Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Winters tochtje, trapondersteuning QV, buikligger, Moby Dick, houten Strada, Noorderligt, Battle Mountain, Jetze Plat wereldkampioen, Oliebollentocht, zoekplaatje

Winters tochtje

Dat het afgelopen zondag koud was, is Rob ook al opgevallen. Voor mooie foto's moest hij er al vroeg op uit.
Vandaar een winters tochtje.

Saukki en trapondersteuning

Trapondersteuning 
Saukki installeert een 250 Watt trapondersteuning in zijn Quatrevelo. En hij zegt het al in het begin van de video al: totale onzin (in vlak land en in de zomer).
Maar je kan er wel vlot mee wegrijden. En, niet onbelangrijk in Finland, in de winter komt de ondersteuning echt van pas.
Deze motor kan ook op illegale snelheden (60 km/u in de praktijk) ingesteld worden, wat overigens ook in Finland verboden is. Saukki stelt de ondersteuning in op een min of meer legale 28 km/u.
En, niet onbelangrijk, deze motor geeft geen frictie mocht de accu leeg zijn en je naar je werk of huis moet trappen.

Word je lui van de trapondersteuning?
Totaal nutteloos, die trapondersteuning? Maar met trage winterbanden helpt het zeker wel, slechte wegdekken en heuvels worden in herfst en winter respectievelijk virtueel langzamer en steiler. Het nadeel is wel dat de accu vlotter leegloopt, ook al vanwege de kou.
Word je er dan lui van? Nee, volgens Saukki, je fietst zelfs wat vaker.

Buikligger

Af en toe kom je weer wat tegen: heb ik dit al niet eens gehad?
Zoals  deze 'Go Aero With The Bird Of Prey'. Het kost even zoeken en dan vind je in een vrijdagbericht: Levensmoe?

Aleksey's velomobiel eerste rit

Het prototype van de Moby Dick (fb) van Aleksey Ganshin (of Oleksii Hanshyn) maakt zijn eerste rit.

Houten Strada

Iemand, vermoedelijk uit Frankrijk, heeft met veel vakmanschap een houten Strada gebouwd.
Bron op Atomic Zombie.

Noorderligt

Van de maidentrip van ligfietsclub Noordligt, waar we vorige week ook al over berichtten, zijn intussen ook bewegende beelden bij YouTube verschenen. Wie wil kan ook de ongeknipte versie bekijken, zowel vooruit, als achteruit.

Battle Mountain

Sinds een paar dagen staat ook het laatste verslag van Laidback Bike Report over Battle Mountain online. Daarin verwerkt interviews en bonus (beeld)materiaal.

Jetze Plat wereldkampioen!

Paralympiër Jetze Plat heeft donderdag bij de WK triatlon in Abu Dhabi zijn zesde wereldtitel gepakt.

Oliebollentocht

Over een maand wordt de 26e Oliebollentocht bij Utrecht verreden, en wel op woensdag 28 december.
Let op, de inschrijving stopt op 20 december (en het bestellen van mokken op de 15e)!
Overnachten kan bij StayOkay in Bunnik, of bij het Ligfietscafé in Rijswijk (Gelderland).
Op het moment van schrijven van dit bericht hebben zich al meer dan 60 deelnemers ingeschreven.
En zien wij dat goed? Jan van Velomobile World ('Nederlands') heeft zich, na 3 jaar afwezigheid, weer ingeschreven (hij komt met de Bülk).

Zoekplaatje

Na tien minuten staat het juiste antwoord er al. Dan denk je als redactie toch, zullen we vragen in wat voor velomobiel de fotograaf (en wie?) rijdt, en wie voor hem fietst (oh, nee, die heeft zich al bekend gemaakt).
Piet en Harry: helemaal juist!


Reacties

PietV op za 26 nov 2022 om 16:24

Over de min of meer legale 28 km/h van Saukki geschreven betreffende de begrenzing op de elektrische ondersteuning van een fiets. Een toelichting.

De elektrische ondersteunde fiets is volgens het internationaal recht een rijwiel met hulpmotor en dus een bromfiets. Maar onder voorwaarden van de EG Richtlijn blijft het wettelijke een fiets in de Wegenverkeerswet 1994 opgenomen.

Wettelijk verplichte snelheidsmeters op voertuigen mogen volgens Europese regels nooit minder aangeven dan feitelijk wordt gereden. Een snelheidsmeter die te weinig aangeeft, werkt snelheidsovertredingen in de hand. Zo ook voor de nog niet verplichte snelheidsmeters op fietsen met elektrische ondersteuning.

Snelheidsbegrenzers voor elektrische fietsen mogen maximaal 5% afwijken van de wettelijke 25 km/h begrenzing. Dat komt neer op een maximum begrenzing van 26,25 km/h. In de volksmond tussen de 25 en 27 km/h.

Nu de min of meer legale 28 km/h van Saukki. Dat heeft te maken met het opsporings- en vervolgingsbeleid van het openbaar ministerie. Waarschijnlijk in alle Lidstaten van de EG gelijk.

Beleid openbaar ministerie. Instructie meting maximumsconstructiesnelheid

Fiets met trapondersteuning
In de Wegenverkeerswet 1994 is in artikel 1 onder ea een definitie opgenomen van de fiets met trapondersteuning. Deze luidt als volgt: fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW en waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen. Zolang bij een fiets met trapondersteuning de ondersteuning van de elektromotor wordt onderbroken voordat de 25 km/h wordt bereikt hoeft zo’n fiets niet te zijn goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg.

Werkwijze opgevoerde fiets met trapondersteuning

Indien bij een rijproef wordt geconstateerd dat de trapondersteuning niet wordt onderbroken bij een gecorrigeerde snelheid van 25 km/h en het betreft geen speed-pedelec dan is geen sprake van een overschrijding van de maximumconstructiesnelheid, maar van een voertuig dat als bromfiets moet zijn goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg. Er is dan sprake van een overtreding van artikel 33 WVW 1994
(feitcode * K 024).
* K 024: een voertuig dat dient te zijn goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg laten staan of gebruiken terwijl dit voertuig niet is goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg.

Dit feit is een strafbaar feit die door het openbaar ministerie wordt afgehandeld. Eerste boete 280 euro. Deze overtreding wordt door het OM geregistreerd en bij recidive wordt de strafmaat verhoogd.
https://www.om.nl/onderwerpen/beleidsregels/aanwijzingen/verkeer---vervoer/instructie-meting-maximumconstructiesnelheid-2017i005

De meting is wettelijk omschreven. Rollenbank of rijtest. Voor de fiets met elektrische ondersteuning de rijtest. Bij die test, meestal lasermeting, wordt van de gemeten snelheid de grootste meet onnauwkeurigheid afgetrokken. Dat is 3% van de gemeten snelheid met een minimum van 3 km/h. Dus 28 km/h is gecorrigeerd 25 km/h.

A.vanLent op ma 28 nov 2022 om 18:55

Mooi, compleet en helder stuk, Piet, bedankt!
Nu nog handhaving....

Jo2p op wo 07 dec 2022 om 22:38

Allemaal niet geldig voor ligfietsers of velomobielen omdat het R-punt veel lager is dan in de EU voorschriften is gesteld namelijk 40cm. VERORDENING (EU) Nr. 168/2013 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 15 januari 2013 betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers. Het is even zoeken, maar het komt uit op het spreekwoordelijke drijfzand tussen EU wetgeving en regels en de NL wetgeving en regels. Op het forum van onze vrienden in België is er ook een topic over en ze komen uit op dezelfde problematiek, niet beschreven. Als het niet beschreven is kun je er ook niet op worden aangesproken. Als de wetgever verlangt dat wij de wet nauwgezet volgen mag ik van de wetgever verlangen dat het nauwgezet is beschreven. De rest wordt eigen interpretatie. 

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.