Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Swytch, Appelflappentocht, driften, bandentest, M5, NACA-duct, gereedschap, Bülk MK1, Super Trisled, droom, VeMoBags, woon-werkverkeer, races, raceverslag, Battle Mountain, Titan, WK, A9, Giro

Swytch

Wie van zijn (tweewieler) ligfiets een e-bike wil maken, heeft binnenkort wellicht een, in ieder geval op het oog, simpele optie hiervoor. Met de Swytch kit kun je vrijwel elke fiets van elektrische ondersteuning voorzien. Het wiel met de naafmotor wordt namelijk in elke gewenste maat vanaf 16" gemaakt. 

Appelflappentocht 2022?

Komt er weer een Appelflappentocht 2022 voor open ligfietsen, trikes, roeifietsen e.d. (maar geen velomobielen)?

Tijdens de laatste bestuursvergadering van de  Ligfietsvereniging kwam de Appelflappentocht ter sprake. Deze is de laatste keer in 2018 is georganiseerd. In 2019 en 2020 werd hij wel georganiseerd, maar afgelast vanwege respectievelijk weersomstandigheden en Corona. Nu is de vraag of er plannen zijn om het dit jaar weer te organiseren?
 
Wie wil een schitterende nieuwe Appelflappentocht van rond de 70 km organiseren? Bij voorkeur in september of oktober. Want hoewel het een tegenhanger is van de Oliebollentocht willen de meeste openliggers liever nog in aangenaam weer een rondje fietsen zonder sneeuw en kou. 
De zesde Appelflappentocht was in 2012 rond Ter Apel, Groningen.  De zevende tocht was in 2018 vanuit Zutphen. Het zou fantastisch zijn als het een jaarlijkse traditie zou worden. 
Uiteraard wil het bestuur van de vereniging organisatoren ondersteunen.

Driften

Met deze quad kan je aardig driften (fb).

Bandentest Continental Contact Urban 50 26 inch 559

Wim heeft deze 26 inch band getest (50 mm breed) op verzoek van Arjan.
De eerste pendelmetingen geven al een goed beeld, met 4.0 bar pendelt de band gemiddeld 66,9 seconden. Op 5 bar wordt het zelfs 74,6 seconden, bijzonder goed.
De Schwalbe Almotion is iets sneller maar deze band is ook 10 % breder (55 mm).  De prijs van deze Continental is ronduit goedkoop in vergelijking met de Almotion .

Getekende M5?

In een strip schiet, volgens Birger, een M5 low racer met staartpunt (fb) langs (we hebben geen idee wie stripfiguren zijn).

NACA-duct

Voor een ieder die geïnteresseerd is in toevoegen van hun eigen afsluitbare NACA-duct aan hun racekap toont Sandiway deze foto's en video's (fb).

Gereedschap

John heeft moeilijkheden met het losnemen van het achterassysteem van DF die in Roemenië in veel velomobielen gebouwd wordt (de latere Quest en Milan, uiteraard de DF, de Snoek en mogelijk meerdere velomobielen). De verlengde 5 mm inbussleutel (fb) was niet sterk genoeg om de moer van de achteras los te draaien. Hij vond deze verlengd inbussleutel die het wel aankon.
Of wij, in het metrisch stelsel, er wat aan hebben of dat het voor de Brexiteers (Imperial Standard System: inches, foot, Johnson, enz.) wel wat is.

Bülk MK1

Wie meer van de splinternieuwe Bülk (uitspraak voor de Nederlanders en Vlamingen is Buulk) MK1 wil weten, gaat het beste naar het Duitse Velomobil Forum ('Nederlands'). Daar is een discussie aan de gang, waar iedereen een bijdrage kan doen voor een nog betere eindproduct van de Bülk. Om de uitgebreide discussie wat te verkorten kan je beter de bijdragen van Jens Buckbesch lezen die reageert op de commentaren. Hij is samen met Eggert Bülk verantwoordelijk voor deze nieuwkomer.
Deze Bülk is wat grootte betreft te vergelijken met de Hilgo (ik wilde Mango schrijven) met:
Lengte: 257 cm, hoogte: 84 cm, breedte: 70 cm, op schouderhoogte: 60cm. Gewicht vanaf 22 kg. De voorwielen zijn 20", het achterwiel is 28 inch. Volgens de eerste informatie zouden er personen van 2 meter inpassen. De prijs is net geen € 10.000. We wachten af.
Hier (fb) vind je wat foto's van de Bülk.
World of Velomobiles heeft alle beweegredenen voor het ontwerp hier in het Engels (fb) samengevat.
Zie ook de orderlijst bij Velomobile World.

Super Trisled

Honza schrijft:
Ben Goodall heeft op Facebook een nieuw extreem snelle Trisled model aangekondigd met een ultra-aerodynamische rijpositie die ook geschikt is voor een rondritje. Dit Australische monster met drie 16″-wielen, 9 tot 28 tanden cassette, en 14 tot 114 versnellingen, is "veeeeel sneller dan het monteren van een 700c achterwiel. Zelfs met de noodzaak van een grotere ring. De kettinglijn en zithoogte van deze trike geven hem een frontaal oppervlak van bijna de helft van een machine uitgerust met een 700c achterwiel," zegt Ben.
Er zit ook een Schlumpf Mountain Drive crankset in.
Zie ook Facebook.

Droom of nachtmerrie

Natuurlijk is het leuk als er veel publiek komt kijken, maar of deze visie nou zo aantrekkelijk is:
'Velomobielen zijn de Formule 1 van het wielrennen (fb). Het is slechts een kwestie van tijd voordat Formule 1 een Bernie Ecklestone zich realiseert dat velomobielen precies dezelfde marketing en reclame potentieel heeft als Formule 1.'
Nu gaat alles ongedwongen en is het voor de deelnemers ook nog gezellig. Als de Ecklestones van de wereld zich er mee gaan bemoeien…
Wat denken jullie er van?

VeMoBags

John vindt de twee types van VeMoBag een goede uitbreiding, en beveelt ze aan voor alle velomobilisten.

Woon-werkverkeer

Saukki vindt het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer wel erg kostbaar worden. Maar hoe is dat met een velomobiel: de brandstof die je gebruikt zijn misschien wat extra boterhammen. Hij neemt ook fruit, energie repen en kwark mee. In Finland kan hij tussen de middag eten wat hij wil voor een vaste prijs.
Hij eindigt met:
Auto:            € 14 per 100 km;
Velomobiel: € < 4 per 100 km.

Races in België

Maandag 6 juni (tweede Pinksterdag) zijn er in Wilrijk wedstrijden georganiseerd door HPV Belgium vzw. Om 13:15 start de 999 m (!) sprint met staande start en om 14:00 start het criterium van 45 minuten + 1 ronde.

BHPC Stourport

Een werkelijk heel leuke race om naar te kijken, is deze YouTube-bijdrage van LordHostis. Dat schrijver dezes, door commentaarstem en achtergronddeuntje, continue het gevoel had naar een kruising tussen een slapstick en een aflevering van 'Allo 'allo te kijken, mag niets afdoen aan het feit dat hier op een uitstekende manier verslag wordt gedaan van de races op de wielerbaan van de Stourport Sports Club.
Spoiler: de velomobielen hadden deze keer het nakijken!

Battle Mountain gaat door!

Het evenement van de WHPSC (World Human Powered Speed Challenge) (fb) gaat dit jaar door zoals gepland en wordt gehouden op 11-17 september, Battle Mountain, Nevada.

Windtunneltest van de Titan

Eén van de deelnemers in Battle Mountain, de  universiteit van Toronto, gaat met de  Titan de windtunnel in van de Western University.

Wereldkampioenschappen in Frankrijk

Over ruim een maand zijn deze kampioenschappen voor ligfietsers in Orgelet. Je kunt je nog steeds inschrijven.

Alpha 9

Ymte, en daarmee Intercity Bike, beschikt sinds vorige week over een Alpha 9. Ondanks dat de fiets er door zijn grote afmetingen ten opzichte van andere velomobielen enigszins grof en groot uitziet, doet deze door zijn aerodynamische eigenschappen qua snelheid niet onder voor andere modellen, zoals bijvoorbeeld de DF.
Wie wil, kan de Alpha 9 in Dronten onder de loep nemen of, indien je erin past, zelfs even aan de tand voelen.

Ancora un Giro

Een dozijn velonauten zijn vorige week vanuit Zuid-Duitsland vertrokken voor een tour van 3 weken door Italië. Dat zo'n groep ook in Italië nog steeds opzien baart, is duidelijk te zien in deze beelden van lokale/regionale verslaggevers. Op moment van schrijven, is men reeds weer begonnen aan de terugweg. Wie de weg verder nog wil volgen of wil bekijken waar men overal (o.a. Rome) is geweest, die kan terecht op de Strava-pagina van Christian.

Reacties

A.C.B. op zo 05 jun 2022 om 15:08

Bedankt voor de uitnodiging wedstrijd Wilrijk, ik ga helaas niet mee doen.
veel sport plezier gewenst

tromp op ma 06 jun 2022 om 10:26

tromp op ma 06 jun 2022 om 10:27

TeJayLigFts op ma 06 jun 2022 om 11:01

Dank je wel John!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.