeven velomobilisten.
De video gaat niet alleen over fietsen, maar ook over een duurzaam leven.

Band verwijderaar

Jens had grote problemen om zijn Conti voorband van de tubeless velg te halen en heeft voor weinig geld een bandverwijderklem (fb) gemaakt.
Niet gebruiken bij (race-)banden met een dunne zijwand!

Velocar of velomobiel

De grenzen tussen een velocar en velomobiel vervagen en er bestaat geen duidelijke definitie (volgens de Ingenieur). Beide varianten zijn echter wonderen van lichtgewicht constructie en aerodynamica – bij velomobielen is dit zelfs nog meer het geval dan bij velocars met accu-ondersteuning. De velocar is niet zozeer een sportuitrusting, maar meer een speciale fiets die bedoeld is om het dagelijks leven gemakkelijker te maken en u te helpen weg te komen uit de auto. Een aantal van deze velocarmodellen worden in dit artikel van de Ingenieur ('Nederlands') besproken.

Nooit meer een platte?

In de Ingenieur staat ook een artikel waarin voor de zoveelste keer aangekondigd wordt dat de lekke band iets van het verleden is ('Nederlands'). Zou het deze keer…

Velomobile World én Amerika

Zoals bekend, worden een groot aantal velomobielen richting Amerika verstuurd. Deze video met optredens van Jan en Hanna.

Jan vertelt in dit artikel dat, als je de velomobiel uit de krat haalt bij aankomst in Amerika, je voordat je gaat rijden eerst de banden en de luchtvering op druk brengt. Er hoort nog meer nagekeken te worden, maar met dit bericht zit je niet meteen met grote problemen.

Slagboom en velomobiel

Met een velomobiel kom je 99 problemen tegen, maar een slagboom zit daar niet bij. Ook voor Johan niet.

Overeenkomst

Deze Snoek heeft dezelfde kleuren (fb) als deze karretjes van de supermarkt.

Wielrennergeraamte

Alve vindt dit een van de redenen (fb) waarom hij alleen nog maar op ligfietsen rijd.

Zomercompetitie

Over drie weken start alweer de eerste wedstrijd van de zomercompetitie! De locatie van deze zomercompetitie is bij de Coöperatie Wieler- en Skeelercentrum De Nedereindse Berg bij Nieuwegein.
De baan gaat voor ons  open om 13:00 uur. Dan is er kort tijd om de baan te verkennen.
Op het programma staan (onder voor behoud):
  • 13:00 - 13:30 - Warm rijden, de  baan verkennen en de  transponders ophalen;
  • 13:30 - Sprint met staande start, 1 ronde;
  • 14:30 - Criterium 60 min;
  • 16:00 - 30 min race;
  • 16:40 - Prijs uitreiking;
  • 17:00 - Baan gesloten.

Fietsen langs/op de dijk

De Fietsersbond vraagt op Facebook hoe jij, uiteraard als (lig)fietser, de dijkwegen ervaart. Wil je niet naar Facebook, waar deze redacteur alle begrip voor heeft, dan kun je hier ook meteen naar de vragenlijst.

Fietspadbingo

Ook een actie van de Fietsersbond, of beter, van de Alliantie Samen Fietsen, waarvan de Fietsersbond ook deel uitmaakt, is deze actie om het fietspad een wat vriendelijkere omgeving te maken.

Zoekplaatje

Het zoekplaatje was deze maand dus inderdaad vrij simpel, maar de prachtige foto van Hans Battenberg konden we simpelweg niet langer achterhouden. Hans bedankt voor de foto!
Bert was trouwens de snelste met het juiste antwoord, waarvoor dus ook weer de eeuwige roem.

Evenementen

Dit weekend en de komende week zijn er veel evenementen: De Waterlandse Liggers doen een rondje, Paastreffen (met eten bij Elpopo, Regel 17k event) , Rondje Texel en HSL toertocht.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.