Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Tentgarage, werkverlichting, bak(lig)fiets, Katanga VM45, Hollands Venetië Tocht, Spezi 2024, ligfietsers ouder dan 70, smartphonehouder, hoe overleef je de kou, Belgische reportage, fietskettingen, vervoer tweewieler, voltmeter, wild, festival, extra ALV

Tentgarage Bülk

De allereerste versie van de eerste tentgarage voor de Bülk  is in Nederland gearriveerd. Ook de safety module past er onder (wel meebestellen als optie).
Dendrocopos laat weten dat er ook via de site Bikes & Berries besteld kan worden (zie ook de bodembedekker voor de Quatrevelo of plaatselijke levensmiddelen). Deze site voert naast Duits en Zweeds ook Engels.

Werkverlichting

In het donker werken bij panne is een drama. Bij een hoofdlamp geven je handen een schaduw op de plekken waar jij juist alle licht nodig hebt. Een zaklantaarn wil ook nooit de plek verlichten (rolt weg), je hebt beide handen nodig.
Misschien is deze ledhandschoen, leverbaar voor zowel de linker- als de rechterhand (of natuurlijk allebei), wel geschikt voor werkverlichting.
Onze bron op Facebook.

Bak(lig)fiets

Van onze gastredacteur: Bakfietsen zijn enorm populair voor vervoer van kinderen. Steeds vaker zie je ook vlot manoeuvreerbare 2-wiel bakfietsen. Iemand vroeg zich af of ligfietsen daarvoor ook geschikt zouden zijn. Eerst werd als bezwaar aangevoerd dat het voordeel van een laag zwaartepunt bij dergelijk 'rechtop fietsen' een nadeel zou zijn bij een ligfiets. De bestuurder zou onvoldoende kunnen corrigeren met zo'n vracht.
Dat het wel kan bewijst dit al 13 jaar oude filmpje (hier een Pytho(o)n, de site van Python
bestaat nog!). Sterker nog, vrijwel elk voorwiel aangedreven ligfiets (Flevobike, Raptobike, Cruzbike) zou vrij eenvoudig aangepast kunnen worden voor een vrachtbak er achter. Ook zou de stokerplek van een bestaande ligfietstandem daarvoor opgeofferd kunnen worden. De korte wielbasis is opvallend, je zit voor je vracht. Dus het maakt niet uit hoe hoog die is. Bovendien stuurt het directer en niet zo op afstand als bij een reguliere 2-wielbakfiets. Wel moet je rekening houden met afsnijden van binnenbochten door het achterwiel.

Katanga VM45

We hadden al eerder aandacht besteed aan de elektrisch aangedreven praktische vierwielvelomobiel de VM45 (nog steeds de projectnaam), dé autovervanger. Nu is er een filmpje met de titel: Ontdek de VM45, een cargovelomobiel!.
Mocht je opbouwende kritiek hebben, dan kan je reageren bij deze video.
Frans gesproken, maar met ondertiteling aan en vertalen naar Nederlands is het best te volgen.

Hollands Venetië Tocht

Op zondag 28 januari vindt de wintereditie van de Hollands Venetië Tocht (fb) plaats, georganiseerd door RTV Steenwijk, en deze is ook toegankelijk voor ligfietsers *. Er zijn twee routes over de weg van 75 en 120 kilometer, en een gravelroute van 75 kilometer.  Dit jaar is het zwaartepunt van de tocht verplaatst richting Drenthe. De tocht gaat nog steeds langs natuurpark De Weerribben en Ossenzijl om vervolgens langs de Linde richting mooie dorpen als Vledder, Diever en Havelte te gaan.
Inschrijven kan hier.
Niet vergeten, een week later vindt de Noordelijke Velomobieltocht plaats! Deze tocht gaat door noordoost Drenthe. Dus wat let je!
*  velomobielrijders starten tussen 08:00 en 08:30 uur. 

Spezi 2024

Deze vindt op 27 en 28 april wederom plaats in Lauchringen. 

Ligfietsers ouder dan 70

Op Facebook is een rubriek 'Cycling for those aged 70+' oftewel 70+ fietsers.
Wij vinden (alle Facebook) o.a.: Sven-Göran, David, Dale, Henry.
Ook iets voor ons, maar dan niet op Facebook? Voor , Kees, Theo (uw redacteur)? Wij slaan vast een aantal zeventigplussers over.

Smartphonehouder

Velomobile Ottersberg heeft een tweede versie van de smartphonehouder uitgebracht (versie 1).
Nog goedkoper is het, om de/het smartphone(hoesje) met klittenband op je wielkast te bevestigen.
Zoek je nog andere accessoires? Zie hier.

Hoe overleef je de kou

Wat doe je, als de gevoelstemperatuur buiten -21 graden Celsius is, je hebt een velomobiel, maar je auto is ook net weer gerepareerd...? Om puur wetenschappelijke redenen besloot Ben Parke de auto toch te laten staan en met de fiets op pad te gaan. Hij wilde namelijk weten hoe je dit soort temperaturen in een velomobiel kunt overleven.

Belgische reportage

Op de VRT was een kleine reportage (fb) te zien over het rijden met een velomobiel, de WAW van Willy (fb)

Hoe maak je fietskettingen?

Heb je je altijd al afgevraagd hoe (fiets-)kettingen worden gemaakt (fb)?

Vervoer tweewieler

Als je geen auto hebt, maar wel een motor. De Bachetta past er ruim op (fb).
Dit mag niet in Nederland (zover uitsteken): motorfiets, zonder zijspanwagen of aanhangwagen: 1,25 meter; motorfiets met zijspanwagen: de breedte van de lading mag ten hoogste 0,30 m meer bedragen dan de breedte van het niet beladen voertuig.

Voltmeter in de Kuifjeraket en Bülk

Deze meter is om de accu(spanning) in de gaten te houden, voordat het licht vanzelf uit gaat. Meteen heeft Twilwiel er ook een voor zijn Bülk ingebouwd.

Wild

Kijken jullie, zeker in deze donkere dagen, ook allemaal uit voor laagvliegend wild...?!?

Fietsfestival

Het fietsfestival van de Fietsersbond zal in 2024 NIET worden georganiseerd. Daarvoor pakken ze in 2025 extra uit ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de bond. Het fietsfestival zal dan in juni plaatsvinden in Utrecht.

Extra ALV

Volgende week zaterdag, 9 december, vindt er een ingelaste online algemene ledenvergadering plaats. Meer info in de agenda.

Reacties

lighans op vr 01 dec 2023 om 13:08

De klittenband methode voor een mobiel werkt ook bij een gps ding met platte achterkant (zoals in mijn geval een Hammerhead Karoo). Heel makkelijk weghalen en monteren. Wel de zachte kant op het apparaat zetten. Een mobiel met ruwe kant in je kantzak is vragen om nieuwe broeken.

lighans op vr 01 dec 2023 om 13:10

Die voltmeter is een geweldig ding. Heeft een hoog wil-ik-ook gehalte.

Nu nog iets verzinnen dat ik mijn lamp uitzet als ik naar mijn werk loop. Het komt iets te vaak voor dat ik dan savonds met een lege accu sta, omdat ik vergeten ben dat knopje om te zetten.

Bietrume op vr 01 dec 2023 om 14:44

 Ik gebruik al jaren een voltmeter/ampèremeter in mijn WAW. De display wisselt tussen spanning en stroom. Aan de hand van de stroom zie ik of al mijn lichten wel werken, en de spanning geeft de staat van de batterij aan.
Zie hier: https://servimg.com/view/15578864/204 

raymonds op vr 01 dec 2023 om 17:40

Gaaf die Pythoon. Mooi ook om op de site van Python de uitleg te lezen over het kantelmechanisme. 

eriklucdecker op za 02 dec 2023 om 10:17

bak(lig)fiets ...om over de flevoTRIKE net te spreken

nog iets ... gevoelstemperatuur geld alleen als ge naakt bent en vocht van uw vel verdampt...met winddichte kleding (of in een velomobiel?) is het dikke zever

wij denen weten zoiets ...uit ervaring

med venlig hilsen


MichielAdriaan op zo 03 dec 2023 om 08:46

  • Opbouwend? Ja zeker. 
  • Als de velomobielwereld dan zo nodig smalle 20'' clincher velgen zoekt (voor de modellen met gesloten wielkasten), waarom kijkt men B. Moens van M5 dan niet eens lief aan? 
  • Vanuit Middelburg worden de mooiste lichtgewicht gestroomlijnde producten geleverd voor tweewielers. Als men hem zou overreden snelle 36 gaats carbonvelgen te leveren aan VMW van Jan...

CCGimmick op zo 03 dec 2023 om 22:06

Hier meldt zich nog een 70+er.
Misschien bekend van de BrabantAlleweder, sinds maart een Mango-plus.Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.