26ste Oliebollentocht 2022

In december organiseren we opnieuw een oliebollentocht in Utrecht. De route is inmiddels gepubliceerd, de voorbereiding praktisch afgerond.


Start: Woensdag 28 december 2022 om 10:00 uur
Locatie: SV Kampong Laan van Maarschalkerweerd 14 3585 LJ Utrecht
Meer info: Maarten Sneep & Theo van Soest

In dit nieuwsbericht zullen we de laatste mededelingen plaatsen.

We vertrekken bij sportvereniging Kampong, in het oosten van Utrecht. Je kunt hier terecht vanaf 8:30, de tocht vertrekt om 10:00. Er is een mogelijkheid om een racekap hier veilig achter te laten. De route gaat gedeeltelijk door het centrum van Utrecht, we raden af om de tocht met racekap te rijden. De inschrijving is gesloten. Als je nog niet betaald hebt verzoeken we om dat zo spoedig mogelijk in orde te maken. 

De betaling gaat met een overschrijving naar de vereniging, onder vermelding van "OBT" en je naam, details staan hieronder. We vragen ook om je naam bij de inschrijving, dit om betaling aan bestelling te kunnen koppelen. 

De route (aangepast op 2022-12-22, 20:00)

De route is inmiddels beschikbaar. De route is ongeveer 60 km lang, met een mogelijkheid om die iets in te korten als je echt niet van klimmen houdt. Mocht er sneeuw liggen dan nemen wa allemaal die ingekorte route. De route is gemaakt, gereden, aangepast, opnieuw getest en nogmaals getest. Bij de test vanochtend bleken er werkzaamheden op de route te zijn. Vandaar dat er nu een aangepaste route is beschikbaar als GPX bestand (v2). Je kunt de route ook bekijken op de kaart van ligfiets.net. In dit nieuwsbericht geven we ook een ruw tijdschema voor de dag en zullen we de laatste mededelingen plaatsen. 

Overnachten voor en na de Oliebollentocht 2022

Het start- en eindpunt van de 26ste Oliebollentocht is bij sportvereniging Kampong aan de Laan van Maarschalkerweerd in Utrecht. Op de grens van Utrecht en Bunnik ligt een StayOkay, een afstand van slechts 3.5 kilometer met goede en veilige parkeergelegenheid. Bij voldoende belangstelling is deze geopend. We kunnnen er dan overnachten en (bij voldoende belangstelling) prima eten.

De prijzen beginnen bij ongeveer 28 euro inclusief ontbijt. Individuele kamers en gedeelde kamers zijn ook mogelijk. Let op: bij grote belangstelling kan nog een extra blokhut worden geopend, dus de capaciteit is groter dan de website doet vermoeden. Daarom willen we via de evenementen ‘Overnachten in Bunnik vóór de Oliebollentocht’ en ’Overnachten in Bunnik na de Oliebollentocht’ zicht krijgen op de belangstelling. Ook maakt dat het mogelijk om samen met anderen een kamer te delen. Als je een kamer wilt delen, laat dan een opmerking achter onder het betreffende evenement (vóór of na). Jullie zijn echter zelf verantwoordelijk voor de aanmelding bij StayOkay. Dat heeft als extra voordeel dat het mogelijk is om tot één dag vooraf kosteloos af te zeggen.

Inmiddels heeft Wilco zijn Ligfietscafé ook geopend voor overnachtingen vooraf

Stallen van je fiets

Voor deelnemers die veilig willen parkeren in de binnenstad van Utrecht is er één stalling die er met kop en schouders boven uitsteekt. House Modernes aan de Lange Viestraat op nummer 2M. Deze is weliswaar in de kelder, maar de hellingbaan is breed en helemaal niet steil. Beneden is voldoende veilige ruimte te vinden, vrijwel onder het zicht van de bewakers. De stalling is de eerste 24 uur gratis, daarna 0.60 euro per dag. Er moet wel een barcodesticker op je fiets bevestigd worden, bij een velomobiel zou dat ook aan de binnenzijde kunnen. 
Openingstijden di-wo 07:00-01:00 u; do 07:00 tot ma 01:00 permanent. 

Inschrijven

Registratie voor dit evenement is gesloten.

Reacties en verslagen

wakkermans op di 04 okt 2022 om 18:17

Heb nog geen ervaring met de tocht der tochten; zit even hardop te rekenen. 10 uur starten wellicht met enige spreiding, 20 km/uur vanwege grote groep, drie uur fietsen, een uur lunch, dan tussen 14 en 15 terug, even nakletsen en om 16 uur huiswaarts gaan. Is dat realistisch?

MarkJRullens op di 18 okt 2022 om 11:46

Bij deze meld ik me vast aan, heb ook overnachten voor en na de tocht aangemeld, goed plan!

MaartenSneep op zo 30 okt 2022 om 13:53

Rembrandt: ja, dat is wel ongeveer realistisch. Fotomoment bij de Dom (waar anders), pauze zal ook al gauw richting anderhalf uur gaan, dan kom je wel aan die 15:00 weer terug, en dan is 16:00 huiswaarts een goede optie. 

MaartenSneep op zo 30 okt 2022 om 13:54

Mark: er komt iets meer kijken bij het inschrijven. We rijden niet weg zonder je.

MarkJRullens op do 03 nov 2022 om 09:05

Thnxxx Maarten, ik hou deze pagina in de gaten, vrees dat het om de betaalmodule gaat... 

MaartenSneep op ma 07 nov 2022 om 14:09

Dag Mark. Zoals je ziet bestaat de betaalmodule niet meer. Maar er was inderdaad wat coördinatie met de penningmeester nodig. 

nvanderwal op za 12 nov 2022 om 12:23

Tijdens mijn studie heb ik in de bar van de deze jeugdherberg 'StayOkay' Bunnik gewerkt. Het is een ideale prachtplek. De bar zit in het voormalige koetshuis; ver van de slaapplek, en is tot laat geopend. Goed om na te tafelen met uitzicht op o.a. het landhuis via de grote glazen deuren die in de rijtuig toegangen geplaatst zijn. 

Lorhijn op zo 13 nov 2022 om 07:05

Tot wanneer kan je inschrijven? Want ik mag de komende 5 weken niet fietsen. En wil graag eerst weer gefietst hebben voor ik me inschrijf. 

MaartenSneep op zo 13 nov 2022 om 22:54

@Roef Verman: we hebben het item aangevuld met de sluitingsdatum: 20 december sluit de inschrijving. Mokken en stickers moeten we al eerder bestellen, daarvoor sluit de bestelmogelijkheid al op 15 december. 

RotteRijders op di 15 nov 2022 om 14:58

Yes 2 keer per jaar een oliebollen tocht

Jan Velomobileworld op vr 18 nov 2022 om 07:51

Ik ben van de partij met een Bulk

Verschuur op do 24 nov 2022 om 13:54

Ik kom met quest 0

MarkCox op zo 27 nov 2022 om 22:34

Tenzij hij last heeft van ouderdomskwaaltjes of er zoveel sneeuw ligt dat ik niet tot Utrecht kan fietsen, zal de (voor zover bekend) meest gebruikte QV ook weer meerijden met de OBT.

nvanderwal op vr 02 dec 2022 om 14:45

Stallen van een velomobiel in het centrum van Utrecht:

Dit kan bewaakt, op de begane grond (dus geen hellingbaan) gratis, en tot laat in de NS stalling Sijpesteijn. Deze stalling heeft speciale plaatsen voor bakfietsen, ligfietsen en andere buitenmodellen. De stalling is onder het spoor, gelijk na de tunnel onder het spoor (en dus aan de andere kant van de ingang naar de grootste fietsenstalling ter wereld.)

andre.brouwer op ma 19 dec 2022 om 14:08

De Rotte Rijders vertrekken vanaf half zeven vanaf het Maltaplein Nesselande Rotterdam richting de OBT, voor hen die mee willen rijden c.q. aan willen sluiten, hierbij de geplande route: https://www.komoot.nl/tour/991958900

Arcticbound op do 22 dec 2022 om 16:30

Hi,
Sadly, it looks like I missed registering for the event this year. Is there now no possibility to sneak in a last-minute registration?? I don't need a mug or anything special, I just wanted to ride together with everyone. 

Regards,
Quest 818

nvanderwal op vr 23 dec 2022 om 06:56

Is het mogelijk om de route die nu in GPX staat ook te publiceren in google maps? Ik kan niks met GPX.

rowingvictor op vr 23 dec 2022 om 07:57

@ John: The more, the merrier.....

MaartenSneep op vr 23 dec 2022 om 20:22

@Niels: ik kan niets meer met Google Maps, ik zou niet weten hoe dat moet.

mvdriel op vr 23 dec 2022 om 21:40

De extensie van het gpx-bestand blijkt in de download ".gpx.xml", waardoor deze bij mij aanvankelijk niet goed wilde openen. Dus waarschijnlijk handig om ".xml" van de bestandsnaam af te halen (als je issues hebt met het openen)

nvanderwal op za 24 dec 2022 om 08:59

GPX kan ik niet zien op mijn iphone, nog mijn laptop. Het is raar om een paar uur kwijt te zijn om te weten hoe ik een kaart wel zichtbaar krijg. Mijn interesse ligt elders.

stanjanssen op za 24 dec 2022 om 19:33

Je kunt de GPX-route bekijken via maps.ligfiets.net. Dit werk op de computer en ook op de mobiele telefoon. Als je op het onderste van de vijf knopjes in de linkerbovenhoek tikt, kun je op je telefoon ook navigeren!

Veel plezier!

nvanderwal op zo 25 dec 2022 om 10:56

Via maps.ligfiets.net werkt direct op mijn computer, maar ik krijg alleen de lijn op mijn telefoon. Is er een app die ik moet downloaden?

Willeke.IGKT op zo 25 dec 2022 om 11:08

Zijn er meer mensen die de avond van te voren of de avond na de rit samen willen eten en doen we dat in de StayOkay? 

Indien geen snel ander antwoord ga ik de maaltijd daar bestellen bij de overnachtingen, dan kunnen anderen aansluiten.

Andre Kubasik op ma 26 dec 2022 om 14:15

Hi Willeke, 
I will stay both nights in the StayOkay and would like to have diner with you all, if there will be one at the hostel. I will be in a room with three other german velomobile riders, but do not know, if they also plan to dine there. 
cheers
Andre

TimS op ma 26 dec 2022 om 17:32

Ik lees dat racekappen veilig achtergelaten kunnen worden. Heel fijn natuurlijk, maar is dat verplicht, of mag je ook met kap de tocht fietsen? Dit ivm de weersvoorspellingen van veel regen en de nodige wind....

MaartenSneep op ma 26 dec 2022 om 19:03

@Tim We raden af om met kap te rijden. We gaan deels door de binnenstad van Utrecht, en goed zicht is daarbij belangrijk. 

Bedenk ook dat als je met kap rijdt je de hele route met kap rijdt. In Rotterdam heeft een rijder met de kap voor op de neus vol een paaltje geraakt. Dat was einde tocht en een forse reparatie. Als organisatie zijn we niet aansprakelijk voor schade, wij zien het rijden met een kap als risico-verhogende factor. Verbieden doen we het niet, maar slaap er nog een nachtje over. 

TimS op ma 26 dec 2022 om 19:10

Dankjewel voor je snelle en duidelijke reactie, Maarten! Wordt gewaardeerd en natuurlijk heel begrijpelijke overwegingen om tot jullie advies te komen.

Goed zicht is natuurlijk altijd belangrijk. Ik ben brildragend en heb een pinlock vizier. Ik heb de indruk beter zicht te hebben met kap in regen en winderige omstandigheden dan zonder...

Ik denk er nog even over na inderdaad. We fietsen vanaf onze parkeerplek bij bekenden tot de start eerst nog kilometer of 8, dan kan ik inschatten wat het beste zicht oplevert die dag en dan altijd nog besluiten de kap in de veilige opslag achter te laten :-)

ligfries op ma 26 dec 2022 om 19:56

Als je het op de andere manieren nog niet kunt zien, kun je in je internetbrowser de route ook hier zien:
https://afstandmeten.nl/index.php?id=3374141 

GerTJHuijgen op ma 26 dec 2022 om 20:54

Wauw:
114 inschrijvingen - ik ben heel benieuwd hoe dat er uit gaat zien 
in hartje centrum van Utrecht! Tot woensdag, Kerstgroetjes Gertjan

MaartenSneep op ma 26 dec 2022 om 21:05

En 124 rijders, een aantal inschrijvingen telt voor meer mensen. Maar ook al berichten over ziekte, dus we gaan het zien. 

Willeke.IGKT op vr 30 dec 2022 om 13:18

Is het bekent hoeveel mensen er echt mee gereden hebben?