BeND Aldenhoven 2023

Gepubliceerd op

Op zaterdag 2 september vonden wedstrijden in de BeND-serie plaats in Aldenhoven, net over de grens in Duitsland.

Voor schrijver dezes op een steenworp afstand, dus rond een uur of tien in de fiets gestapt en op pad gegaan. De route van Posterholt naar Aldenhoven had ik van tevoren met Alltrails uitgestippeld en op mijn telefoon gezet. De route zou me over een afstand van 35km geleidelijk van 33m naar zo'n 123m hoogte brengen, wat op zich goed te doen zou moeten zijn. Helaas had ik over het hoofd gezien dat ik het Wormdal zou kruisen en de klim weer uit het dal viel behoorlijk tegen (ik heb een hekel aan klimmen). Ik ben halverwege de klim gestopt om even op adem te komen en de mountaindrive in te schakelen, want zonder lukte het echt niet meer, nadat de vaart er in een bocht behoorlijk uit was gegaan. Nu kan ik ter mijner verdediging aanbrengen, dat mijn conditie na 3 keer (minstens, ik ben op een gegeven moment gestopt met testen...) Corona niet meer helemaal je van het is, maar die hekel aan klimmen had ik van tevoren ook al.

Eenmaal aangekomen in Aldenhoven, brak de zon steeds meer door. Het begon dan ook behoorlijk warm te worden, als men de schaduw niet opzocht. Na een paar bekenden te hebben begroet en Pieter te hebben geholpen met het uitladen van zijn fiets, was het langzaam tijd voor de eerste wedstrijd. Op het uitslagformulier staat dat het een afvalrace was, maar het was toch echt te doen om de snelste ronde(n). Wat ook op datzelfde formulier staat, is mijn naam, wat bij mij wel tot enige verwondering leidde, omdat ik echt alleen maar bezig ben geweest met foto's maken. Hoe dan ook, er werden in deze 'sprint' geweldige snelheden behaald!

De 1-uurs-wedstrijd zou om 14.00 uur beginnen, maar één van de deelnemers bleek op de startgrid een lekke band te hebben. Snel even de band wisselen, werd een bijna een half uur durend gevecht met de band, waardoor de start dus pas net voor half drie daadwerkelijk plaatsvond.
Een weerbarstige band...

Bij het repareren/wisselen van de band bleek trouwens maar weer dat iedereen onderdeel is van één grote ligfietsfamilie. Wel vijf of zes concurrenten, of beter, conculega's, probeerden te helpen met de weerbarstige band. Zie je het al op de startgrid van de F1 gebeuren? Ik dacht het niet! Dat het er allemaal wat minder professioneel aan toe gaat, is in mijn ogen juist deel van de charme van de wedstrijden in ons ligfietswereldje. Waar heeft men bijvoorbeeld zo'n van een handdoek en wat DUC-tape, en pas 5 minuten voor het einde van de wedstrijd in elkaar geknutselde zwart-wit geblokte vlag? Prachtig toch?!
Zwart-wit geblokt

Rest mij te zeggen dat ik heb genoten van een prachtig uitstapje, ondanks dat mijn benen nu wat anders zeggen. Des te meer reden om te zorgen dat mijn conditie weer op peil komt. Dan kan ik de volgende keer misschien wel mee doen, als ik dan toch al op de startlijst sta. Ook al is het dan waarschijnlijk alleen als veldvulling en stok achter de deur voor de andere deelnemers. Wie wil er tenslotte verliezen van iemand in een QV...?!?
Onderstaand nog de uitslagen en hier de link naar de foto's op mijn server. Meer over de wedstrijd volgt ongetwijfeld nog in het Duitse Velomobilforum.
De uitslagen

En nog een keer de uitslagen, maar dan als PDF:

Reacties

Bentlage op ma 04 sep 2023 om 21:44

Het beeld boven waar de uursrace afgevlagd woordt is een historisch foto: Het was de laatste BeND race.

Jörg Basler, een van de drie organisatoren, heeft gisteren um 21.18 in een kort statement op het velomobilforum laten weten:

"Es war allerdings dann doch das allerletzte BeND Rennen. Matze und ich haben beschlossen, die Serie, die wir mit Ralf 2015 wieder aus der Versenkung geholt hatten, jetzt einzustellen. Das Interesse und die Mithilfe, passten, leider, nicht mehr zum Aufwand."Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.